Condamnare la CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat castig de cauza, impotriva statului roman, unor persoane condamnate, pe motiv ca procedura penala a durat prea mult in cazul lor si pentru ca instantele nu le-au admis cererile de a audia anumiti martori.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in cauza Reiner si altii impotriva Romaniei si a constatat incalcarea articolului 6 alineatul 1 si alineatul 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, referitor la dreptul la un proces echitabil, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. A. Reiner, O. Paisz, D. Hejja si I. Konrad au reclamat la CEDO faptul ca li s-ar fi incalcat dreptul la un proces echitabil prin durata nerezonabila a procedurii penale initiate impotriva lor si nerespectarea dreptului de a obtine audierea martorilor acuzarii. Potrivit Mediafax, in privinta lui A. Reiner, desi dosarul de urmarire penala a fost constituit in 1990, a fost audiat de Parchet si informat oficial ca este suspectat de savarsirea unei infractiuni, pentru prima data, in 13 noiembrie 1997. (D.E.I.)
Ramane in arest
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, ieri, ca Petre Nica, considerat principalul vinovat in dosarul "Furtul secolului", sa ramana in arest. In 10 septembrie, Tribunalul Bucuresti decidea din nou punerea in libertate a lui Nica, insa procurorii au atacat aceasta decizie cu recurs si au castigat. Ceilalti doi inculpati, Gabriel Velescu si Aurelian Paven, au fost pusi in libertate in lunile martie si respectiv aprilie, dosarul aflandu-se in faza de rejudecare la Tribunalul Bucuresti. Potrivit Mediafax, la urmatorul termen, stabilit de instanta in 8 octombrie, vor fi luate in discutie cererile avocatei lui Aurelian Paven - inculpat alaturi de Petre Nica in acest dosar - ca firma trasportatoare CPI sa fie introdusa in cauza ca parte responsabila civilmente si cererea fratelui Ionelei Popa - prietena lui Gabriel Velescu, amandoi judecati de asemenea in dosar - de ridicare a sechestrului de pe un automobil al sau. (O.R.)
Interdictie de a parasi localitatea
Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo, a fost dat in consemn la frontiera de catre DNA si i s-a interzis parasirea localitatii de domiciliu pe o perioada de 30 de zile, dupa ce, in luna mai, a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa pentru abuz in serviciu. Potrivit Mediafax, Biroul Local al Directiei Nationale Anticoruptie a trimis, miercuri, la toate punctele de frontiera din judet o adresa prin care se instituie consemnul la frontiera, intrucat impotriva lui Stefan Szabo a fost luata masura interdictiei de a parasi localitatea de domiciliu pe o perioada de 30 de zile. Presedintelui Consiliului Judetean i-au fost ridicate si pasapoartele, atat cel de calatorie, cat si cel diplomatic. (O.R.)
Sase persoane ranite
Sase persoane au ajuns la spital, iar un TIR, o camioneta si doua masini au fost avariate, ieri, in doua accidente produse in Timis. Primul accident s-a petrecut la 15 kilometri de Timisoara spre Arad, cand soferul unei camionete a lovit din spate un microbuz. "In urma impactului, camioneta a intrat pe contrasens si s-a izbit frontal de un TIR ce venea din fata. Trei persoane au ajuns la spital, pentru ingrijiri medicale", a declarat inspectorul Cosmin Bledea, de la Serviciul Politiei Rutiere Timis. Dupa doar o jumatate de ora, langa Sacalaz, alte trei persoane au fost ranite si au ajuns la spital, pentru ingrijiri, dupa ce un sofer neatent a incercat sa depaseasca un TIR, dar a lovit o masina Dacia care circula regulamentar. Cele trei persoane din masini au fost ranite, una ramanand blocata in autovehicul. "In urma accidentului au rezultat trei victime, cu fracturi de femur si brat, iar soferul uneia dintre masini este incarcerat. Sunt stabili hemodinamic, ii vom duce la spital pentru alte investigatii", a declarat Tiberiu Maran, medic Ambulanta Timis. (O.R.)