Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Deschiderea anului universitar, teren de joaca pentru demnitari
Pelerinaj politic la universitati
-- Cei mai importanti oameni ai statului au utilizat momentul festiv al deschiderii anului universitar drept tribuna pentru discursuri politice.
La Iasi, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a transformat evenimentul in ceva si mai penibil, ambitionandu-se sa vina la aceeasi universitate cu presedintele Traian Basescu, dar sa nu stea in prezidiu alaturi de el. Alaturi de seful statului s-a aflat reprezentantul studentilor in Senatul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", iar ministrul a stat in sala cu invitatii, profesorii si studentii. Adomnitei a plecat in timpul discursului presedintelui, ducandu-se la manifestarile unde anuntase initial ca va participa.
Basescu: Refuzati mita si plagiatul!
Basescu a precizat ca multe examene de licenta se iau cu bani, iar studentii si profesorii plagiaza lucrarile de diploma. "Cine refuza frauda si coruptia la 18 ani, o va refuza si la 38 si la 58 de ani. Viitorii decidenti politici, viitorii economisti sau juristi, viitorii oameni de afaceri trebuie sa aiba curajul de a spune acum NU. Aveti curajul sa spuneti NU unor practici ilicite, aveti curajul sa spuneti NU imposturii si furtului! Asumati-va acest rol in societate, dragi studenti", le-a cerut presedintele studentilor.
Pe latura politica, Basescu a propus incheierea unui pact pentru Educatie, care sa cuprinda un calendar cu modernizarea sistemului de invatamant pana in 2013, si alocarea a minimum 6% din PIB in toata aceasta perioada. Seful statului a vorbit si despre descentralizarea educatiei si aplicarea unui principiu privind finantarea unitatilor de invatamant astfel incat in centrul atentiei sa fie elevii sau studentii.
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a recunoscut ca exista coruptie in invatamant, fiind demonstrata de controalele ministeriale, insa aceasta nu este o regula, ci se regaseste in cazuri izolate.
In discursul sau, el a cerut consens politic pentru aprobarea pachetului legislativ privind invatamantul, pe care a anuntat ca il va supune dezbaterii publice in maxim 30 de zile. In cazul in care guvernul Tariceanu va mai exista, sau daca va fi un guvern minoritar, va fi nevoie de coagulare si solidaritate politica pentru aprobarea acestor legi ale invatamantului, a spus el. Ministrul Educatiei considera ca este nevoie de "o revolutie educationala" in sistemul preuniversitar, asa cum s-a intamplat in 1999 in cel universitar. Acest lucru vizeaza o anumita autonomie preuniversitara privind angajarea profesorilor si directorilor la nivel scolar, in timp ce finantarea va fi facuta in functie de numarul elevilor si de performantele acestora.
Elogiu inginerului
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a dus la Universitatea Politehnica Bucuresti, invitat de rectorul Ecaterina Andronescu, si a facut un elogiu profesiunii de inginer, secondat de fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, si de fostul premier Petre Roman. Primul-ministru a anuntat ca Programul "Un calculator pentru fiecare elev" va incepe la anul, si a prezentat doua astfel de laptopuri foarte ieftine. "Acestea sunt doar doua dintre optiunile pe care vom fi chemati sa le alegem in scurt timp, asa incat sa va asteptati sa pun presiune pe cei de la Ministerul Educatiei sa organizeze licitatia", a declarat Tariceanu jurnalistilor. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca actualul sistem de invatamant universitar din Romania este discriminatoriu, discriminarea aparand intre facultatile "de stat" si cele particulare."De 15 ani propun in Romania un model educational in care sa fie finantati studenti, si nu profesori si in care universitatile acreditate sa fie finantate pentru studentii lor pentru un numar stabilit in fiecare an de stat, indiferent de aceasta forma de proprietate. Pentru ca mi se pare normal ca studentul sa-si poata alege locul in care invata si in functie nu de gratuitate sau de costul studiilor, ci in functie de calitate prestatiei universitare", a spus Bogdan Olteanu.
n
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Basescu incanta studentii sa revina in Romania    (Politica, 2007-11-09)
  Razboi pe Piata    (Eveniment, 2007-09-29)
  Băsescu: "In nici un caz nu afirm că Romania este pe drumul de a ieși din criză"    (2009-05-16 12:24)
 Afisari: 309  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Catre Moroianu si Katty.   de alwis46
Nu e de ras, Katty!...   de moroianu
Ha, ha, ha...   de katty1
Balu bobocilor..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Taximetristi suparati pe Videanu    
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01599 sec.