Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Banuiala de frauda la Kiev
Ucraina parea sa revina, aseara, la atmosfera din perioada Revolutiei Portocalii din decembrie 2004. Desi initial reclamase victoria in cadrul alegerilor legislative anticipate desfasurate, la finalul saptamanii trecute, in fostul satelit sovietic, Blocul fostului premier "portocaliu" Iulia Timosenko, a avut, ieri, surpriza de a fi devansat de Partidul prorus al Regiunilor, condus de seful Executivului de la Kiev, Viktor Ianukovici.
Potrivit rezultatelor partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala, in urma numararii a aproximativ 80% din voturile exprimate duminica, Partidul Regiunilor al prim-ministrului Ianukovici conducea cu 32,60%, urmat de formatiunea predecesoarei sale la sefia Executivului de la Kiev, Blocul Iulia Timosenko (31,81%) si de coalitia pro-prezidentiala "Ucraina noastra - Autoaparare populara" (14.94%). Anterior, formatiunea fostului premier ucrainean conducea clasamentul formatiunilor admise in Rada Suprema cu 32,47% din sufragii, partidul condus de succesorul ei la sefia Executivului de la Kiev fiind creditat cu doar 31.76% din voturi. Rasturnarea de situatie nu a trecut neobservata la Kiev, presedintele Viktor Iuscenko declarandu-se ingrijorat de faptul ca anuntarea rezultatelor numaratorii voturilor este tergiversata in regiunile din estul si sudul Ucrainei, considerate a fi fieful adversarului sau aflat la sefia Executivului ucrainean. Mai mult, seful statului ucrainean a solicitat fortelor de securitate sa investigheze "cauzele si circumstantele" care au facut posibila situatia. Anuntul Comisiei Electorale Centrale a fost precedat de un schimb de replici indirect Timosenko-Ianukovici. In vreme ce fostul premier ucrainean nu a ezitat sa reclame victoria in alegeri, exprimandu-si, pe de alta parte, preocuparea fata de o eventuala manipulare a rezultatelor votului de duminica, actualul sef al Guvernului de la Kiev nu s-a sfiit sa-si taxeze adversarii, calificandu-i drept "pripiti si iresponsabili". Viktor Ianukovici a revendicat, la randul sau, victoria in cadrul scrutinului de duminica, cerand sustinatorilor sai sa declare "cu fermitate" ca sunt pregatiti sa-si apere alegerea si ca nu vor accepta o eventuala revizuire a rezultatelor electorale. (A.M.L.)
Europa a declarat alegerile OK
Comisia Europeana a salutat, ieri, rata ridicata de participare la vot inregistrata la alegerile legislative din Ucraina, calificand-o drept un indiciu privind angajamentul tarii de a initia procesul de reforme, si a anuntat ca spera ca rezultatele sa fie implementate in curand, relateaza Reuters si Mediafax. Opozitia ucraineana prooccidentala a revendicat luni victoria in scrutinul considerat drept metoda optima de solutionare a crizei politice in urma careia reformele specifice economiei de piata au stagnat, iar tensiunile intre regiunea de vest, bastion al nationalistilor, si cea de est, unde se regaseste o majoritate vorbitoare de limba rusa, au fost exacerbate."Speram ca rezultatele alegerilor vor fi imediat implementate astfel incat sa putem colabora cu un Guvern stabil iar procesul de reforma sa inregistreze progrese", a declarat un oficialul comunitar. Alegerile legislative anticipate din Ucraina s-au desfasurat in mare parte conform angajamentelor sale internationale si standardelor pentru alegeri democratice, a apreciat luni Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), citata de Reuters. "Campul de candidati le-a oferit alegatorilor o alegere diversa, intre 20 de partide politice si blocuri electorale, care au fost inregistrate intr-un proces in general cuprinzator si transparent", a precizat OSCE intr-un comunicat. "Libertatea de a se reuni si de a se exprima au fost respectate. Ziua alegerilor a fost calma, iar (procesul) de votare si numaratoare au fost efectuate intr-un mod ordonat si transparent. Nu a existat vreun decalaj regional aparent", adauga comunicatul. La observarea alegerilor a participat si o echipa de europarlamentari condusa de eurodeputatul roman Adrian Severin. (D.E.)
Alte articole
  Premierul Iulia Timosenko a aprobat proiectul de lege pentru deblocarea fondurilor necesare alegerilor parlamentare anticipate    (2008-10-16 15:06)
  CSAT-ul ucrainean: Timosenko are termen pana luni noaptea sa aloce 86 milioane de dolari pentru alegeri    (2008-10-13 19:09)
  Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina    (2007-10-02 15:15)
 Afisari: 1143  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Supararea ar trebui sa vina de la partidul regiunilor   de Tudor190
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01153 sec.