Ziua Logo
  Nr. 4039 de joi, 20 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Despre armeni
Dan CIACHIR 
-- Am considerat o cinste deosebita faptul ca am fost invitat sa vorbesc, alaturi de colegul Ioan Buduca, in urma cu un deceniu, despre fratii Haig si Arsavir Acterian, la Casa de Cultura a Uniunii Armenilor din Romania, respectiv faptul ca am fost poftit sa particip, acum doi ani, la comemorarea Genocidului armenilor din Turcia, la Teatrul National din Bucuresti.
Si aceasta fiindca armenii constituie una dintre cele mai nobile si rafinate natii lasate de Dumnezeu pe pamant. Pe muntele lor, Ararat, si-a gasit liman corabia lui Noe. Poate nu intamplator armenii au intemeiat cel dintai stat crestin din lume, cu cateva decenii inainte ca imperiul Roman sa fie consacrat ca atare de Teodosie cel Mare. Asadar, un motiv in plus ca sa deplang mojicia domnului presedinte Traian Basescu fata de armeni. A mai fost unul, Hitler, ispitit sa-i trateze de "prosti" si sa-i scoata "natie inferioara", insa un mare invatat armean, trait pe pamant romanesc, pe nume Siruni, mult pretuit de Iorga, a scris atunci un studiu in care a demonstrat ca armenii sunt mult mai arieni decat nemtii. In consecinta, au fost lasati in pace.
Armenii sunt unul dintre popoare care au avut comunitati etnice pe pamantul romanesc; inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun. Multi armeni s-au refugiat la noi dupa cumplitul genocid din 1915, dar si dupa bolsevizarea Rusiei. Multumiti de ospitalitatea noastra, au adoptat, asa cum imi marturisea pictorul Garabet Salgian, care m-a onorat cu prietenia sa, principiul "Nu bagam, nu mestecam", manifestand o covarsitoare loialitate fata de Romania. Intr-o cultura in care "strainul" nu a fost prea bine vazut, adesea si din cauza lui, G. Calinescu a plasmuit, in doua romane, personaje agreabile de armeni, in frunte cu generosul si cultivatul negustor Saferian Manigomian, in care era usor de recunoscut colectionarul de tablouri Krikor Zambaccian. Pana si la Caragiale, armenii, in randul carora a avut prieteni, sunt oameni cumsecade. Sa ne reamintim ca Garabet Ibraileanu reprezinta un nume de referinta in critica literara romaneasca.
Armean din Romania interbelica comunist?! In afara de acel Torosian apropiat de Lucretiu Patrascanu, chiar ca nu stiu alt nume. Si nici ziaristi armeni de stanga, cu exceptia lui Leon Kalustian, pe care drept recompensa pentru atasamentele sale ideologice comunistii l-au bagat la puscarie. Armeni in gasca Elenei Lupescu - existau si pe atunci destui armeni bogati - sau finantatori ai foliculelor cripto-comuniste?... Ferit-a Sfantul! Marele om de teatru Haig Acterian a murit cu arma in mana la Cotul Donului, unde fusese trimis drept pedeapsa pentru ca isi asumase cauza nationalismului romanesc. Din aceleasi motive fratele sau, scriitorul si cugetatorul Arsavir Acterian, a facut de patru ori inchisoare. Fara acestia doi, fara Jeni Acterian, pretuita la superlativ de Cioran, generatia interbelica, generatia lui Eliade, Comarnescu si Noica, n-ar fi fost ea insasi.
Popor de invatati si de negustori cinstiti, de oameni cu inteligente suple, armenii au dat diplomati si barbati de stat chiar acelora care i-au oprimat: Petre Tutea mi-a povestit de cele doua sau trei convorbiri pe care le-a purtat cu placere in 1940, la Moscova, cu Anastasie Mikoian. Pe Charles Aznavour il cheama, in acte, Aznavurian, iar cand a venit prima oara la noi, in 1964, a aratat ca era la curent cu ospitalitatea de care s-au bucurat armenii aici. Asa incat "spiritul de gluma" al domnului Basescu la adresa armenilor este urat si deplasat; ca si aprecierea ulterioara la adresa lui Varujan Vosganian - un economist stralucit. Poate-i "bate cheresteaua" in acest sens vreunul din cei... 50 de intelectuali.
 Afisari: 1904  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Despre armeni numai de bine   de M_D_L
pretext pentru alte alegatii   de Ioan Munteanu
Corabia lui Noe si cele mai nobile si rafinate natii?   de Atamild
Nici o legatura   de Radu Dragan
Mai slabeste-ma cu armenii   de Fox-NewZ
A r h i v a
  Scurta anatomie a unui razboi politic    3 comentarii
  Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand?    3 comentarii
  Intemnitarea unei vedete    4 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
  Resentimente    2007-09-14
  Neomitocania    2007-09-06
  Curentul pro-Anania    2007-08-30
  Grigore Cartianu fata cu reactiunea    2007-08-23
  Un discurs subversiv    2007-08-17
 Top afisari / comentarii 
 Rusia cu ochii pe Romania (5150 afisari)
 Planuri de razboi Iran - Israel - Gaza (3622 afisari)
 Student american arestat pentru ca a pus intrebari (3349 afisari)
 Secretele canibalului din Rotenburg (2179 afisari)
 Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand? (2155 afisari)
 Gheorghe Hagi a demisionat de la Steaua (921 afisari)
 Peste Bucuresti se lasa noaptea alba (530 afisari)
 Renate Weber si Daniel Daianu deschid lista candidatilor liberali la europarlamentare (339 afisari)
 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (300 afisari)
 ULTIMA ORA: Explozie intr-un bloc din Miami (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18729 sec.