Ziua Logo
  Nr. 4047 de sambata, 29 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Weekend-ul premierelor
Pentru cateva teatre bucurestene, acest sfarsit de saptamana inseamna reintalnirea cu publicul. Aproape toate au ales sa inceapa noua stagiune cu premiere, asa incat debutul sa fie in tromba. Gongul va rasuna la Teatrul Metropolis - care va prefata, de fapt, inaugurarea acestei noi institutii de arta din Capitala -, la Comedie, la Teatrul National, dar si la Opera - unde-l veti putea revedea (dupa 20 de ani) pe Florin Piersic pe scandura intr-un spectacol a carui regie e semnata de Radu Beligan.
Se deschide "Metropolis"
Montarea lui Felix Alexa, dupa textul fratilor Vladimir si Oleg Presniakov, "In rolul victimei", va avea avanpremiera, duminica, in ultima zi a lui septembrie, si pe 5 octombrie, la teatrul nou infiintat "Metropolis", din Bucuresti. "O piesa seducatoare, plina de umor negru, o radiografie a vietii de familie, a absurdului ce guverneaza viata noastra de fiecare zi. Un spectacol modern ce imbina umorul de calitate cu analiza profunda a relatiilor umane", asa cum este prezentat, spectacolul lui Felix Alexa are in distributie nume precum Razvan Vasilescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Dan Astilean, Vlad Logigan, Elias Ferkin, Xing Elena Ling, Gabi Costin, Iulia Colan, Costel Bojog, iar scenografia este semnata de Diana Ruxandra Ion.
Giurchescu se intoarce
Tot duminica, Teatrul de Comedie din Bucuresti propune pentru acest inceput de stagiune un spectacol regizat de Lucian Giurchescu, caruia i se va inmana cu acest prilej titlul de cetatan de onoare al Municipiul Bucuresti. "Galy Gay" de Bertolt Brecht inseamna revenirea lui Giurchescu pe scena Teatrului de Comedie, dupa 38 de ani, cu aceeasi poveste a lui Galy Gay, de data aceasta cu George Ivascu in rolul titular. Din distributia anterioara ii vom reintalni pe scena pe Dumitru Rucareanu (care interpreteaza acelasi rol ca si in cealalta montare, Fairchild) si pe Eugen Racoti. Lucian Giurchescu a montat in cariera sa 10 spectacole dupa Brecht, fiind considerat unul dintre cei mai importanti brechtologi din Europa. Patru dintre acestea au fost montate pe scena Teatrului de Comedie: "Svejk in cel de-al doilea Razboi Mondial" in 1962, "Disparitia lui Galy Gay", 1969, "Mutter Courage", 1972, si "Cercul de creta caucazian" in 1977. Giurchescu a fost director al Teatrului de Comedie intre anii 1969-1979 si 1990-1994 si unul dintre cei mai importanti regizori care au marcat istoria acestui teatru. Din distributia spectacolului fac parte George Ivascu, Delia Nartea, Aurora Leonte, Dumitru Rucareanu, Sandu Pop, Florin Dobrovici, Marius Drogeanu, Serban Georgevici, Eugen Racoti, Candid Stoica, Bogdan Ghitulescu, Alexandru Conovaru, Radu Solcanu, Toma Cuzin. Muzica spectacolului este semnata Nicu Alifantis, miscarea scenica Roxana Colceag, decorul Puiu Antemir si costumele Anca Raduta.
Istoria comunismului "povestita" la TNB
Teatrul National din Bucuresti vine la inceputul acestei stagiuni cu o noua premiera, la Sala Atelier, "Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal" de Matei Visniec, in regia lui Florin Fatulescu. Spectacolul se anunta "O comedie amara despre delirul societatii totalitare. O piesa despre experimentul esuat al "celei mai bune lumi posibile" - comunismul -, reflectata in metafora unui spital de boli mintale unde nebunii sunt liberi, iar oamenii normali innebunesc. O satira virulenta despre opresiunea ideologica si absurditatea notiunii de utopie, in viziunea unuia dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani contemporani."
Din distributie fac parte Claudiu Bleont, Mircea Rusu, Florina Cercel, Medeea Marinescu, Andrei Duban, Tomi Cristin, Dorin Andone, Ovidiu Cuncea, Sanda Toma, Amalia Ciolan, Tatiana Constantin si Natalia Calin.
Beligan monteaza la Opera
"Straini in noapte" este spectacolul montat de Radu Beligan pentru aceasta stagiune a Operei Nationale din Bucuresti (ONB) si care marcheaza revenirea, dupa 20 de ani, a lui Florin Piersic in teatru. Premiera spectacolului are loc in acest sfarsit de saptamana, reprezentatiile fiind programate astazi si maine seara, urmand ca in octombrie sa plece in turneu prin tara. "Straini in noapte" este o comedie cu rasturnari de situatie, despre seductie, minciuna si timpul care transforma, o comedie romantica montata in premiera in Romania, dar care, din 2004, se joaca cu succes in Franta si alte tari europene. Florin Piersic revine pe scena cu acest spectacol in regia lui Radu Beligan, alaturi de Emilia Popescu. (M. Andronescu)
Alte articole
  Bacaul la Bucuresti    (Cultura, 2007-10-16)
 Afisari: 173  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Sarbatoare la Castel    
  Colectia Farnesina a ajuns la Sibiu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul (4607 afisari)
 Isteric show (3672 afisari)
 Faptele penale ale "eliberatorilor" sovietici (3221 afisari)
 Bucurestiul Zarazei (2795 afisari)
 Comitetul Democratic Evreiesc - o facatura comunista (2438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02932 sec.