Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cartelul DNA
-- Parchetul condus de Daniel Morar (foto), care functioneaza ca un stat in stat in interiorul Ministerului Public, incearca sa contracareze raportul CSM care face praf Sectia lui Doru Tulus
Anuntata prezentare a raportului de control al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) asupra activitatii structurii centrale a DNA a produs un adevarat cutremur in sanul Parchetului condus de procurorul sef Daniel Marius Morar. La sedinta CSM din 3 octombrie 2007, se vor prezenta concluziile controlului efectuat la DNA de catre o echipa de sapte inspectori ai Consiliului. In urma cu cateva saptamani, Inspectia Judiciara a CSM a trimis sefului DNA o forma incipienta a raportului de control, pentru a se da posibilitatea formularii de obiectiuni.
Sefii DNA au fost deranjati insa de continutul actului de control, intrucat cel putin la Sectia a II-a condusa de procurorul Doru Florin Tulus se retineau abateri grave, mergand de la dirijari preferentiale de dosare si pana la musamalizarea unor cauze cu diferite implicatii. Pentru a contracara dezastrul, saptamana trecuta, anumite publicatii aservite grupului Macovei - Morar, i-au atacat "la baioneta" pe inspectorii CSM care au verificat activitatea lui Tulus, in special pe procurorul-inspector Constanta Robu, recunoscuta pentru intransigenta si impartialitatea sa. Evident ca o asemenea informatie nu putea izvori decat din interiorul DNA. Pe de alta parte, suntem informati ca la Sectia I-a a DNA, unde au fost alti inspectori, presiunile au avut ceva efect, intrucat neregulile retinute au fost bine indulcite.
Ieri, mai multe publicatii au prezentat fragmente din actul de control al CSM, in care se consemna debandada de la Sectia a II-a condusa de Tulus. Reactia DNA a fost una fara precedent, CSM fiind acuzat public ca a scurs voit informatii catre presa, iar inspectorii care au facut ancheta la Sectia lui Tulus fiind calificati drept "lipsiti de profesionalism". Mai mult, conducerea Sectiei de procurori a CSM (n.red. - Dan Chiujdea) este acuzata ca "a permis manipularea datelor continute in raport", declaratie neprobata. Aceasta se poate traduce intr-o intimidare a forului suprem al Magistraturii, in conditiile in care nota de control putea "transpira" chiar din interiorul DNA sau alte persoane care detin raportul.
Sindicalizarea Directiei
Acuzatiile aduse la adresa CSM sunt o noua confirmare a faptului ca DNA s-a sindicalizat in interiorul Ministerului Public. Prima dovada in acest sens a fost demonstrata prin protestul a zeci de procurori DNA, care au semnat in primavara acestui an un comunicat de presa in care il infierau pe ministrul Justitiei Tudor Chiuariu pentru solicitarea acestuia de revocare din functie a procurorului sef sectie Doru Tulus. Prerogativa introdusa in lege chiar de catre ex-ministrul Macovei. Este adevarat ca ministrul Chiuariu nu a fost suficient de abil, pentru a prezenta CSM si un inventar al culpelor imputate procurorului Tulus, astfel incat, in locul unei decizii asupra revocarii, s-a dispus un control de fond asupra activitatii DNA. Semnificativ este insa ca grosul semnatarilor "protestului DNA", care puneau in discutie un drept legal al ministrului Justitiei - acela de a revoca din functie sefi ai DNA - au fost adusi si angajati la DNA sub mandatul ex-ministrului Monica Macovei. Adica a celei care a modificat legea de organizare judecatoreasca, pentru a-i inlatura din DNA pe procurorii din vechea garda a lui Ioan Amarie si a aduce actuala trupa condusa de procurorul sef Daniel Marius Morar. Cand Macovei a epurat vechea garda a PNA-DNA, dandu-si prin lege puteri depline, nici unul dintre semnatarii actualului "protest" nu a mai iesit public sa acuze vreo "imixtiune", fiind multumiti ca au luat locul altora cu atata usurinta. Iata, asadar, dovada vie a faptului ca DNA, in structura actuala, aduce de la o posta a grupare aservita unui anumit segment politic (Macovei - Cotroceni).
Vanzoleala dosarelor
O informatie de ultima ora, parvenita din surse judiciare, descrie faptul ca inspectorii CSM ar fi incercat sa verifice dosare in cadrul carora existau si informatii clasificate.
Initial, inspectorii CSM au fost blocati de sefii DNA, sub motivul ca nu au certificat ORNIS, care sa le permita accesul la documentele strict secrete. Desi inspectorii in cauza ar fi venit cu certificatele ORNIS, nici atunci nu li s-a permis accesul la acest tip de informatii. Alte surse ne-au informat ca unele dintre dosarele musamalizate, in care anchetele s-au facut de mantuiala, priveau personaje marcante din sferele Partidului Democrat. Surprizele controlului CSM au scos la iveala faptul ca arhiva DNA este aidoma unei biblioteci publice, dosare intregi fiind scoase de catre anumiti procurori, fara sa existe un registru de evidenta curenta a intrarilor si iesirilor. Pentru cine nu realizeaza consecintele unei asemenea practici, putem preciza ca ea permite sustragerea de documente din anumite dosare, prin metoda inlocuirii paginilor furate, cu alte pagini lipsite de orice importanta, dar numerotate identic cu cele vechi. Pe de alta parte, se lasa poarta deschisa celor care fac servicii anumitor parti din dosare si fotocopiaza documente de interes. Lipsa unei evidente a intrarilor si iesirilor de acte si dosare a pus in imposibilitate inspectia CSM de a stabili daca dosarele au fost vanturate cu aprobarea sefilor, sau au fost manipulate de cine a vrut si cum a vrut.
Asa cum ZIUA a semnalat in urma cu circa doua luni, controlul CSM la structura centrala a DNA a fost stiut cu o saptamana inainte ca el sa inceapa. In sensul ca inspectorii CSM au descins la o saptamana dupa ce plenul CSM a aprobat controlul de fond, fapt ce a lasat suficient timp pentru "pregatirea terenului". Pentru ca unii procurori de caz sa nu fie gasiti cu dosare in fisete, lasate in nelucrare de mai bine de un an, in cateva zile s-au operat la repezeala aproape 200 de declinari de competenta catre structurile teritoriale ale DNA, unitati pe care controlul CSM nu le viza.
Inventii judiciare la Sectia lui Tulus
Cele mai mari nereguli depistate de inspectorii CSM se refera la activitatea Sectiei a II-a (combaterea infractiunilor conexe actelor de coruptie) condusa de Doru Tulus.
Aceasta sectie este cea mai importanta din activitatea DNA, intrucat aici se regasesc dosarele potentatilor zilei. Sectia I, care se ocupa doar de infractiunile directe de coruptie (mita, trafic de influenta etc) da rezultate doar cand se poate organiza vreun flagrant sau obtine o inregistrare audio-video compromitatoare. Adica foarte rar. In schimb, la sectia a II-a se regasesc cele mai multe infractiuni, in frunte cu abuzul in serviciu si toata gama de falsuri. Aici e bataia pestelui si aici se regasesc mai-marii zilei care incalca legea. Inspectorii CSM au descoperit la Sectia lui Tulus faptul ca dosarele zuburau de la un procuror la altul dupa cum dorea seful Sectiei. De asemenea, s-au identificat solutii juridice in premiera nationala, pentru solutionarea preferentiala a unor dosare. In multe cazuri in care nu era inceputa urmarirea penala, s-au identificat acte specifice urmaririi penale. Asta te duce cu gandul ca anumite persoane erau dinadins urmarite, fie telefonic, fie ambiental, fara ca sa existe indicii temeinice de pregatire a unor infractiuni ori mandat judecatoresc. Pentru "treaba murdara" erau mobilizati politisti judiciari din componenta DNA, fara aprobare din partea procurorului si fara inregistrarea cauzelor ca dosare penale. In alte cazuri s-au descoperit dosare penale in care nu s-au dat solutii de incepere sau neincepere a urmaririi penale, regimul lor fiind schimbat din dosar penal, in lucrare diversa urmata de clasare. In ansamblu, controlul CSM a retinut ca la DNA "s-au indeplinit acte necunoscute Codului de procedura penala, in detrimentul activitatii propriu-zise de investigatii". Desi inspectorii CSM au evitat trimiterile la implicatiile politice din dosarele unde s-au depistat nereguli, putem sa banuim ca s-a facut abuz de drept sau acte de politie politica.
Tulus si-a asmutit sotia pe Chiuariu
Daca procurorul Tulus s-a otarat in mai multe randuri la ministrul Chiuariu, care i-a solicitat revocarea din functie, nu mai departe de vinerea trecuta, sotia acestuia, judecatoarea Andreea Tulus, de la Curtea de Apel Cluj, a organizat o conferinta de presa la Cluj, sub patronajul Asociatiei Magistratilor din Romania - Filiala Cluj. Tema conferintei - un atac la adresa ministrului Justitiei, care a fost acuzat ca vrea sa schimbe legile Justitiei, actiune catalogata drept "o frana" pentru sistemul judecatoresc. Concomitent, a fost acuzat si CSM ca a elaborat un proiect de lege prin care ar incerca sa-si acorde puteri sporite, dar mai ales sa-si asigure un nou mandat de sase ani. Iata, deci, cum au devenit tinte ale atacurilor judecatoarei Tulus, ministrul si CSM-ul care, intamplator sau nu, pun in discutie tocmai scaunul sotului. De altfel, AMR Cluj l-a sustinut in aceasta vara la scena deschisa pe Tulus, declarandu-se in dezacord cu propunerea de revocare a
acestuia.
Delimitarea de politic
Pentru cei care doresc sa afle daca la DNA s-au musamalizat dosare cu lideri politici, anuntam ca raportul final al CSM nu va da nume sau apartenente politice si va evita trimiterea la dosarele grele. Intrucat aceasta institutie si-a fixat politica de a nu se implica in cauzele cu implicatii politice pentru a nu fi afectata independenta Justitiei, prin declansarea unui razboi mediatic inter-institutional. De aceea, raportul de control care va fi prezentat la sedinta CSM din 3 octombrie a.c nu va contine si referiri la vestitul "Dosar Flota", pe care procurorul sef Daniel Marius Morar l-a tras pe linie moarta, refuzand sa-l returneze Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din decembrie 2005 si pana in prezent. ZIUA a demonstrat faptul ca Daniel Morar refuza de doi ani sa returneze instantei supreme "Rechizitoriul Flota", el fiind numit in functie de principalul acuzat din dosar - presedintele Traian Basescu. In aceasta luna, faptele imputate lui Traian Basescu (abuzul in serviciu cu consecinte extrem de grave) se vor prescrie. De asemenea, raportul CSM nu va spune pe nume nici in cazul dosarelor penale in care sunt vizati lideri ai PD, dosare care sunt trase pe linie moarta.
Raspunderile lui Morar
In situatia foarte probabila in care se vor retine deficiente, neregulile constatate la DNA nu se vor rasfrange doar asupra procurorului sef de sectie Doru Tulus, ci si asupra sefilor acestui parchet: Daniel Marius Morar si a adjunctului sau Mircea Zarie. Circuitul dubios si neprocedural al unor dosare vor pune in discutia CSM capacitatea manageriala si de control a sefilor DNA. Care vor raspunde profesional in solidar cu subaltenii lor in situatia in care se va ajunge la concluzia ca au scapat haturile din mana sau au permis perpetuarea unor practici neacoperite de lege. Este greu de crezut ca Tulus (adus de Morar de la Cluj, la Bucuresti) a facut totul de capul lui. Iar daca punem in balanta si bugetul imens al DNA, de zeci de milioane de euro, tocat fara eficienta sub mandatul Morar, pe dosare in care cheltuielile de ancheta au depasit cu mult cuantumul prejudiciilor rezultate din infractiunile cercetate, se poate afirma ca activitatea DNA este departe de cerintele unei justitii europene.
Acte necunoscute Codului de procedurA
Controlul CSM a retinut ca la DNA "s-au indeplinit
acte necunoscute Codului de procedura penala, in detrimentul activitatii propriu-zise de investigatii"
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC si Silviu ALUPEI 
Alte articole
  DNA la cimitir    (Eveniment, 2008-02-21)
  Terorismul DNA    (Eveniment, 2008-01-28)
  NUP pentru Morar    (Anchete, 2007-12-06)
  Kafka la DNA    (Eveniment, 2007-09-26)
  Procurorul general a prelungit delegarea lui Daniel Morar la sefia DNA, pana la sfarsitul anului    (2008-11-08 13:15)
  Guvernul a infiintat postul pe care Daniel Morar l-a refuzat    (2008-08-13 17:48)
  Presa germană: Bucureștiul se pune contra Bruxelles-ului inlocuindu-l pe Morar    (2008-08-13 10:44)
  Presa internationala despre inlocuirea lui Daniel Morar    (2008-08-12 15:09)
  Alina Mungiu Pippidi critica ONG-urile care cer inlocuirea procurorului sef al DNA, Daniel Morar    (2008-08-07 15:27)
 Afisari: 1938  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
   de Arogantu'
fisa   de egman
Speculatia nu are suport   de cristivdan
Justitia lu Grotescu'   de Ghita Bizonu'
Auzi d-le ce denumire pompoasa - ,,Magistrati"   de bolovan gheorghe
trebuie o ancheta penala la DNA   de Dinnu
Pai Rodicuto ...   de gili
PROTESTUL VICTIMELOR MAGISTRATILOR   de Neagu Rodica
Care vas zica astia sunt antecoruptii lui Ba'secu si tante breton , n'asa?   de gili
A r h i v a
  Loteria pensiilor    9 comentarii
  Scoala de partid    1 comentariu
  Bonus de 70 de milioane de euro pentru gunoierii lui Basescu    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02662 sec.