Ziua Logo
  Nr. 4044 de miercuri, 26 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Derbedeul Mircea Mihaies
Ion SPANU 
-- Mi-a fost greu sa gasesc in limba romana un cuvant care, fara sa iasa din tiparele bunului simt, sa defineasca atitudinea lui Mircea Mihaies, vicepresedintele ICR, considerat unul dintre liderii elitei romanesti, alaturi de Liiceanu si Patapievici. "Derbedeu" este cel mai bland.
In "Evenimentul zilei" de luni, 24 septembrie a.c., Mircea Mihaies ii tavaleste prin toate zoaiele pe Serban Orescu, Octavian Paler si Doina Cornea, pe care-i acuza ca nu vad in Traian Basescu farul calauzitor al natiunii, asa cum, mai nou, l-a descoperit dumnealui! Iata ce scrie Mihaies despre Serban Orescu: "Urmaresc de mai multa vreme acrobatiile dizgratioase ale d-lui Serban Orescu, pe vremuri comentator (cam lipsit de har, ce-i drept) la Europa libera, astazi simbrias la Ziua". Serban Orescu face parte, in opinia lui Mihaies, dintr-un "soi de Gica-contra, rosi in egala masura de reumatisme si resentimente", cu conotatii legate evident de varsta inaintata a celebrului ziarist. In galleria "reumaticilor", Mihaies include orice intelept al cetatii care nu-l preaslaveste pe actualul presedinte al tarii, "de la Octavian Paler, pe care anii nu l-au facut mai senin si mai detasat, ci mai acru si incarcat de umori negre, la incredibila Doina Cornea".
Sigur ca e dreptul oricui sa creada orice despre oricine. In cazul personal al dlui Mircea Mihaies, lucrurile trebuie sa fie nuantate, caci dorinta sa de parvenire sau intentia de a se pune in slujba cuiva, fie si presedintele tarii, nu pot constitui motivatia denigrarii unor personalitati importante ale vietii noastre spirituale.
Mircea Mihaies este profesor la o facultate din Timisoara, fiind, in acelasi timp, vicepresedinte al ICR din Bucuresti si colaborator la diverse ziare si reviste. Foamea de bani si de glorie nemeritata pot fi intelese ca pacate firesti ale unora dintre noi, dar, pentru cei care nu uita usor, Mircea Mihaies poate fi identificat ca un impostor fara pereche. Simpla consultare a listei privind abonatii la functiile din cadrul Fundatiei Soros, care poate fi consultata in arhiva ziarului nostru, arata ca, in timp ce Mircea Mihaies facea parte din consiliul national de coordonare a fundatiei, sotia sa era presedinta filialei Timisoara. Nu cumva sa se duca dolarii in buzunarele altora! Daca are cineva curiozitatea sa citeasca opera lui Mihaies, va observa ca multe dintre cartilor sale (Balul mascat, incet, spre Europa, Vecinii lui Franz Kafka) sunt scrise in colaborare cu Vladimir Tismaneanu, o adevarata locomotiva care l-a tractat pe Mihaies inspre sferele Puterii.
De unde vine, totusi, ura lui Mihaies fata de Serban Orescu, Octavian Paler si Doina Cornea? Iata o intrebare care nu are raspuns, caci, sunt convins, in sinea sa, Mihaies a pastrat o admiratie fata de aceste nume sacre si fata de atitudinea lor in momentele cele mai dificile ale existentei noastre. Un motiv, totusi, exista. In timp ce Orescu, Paler sau Doina Cornea si-au pastrat verticalitatea, indiferent cine a detinut puterea la un moment dat, Mihaies a avut oscilatii care definesc tipul oportunistului jalnic. Am mai scris despre articolele sale de dinainte de anul 2000, adunate in vol. "Masca de fiere", in care Traian Basescu, pe atunci primar al Capitalei, era facut de Mihaies "sluga lui Iliescu", "nesimtit", "grosolan", "rudimentar", cerand chiar trimiterea sa in judecata pentru declaratiile in legatura cu C.A.D.A.! Stiind ca Basescu nu uita nimic, Mircea Mihaies este dispus azi sa faca orice pentru a capata dreptul de a lustrui pantofii presedintelui. Inclusiv sa arunce in spatiul public acest atac golanesc la adresa Doinei Cornea, Octavian Paler sau Serban Orescu. Grea meserie si coprofagia asta!
 Afisari: 5087  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Cand doi oameni sunt de aceeasi parere si asta intr-un timp foarte scurt..   de Atamild
Un derbedeu si impostor   de Alexandru Nemoianu
   de Arogantu'
Huhu extraterestrul Raquel gili   de Radu Dragan
3000 de caractere   de Solitude
Ce va mirati atat ?   de alwis46
Gigi este cel maun si onest cu credinta in Dumnezeu si de asta   de ionion
Raquel , vai asa te invidiez ca ai atat bunatate in suflet - am incercat sa   de ionion
sluga la $$ pe vremuri , baiat de pravalie mai incoace ....   de avarfreson
   de Polina
Potrivit titlul articolului, acest oportunist jalnic M. Mihaies e si lipsit de scrupule si caracter   de Huhu extraterestrul
Critica trebuie citita si acceptata ca o forma de lupta civilizata. Sau in buzdugane sa ne luptam ?   de ionion
Ura lui ca a lui, dar a ta de unde?   de Radu Dragan
Spinule,   de Kroko
Mircea Mihaies este demonstrarea vie a valabilitatii teoriei lui Cesare Lombroso,   de Raquel
Tot la Lenin ajungem ?   de Aladin
Mihaies   de puiu1952
Derbedeul Mihaies   de ion romanul
Rusinea Timisoarei !   de mds
A r h i v a
  DNA si dosarele lui Daniel Morar    4 comentarii
  Rusia si cartea Kosovo    8 comentarii
  Labirintul libanez    1 comentariu
  Declaratia zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Derbedeul Mircea Mihaies (5087 afisari)
 Filosoful André Gorz si sotia sa s-au sinucis (3461 afisari)
 Facatura (3049 afisari)
 PD ii da cu flit lui Stolojan (2320 afisari)
 Romania, in menghina SUA pentru Kosovo (2265 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (493 afisari)
 Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania (306 afisari)
 Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine (292 afisari)
 Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara (267 afisari)
 Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea (254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.81267 sec.