Ziua Logo
  Nr. 4048 de luni, 1 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dincolo de Bine si Rau
Red APPLE 
-- Cand incerci sa fii onest si sincer in Romania, incepe sa-ti vina din ce in ce mai greu sa te exprimi. Nu stii cum sa cioplesti realitatea, ce sa iei din ea si ce sa excluzi.Activitatea DNA sau raportul CSM? Motiunea PSD sau cresterea economica? Guvern de dreapta sau de uniune nationala? Din toate acestea si din multe altele apare un lucru evident - nu exista o lupta intre bine si rau, ci o lupta pentru putere. Nimeni nu are 100% dreptate, nimeni nu minte complet. Toti stau in media nationala a minciunii per capita. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont ca opinia publica are intotdeauna dreptate (cand sustine teza pe care o doresti tu, cand nu, opinia publica este manipulata).
Ceea ce surprinde este patima plasarii de o parte sau de alta a tezelor dezbatute. Fara prea mult rafinament sau argumente, liderii de opinie se plaseaza strict de o parte, fara a vedea si adevarul celuilalt. Maniheismul s-a reinstaurat ca in zilele anilor '90. Ori esti cu mine, ori impotriva mea - tertium non datur.
Fara a explica sau a "se explica", oamenii se plaseaza radical de o anumita parte. Asa s-a nascut celebra sintagma "o anumita parte a presei". Orice informatie este filtrata si analizata din prisma unui referential al binelui pe care niciodata nimeni nu-l interogheaza. Doar eventuala apartenenta la un grup obliga la o conduita radicalizata si radicalizanta.
"Lumile" construite de astfel de discursuri dau nastere la bariere de netrecut si compromit maturizarea unei natiuni aflata la stadiul de adolescenta.
Astfel de discursuri radicale, la fel si incercarile de compromitere de ambele parti, duc inevitabil la eliminarea oricarei autoritati simbolice, morale sau publice. Fiecare grup isi promoveaza liderii sai, compromitandu-i pe ai celorlalti in incercarea disperata de a se impune in marea masa.
Urmarea acestei abordari, aflata la intersectia dintre propaganda si ideologie, readuce strigoii trecutului intr-o tara care se doreste purjata de metehnele trecutului.
Dosarele CNSAS asteapta, DNA asteapta. Nimic decisiv pana acum. Dupa 18 ani de CNAICO si lupta anticoruptie, de deconspirare a Securitatii, nu avem niciun vinovat.
Mai mult, presedintele Romaniei declara public un adevar zguduitor: "romanii stiu ca avem o clasa politica - creata de perioada de tranzitie - care nu ii mai reprezinta". Dar uita sa mentioneze ca si el este parte a aceleiasi clase politice. Ce spune presedintele este in mare masura adevarat. Dar generalizarea este ilicita. Sa fie oare Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Teodor Stolojan politicieni "putrezi"? Chiar daca sunt creatiile politicii tranzitiei, mai exista politicieni care au sansa de a nu fi facut parte din putreziciunea acestor 18 ani.
Presedintele ar fi trebuit sa critice nu "clasa politica", ci pe aceia care folosesc politica drept forma ilicita de acces la resurse pentru ei sau grupurile lor. Presedintele Romaniei nu trebuie sa uite ca este un model, un reper pentru multi dintre cei care il asculta. Ca acesti oameni tind sa vada lumea prin ochii sai, cu referentialele pe care le invoca. Si asta trebuie sa-l faca responsabil. Generalizarile sunt extrem de periculoase. Si nu mergem mai departe cu analiza...
***
Motiunea de cenzura are toate sansele sa fie infranta de forta conservatoare a intereselor celor ce isi doresc pensie de parlamentar.
Caci trecerea motiunii si caderea Guvernului va arunca pe piata spectrul alegerilor anticipate, care sperie toate partidele. Pe unele pentru pierderile imediate, pe altele pentru pierderile pe termen mediu.
 Afisari: 520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Reminiscente comuniste   de Holospin
Binele si Raul   de ionescu
A r h i v a
  In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I)    14 comentarii
  Alesul lui Dumnezeu pe Pamant    5 comentarii
  Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7)    7 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  "Antoniu si Kawabata"    1 comentariu
  Ce credem ca gandesc politicienii    2007-09-24
  Exercitiu pentru mai incolo    2007-09-17
  Adriane, daca ma iubesti, intoarce-te!    2007-09-10
  Solutia falimentara a lui Mircea Geoana - refacerea FSN    2007-09-03
  Anul Nou vine mai repede    2007-08-27
 Top afisari / comentarii 
 Un mincinos la Cotroceni (4234 afisari)
 In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I) (2618 afisari)
 Instigatorul (2564 afisari)
 Paunescu mai important ca Liiceanu (2049 afisari)
 Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7) (1999 afisari)
 Americanii se pregatesc sa atace Iranul (597 afisari)
 In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna (403 afisari)
 Vladimir Putin, premier (323 afisari)
 Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor (212 afisari)
 Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15278 sec.