Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Efectele degradante ale crizei de identitate
Adrian SEVERIN 
-- Nu sunt nici poet, nici critic literar. Imi place, insa, poezia domnului Mircea Cartarascu. O afirm cu buna credinta si de aceea nimeni nu ar trebui sa ma numeasca "intelectualul domnului Cartarascu".
O atare sinceritate nu ma indreptateste, insa, in lipsa calificarii, nici sa-i invat pe poeti cum sa scrie, nici sa fac uz de eventuala incredere publica de care ma bucur in cu totul alt domeniu, spre a cere lumii sa cumpere si sa citeasca doar cartile autorului meu preferat. Procedand astfel, imi asum identitatea: sunt jurist si om politic. In rest, nu ma pronunt public caci sunt doar amator si cu obscurul constiintei mele nu vreau sa adancesc intunericul din cugetul altora.
Sunt, insa, unii care nu se simt bine in pielea lor. Ei au, de aceea, nevoia sa invadeze teritorii care le sunt straine. Cu cat se afunda mai mult in ele cu atat traiesc un sentiment mai puternic de stanjeneala, constatand asimetria dintre cunostintele lor si cele ale interlocutorilor care actioneaza pe teren propriu. Dezechilibrul egoului prea mare evoluand intr-un spatiu prea mic, asociat dezechilibrului dintre competenta totdeauna prea mica a amatorului (fie el si de geniu) obligata a se compara cu competenta inevitabil mai mare a profesionistului (fie el si modest) creeaza o frustrare imensa ce cauta a se compensa prin extremism.
Cand un atare extremism se manifesta la imbecili sau la persoane fara impact in viata publica, el produce un efect care merge de la ras la indiferenta. Problema devine grava atunci cand criza de identitate, conducand spre extremism, apare la personalitati publice inteligente. Mai mult, daca asimetriilor subiective amintite li se suprapun si asimetrii obiective (de ordin social - persoana in cauza are un statut social mostenit inferior meritelor sale intelectuale - sau de ordin bio-fiziologic - persoana sufera de infirmitati care o fac sa se simta inferioara intr-un context in care altminteri are abilitati ce ar indreptati-o la excelenta), efectul este devastator.
Intelectualii in criza de identitate - ai Presedintelui sau nu - simt nevoia sa dea un fundament principial si rational extremismului lor de compensatie. De aceea pervertesc logica discursului si printr-un mesaj cu atat mai seducator cu cat este mai aberant, cu atat mai confortabil cu cat face mai putin apel la ratiune si cu atat mai convingator cu cat excita mai mult instinctele rele, contamineaza societatea cu intoleranta si exclusivism pavand drumul spre dictatura.
A numi spirit critic cultul personalitatii presedintelui, a defini drept refuz de aliniere sustinerea nenuantata a proiectelor politice lansate de seful statului, a pretinde ca antiparlamentarismul si antipartidismul exprima atasament fata de democratie, a afirma ca in criza de identitate se afla democratii care isi asuma crezul acceptand inclusiv slabiciunile democratiei, iar nu adeptii autoritar-populismului care refuza sa isi asume explicit (non)valorile in care cred, insistand sa se prezinte drept adepti ai practicilor democrate pe care le neaga, a trata minoritatea drept elita si gustul ei pentru dictatura drept meritocratie, a face din excluderea liderilor de opinie terapie de democratizare si din delegitimarea dezbaterii act de disciplina, sunt doar cateva exemple ale acestui discurs politic pervers si periculos, ambiguu in forma si fascistoid in continut. Ele masoara efectele degradante ale crizei de identitate asupra unor intelectuali care au instaurat o adevarata teroare impotriva gandirii libere spre a o substitui cu o gandire de lemn exprimata printr-o noua limba de lemn. Invingandu-ne teama si sila, trebuie sa ne opunem unei asemenea amenintari.
 Afisari: 960  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dedicatie domnului Adrian Severin,   de alwis46
continuare   de avarfreson
jupinu' si faclia   de avarfreson
A r h i v a
  Emilut    8 comentarii
  Discutii academice    14 comentarii
  In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (II)    9 comentarii
  Declaratia zilei    
  Remiza strategica si blocajul tactic    2007-09-25
  Kosovari si europeni    2007-09-18
  O noua strategie de politica externa?    2007-09-11
  Alegerile europarlamentare - un test european    2007-09-04
  Polemica falsa a falsilor democrati    2007-08-23
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26044 sec.