Ziua Logo
  Nr. 4040 de vineri, 21 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernarea PNL-PSD nu se mai impiedica decat de Geoana si Tariceanu * Un vis mai vechi al unor liberali si social-democrati poate fi implinit prin inlaturarea celor doi
Doua capete
-- Lungul sir de negocieri dintre principalii actori ai scenei politice, purtate in vederea obtinerii unei formule guvernamentale solide, pare ca se apropie de final. Chiar daca oficial liderii politici sustin ca nu pot anticipa rezultatul motiunii, in conditiile in care aceasta chiar va fi depusa, sau daca va exista o colaborare PNL-PD ori PSD-PD sau PSD-PNL, doua curente identice incep sa se contureze. Gruparile importante ale social-democratilor si liberalilor considera ca debarcarea celor doi lideri, respecitv Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu, sunt indispensabile pentru formarea unei aliante la guvernare PNL-PSD.
Foto: Rompres
Lideri de opinie ai social-democratilor sustin ca analizele la rece din cadrul partidului au dovedit ca un melanj cu PD este si neproductiv dar si nesigur in conditiile in care, presedintele Basescu, seful neoficial al partidului, a dovedit ca este un partener imprevizibil. Asa incat varianta unei constructii liberalo-social-democrate pare mai realista. Singurul impediment il reprezinta insa Geoana si Tariceanu. Primul pentru ca este un lider fara staura necesara pentru a se impune in partid, aspect cu care este de acord inclusiv gruparea de la Cluj. De asemenea, greii partidului ii reproseaza naivitatea cu care trateaza capcanele politice intinse de liderul de la Cotroceni. De altfel balbele PSD din ultima vreme precum si existenta atator variante haotice de negociere au nemultumit profund, sustin surse de la centrul PSD care au explicat ca debarcarea lui Geoana este doar o chestiune de timp. Pe de alta parte, lui Tariceanu i se reproseaza faptul ca nu reuseste sa gaseasca parteneri stabili pentru sustinerea Executivului si scaderea PNL in sondaje. In aceste conditii o formula de guvernare PNL-PSD este acceptata de cele doua partide insa peste capul liderilor.
Geoana la apus
Astfel, zilele lui Mircea Geoana in fruntea PSD sunt numarate, unii dintre pesedisti vorbind de sfarsitul carierei sale de presedinte al celui mai important partid de Opozitie. Soarta liderului PSD depinde de rezultatul motiunii de cenzura si de cel de la alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit unor surse parlamentare, motiunea PSD ar putea inregistra un esec rasunator in Parlament, la respingerea ei urmand sa contribuie chiar parlamentarii social-democrati. De altfel, despre posibilitatea ca motiunea sa pice in Parlament s-a discutat si la in intalnirea de taina dintre presedintele PSD cu Traian Basescu, Geoana neputand oferi garantii certe ca votul colegilor sai va fi pe masura asteptarilor. Constient de efectul dezastruos pe care l-ar putea avea respingerea motiunii, Geoana a impus sanctionarea parlamentarilor care nu vor vota motiunea si a inceput sa faca diligente ca votul din Parlament sa fie unul la vedere. Un insucces al motiunii ar pune PSD intr-o situatie delicata, mai ales ca social-democratii si-au canalizat toate fortele pentru a arata ca ei sunt adevaratul pion pe tabla politica. Fara un rezultat pozitiv insa, Geoana nu va mai putea emite pretentii in fata PD sau PNL iar imaginea de lider perdant nu va face bine partidului. In aceste conditii, greii PSD, care s-au opus actiunii de rasturnare a Guvernului (Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea), alaturi de multi lideri din teritoriu, au in vedere convocarea unui Congres extraordinar pentru schimbarea raportului de forte. In plus, la esecul motiunii s-ar putea adauga si un scor mult sub asteptari la alegerile pentru Parlamentul European, lucru care i-ar ingreuna si mai mult situatia liderului PSD. In acest moment, variantele pe care PSD sustine ca le-a negociat pentru intrarea la guvernare presupun existenta unui partid reformat. Reforma dorita atat de PD, cat si de PNL, dar mai ales de Traian Basescu, inseamna eliminarea liderilor cu probleme de imagine. Daca acest lucru s-ar produce, atunci PSD ar putea intra intr-o lupta pentru suprematia taberelor in partid. In plus, la discutia cu seful statului, lui Mircea Geoana i s-a spus foarte clar ca nu va fi acceptat in acest moment ca prim-ministru in fruntea unui Guvern monocolor sau chiar cu PD.
Reprosuri pentru premier
Si premierul Calin Popescu Tariceanu si-ar putea pierde jiltul de presedinte al PNL in conditiile in care grupurile de forta din partid sunt tot mai nemultumite de lipsa de perspectiva politica afisata la nivelul conducerii centrale. Lipsa unei formule viabile pentru sustinerea Guvernului si spectrul Opozitiei au trezit o serie de nemultumiri printre liderii PNL, ne-au precizat surse din conducerea liberala. De altfel, Tariceanu este in pericol sa isi piarda pozitia de lider chiar si in contextul in care mult trambitata motiune PSD nu ar trece, asa cum este cel mai probabil, de furcile caudine ale Parlamentului. Pe de alta parte, a declarat un vicepresedinte liberal, in momentul in care Tariceanu nu mai este premier, este aproape imposibil sa isi mai mentina pozitia de presedinte al partidului. Nemultumirile la adresa conducerii Tariceanu nu sunt de ieri de azi in PNL. Disensiunile au fost alimentate, in timp, de postarea in functii cheie a partidului a unor apropiati ai premierului. "PNL a ajuns sa fie condus de tineri impinsi in fata de Tariceanu. Bogdan Olteanu, Dan Motreanu si Cristian Adomnitei sunt exemple clare in acest sens", ne-au precizat sursele citate, adaugand ca lideri de notorietate din PNL sunt nemultumiti de aceasta situatie. "De altfel, in PNL se vorbeste cu ironie de <<Cabinetul copiilor>> sau despre <<copiii lui Tariceanu>>, au specificat acestea. Pe de alta parte, dincolo de taraganarea statuarii unei intelegi cu PSD, argumentul forte al inamicilor lui Calin Popescu Tariceanu este situatia deplorabila in care se afla PNL in sondajele de opinie.
Boc hais, Videanu cea
Liderii PD au pozitii diferite fata de o eventuala implicare a partidului in actul de guvernare dupa eventuala demitere a cabinetului Tariceanu II. Daca Emil Boc ramane consecvent si sustine varianta ca partidul sa ajunga la putere doar prin alegeri, Adriean Videanu are o pozitie mai nuantata.
In cadrul unei emisiuni televizate, Boc a exclus categoric o formula guvernamentala PD-PSD. "PD nu va intra la guvernare alaturi de PSD. Pentru noi tinta nu este intrarea la guvernare, nu este obiectivul nostru politic", a declarat, miercuri, presedintele PD. In schimb, Videanu a lasat sa se inteleaga ca ar fi interesat de revenirea PD la statutul de partid de guvernamant afirmand ca democratii sunt pregatiti in orice moment sa-si asume responsabilitatea puterii. Este prima data cand apar public diferente de opinie in triumviratul ce conduce Partidul Democrat. Surse parlamentare din PD au afirmat ca nu este in interesul partidului sa doboare un guvern cu sustinere parlamentara de 20%, cel PNL-UDMR, pentru a forma unul care ar avea o pondere de numai 16%, cat are PD in Legislativ. Si secretarul general al partidului, Vasile Blaga, a infirmat disponibilitatea sa de a deveni sef al unui Guvern minoritar al PD.
Weber si Daianu in fruntea listei
Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca PNL propune electoratului roman "cea mai buna echipa" la alegerile europarlamentare, adaugand ca PNL este singurul partid care aduce pe liste personalitati din societatea civila.
Tariceanu a sustinut, la lansarea candidatilor PNL pentru Parlamentul European, ca romanii s-au saturat de certurile politice. "Romaniii nu mai vor certuri politice vor solutii. S-au saturat de politica aratatului cu degetul", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax. In ceea ce priveste componenta listei PNL, liderul liberal a spus ca formatiunea sa a intocmit cea mai buna lista. "Am propus cea mai buna echipa pentru alegerile europarlamentare. Suntem singurul partid care aduce personalitati din societatea civila pe lista noastra", a mai spus Tariceanu. La final, el i-a indemnat pe liderii liberali din teritoriu sa castige alegerile din 25 noiembrie. Delegatia Permanenta a PNL a aprobat ieri lista candidatilor liberali la alegerile europarlamentare. Primele locuri ale listei liberalilor pentru europarlamentare sunt ocupate, in ordine, de catre Renate Weber si Daniel Daianu. Pe locul al treilea se afla Adina Valean - vicepresedinte al grupului ALDE.
Crin exclude anticipatele
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat ieri ca posibilitatea organizarii alegerilor anticipate, dupa o eventuala cadere a Cabinetului Tariceanu, este "aproape exclusa", adaugand ca PSD si PD sunt preocupate de "interese politicianiste". "La o eventuala cadere a actualului Guvern, posibilitatea anticipatelor este aproape exclusa, pentru ca majoritatea parlamentarilor existenti din toate partidele vor prefera orice guvern alegerilor anticipate. In sensul acesta, cine doreste cu tot dinadinsul caderea actualului guvern trebuie sa se gandeasca ca nu ajunge la anticipate, ci ajunge practic la un guvern, eventual, si personal al domnului presedinte Basescu, care va trece prin Parlament in contrapondere cu anticipatele", a declarat Antonescu, citat de Mediafax.
Stolojan vrea alegeri
Presedintele PLD Thedor Stolojan a declarat ieri ca speculatiile privind formarea unui Guvern PD-PLD ar insemna ca aceasta formula sa fie "la mana PSD sau PNL", in lipsa unei majoritati parlamentare, astfel ca singura solutie o constituie alegerile anticipate. "Solutia sunt alegerile anticipate. A face un Guvern cu PD, care sa fie la mana PSD sau la mana PNL, nu este o treaba buna. Adica sa faci un Guvern ca cel al PNL-ului, care tresare la orice adiere de vant in Parlament", a declarat Thedor Stolojan, citat de Mediafax, ca reactie la informatiile vehiculate in mass-media, cu privire la constituirea uni posibil Guvern PD-PLD, in urma adoptarii motiunii de cenzura a PSD. El a aratat ca, "daca PNL si PSD au suficienta acoperire in Parlament, aceste doua formatiuni ar trebui sa isi faca un Guvern transparent, pe baza unui protocol, si sa stie lumea cu cine are de-a face".
Nastase e asteptat in PC
Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, ieri, citat de Rompres, ca, in perioada urmatoare, va discuta cu fostul
prim-ministru Adrian Nastase o eventuala intrare a acestuia in randul conservatorilor. Liderul conservator a precizat ca a avut deja o discutie in acest sens cu Nastase, inainte ca acesta sa plece in Israel.
Pagina realizata de Departamentul Politica Interna 
Alte articole
  Reforma ratata    (Eveniment, 2008-03-31)
  Guvernul Taxareanu    (Eveniment, 2008-02-21)
  Guvernarea PNL-PSD, speculatie    (Politica, 2007-11-22)
  Geoana a muscat nada Cotrocenilor    (Politica, 2007-10-02)
  Tăriceanu ii răspunde lui Geoană: Cu specialitatea "tunuri" se ocupa PSD in perioada 2001-2004    (2008-09-22 23:30)
  Geoana si Tariceanu nu se duc la Cotroceni la consultarile cu Basescu    (2008-06-26 18:33)
  Geoană spune despre Tăriceanu că s-a specializat in tăiatul de panglici    (2008-05-16 13:06)
  Mircea Geoana si Serban Mihailescu, evacuati de Tariceanu    (2008-02-27 17:57)
  Geoana spune ca ministrii felicitati de premier pentru absorbtia fondurilor ar fi trebuit biciuiti    (2008-01-30 18:12)
 Afisari: 2513  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
are dreptate Arogantu' sa puna un semn de intrebare, mai ales dupa ce Daianu   de andreifodor
Stati linistiti.   de MarPo_Ro
Guvernarea PNL-PSD ?   de Arogantu'
cita disperare! nu "greii" Iliescu, Nastase si Mitrea ci CORUPTII   de Fratii Petreus
Politicienii   de bolovan gheorghe
nu e posibil   de Dinnu
Gigi Presedinte si Vadim Prim-Ministru :   de ionion
A r h i v a
  80 de ani de la intemeierea Miscarii Legionare    29 comentarii
  PSD a parasit Primaria    1 comentariu
  Vanghelie: "Avem o viziune despre cum sa-l calcam in picioare"    2 comentarii
  PD la sapa    2 comentarii
  Sedinta de Guvern sovietic la Moscova    3 comentarii
  Nu ratati maine!    
 Top afisari / comentarii 
 Holocaustul, vazut de ofiterii SS (4713 afisari)
 80 de ani de la intemeierea Miscarii Legionare (3847 afisari)
 Doi pe esafod (3058 afisari)
 Doua capete (2513 afisari)
 Dinamo s-a facut de ras! (2389 afisari)
 Vanghelie: M-am suit pe ei cu genunchii la beregata sa vad daca mint (529 afisari)
 Un militar roman a fost ucis in Irak (261 afisari)
 Al Hilal nu il lasa pe Olaroiu sa se intoarca la Steaua (219 afisari)
 Doi studenti impuscati intr-un campus din SUA (98 afisari)
 Dosarul mineriadei din 1990 a fost amanat (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02954 sec.