Ziua Logo
  Nr. 4031 de marti, 11 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Portretul viitorului Patriarh
-- ZIUA prezinta cele 12 cerinte pe care ar trebui sa le indeplineasca Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe in conceptia marilor duhovnici ai Romaniei
Viitorul Patriarh al Romaniei va fi ales maine, cu incepere de la ora 10. Membrii Sfantului Sinod si ai Colegiului Electoral Bisericesc vor purcede pe durata intregii zile, pana la orele serii, la alegerea noului Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Din zona CNSAS aflam ca agitatori anti-ortodocsi din Consiliu planuiesc sa ofere "pe surse" date compromitatoare, dar doar despre unii dintre candidati. Lupta surda din spatele scrutinului se anunta extrem de acuta, in contextul in care duhovnici ai Romaniei sunt gata sa conteste rezultatul votului daca acesta nu va fi insuflat de Sfantul Duh. Eventuale turbulente interne nu sunt excluse, afirma surse din interiorul Bisericii profunde.
Zi de veghe
O comunitate a crestin-ortodocsilor practicanti a anuntat ca va intra in veghe in ziua de miercuri si cheama toti crestinii cu sufletul curat sa vina sa se roage la Patriarhie si in bisericile si manastirile Romaniei. "Pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc", ne transmite Patriarhia Romana printr-un comunicat, schitand sumar portretul viitorului Patriarh. Un proiect jurnalistic de exceptie - "Mari Duhovnici" realizat de Realitatea TV -, ne-a permis sa dezvoltam acest subiect. Opt dintre marii duhovnici ai Romaniei au raspuns intrebarilor reporterilor televiziunii Realitatea TV legate de profilul moral si spiritual cat si de provocarile si responsabilitatile viitorului Patriarh. In acelasi timp, o suma de intelectuali crestini au fost chestionati asupra acelorasi aspecte.
Din aceasta lucrare jurnalistica s-au desprins 12 puncte sintetizate pe care vi le prezentam pentru a creiona portretul obiectiv al Patriarhului de care avem nevoie.
1. Sa fie convins ca Ortodoxia, etern actuala, detine integral adevarul de credinta si toate parghiile necesare mantuirii; sa nu distruga caracterul specific al Ortodoxiei prin compromisuri dogmatice.
2. Sa fie pilda vie, darza si marturisitoare a dreptei credinte, asa cum au lasat-o Sfintii Apostoli in fata paganilor, dorindu-si sincer ca si acestia sa descopere in Hristos pe Dumnezeul cel Viu si pe adevaratul Mesia.
3. Sa intruchipeze plenar monahismul, sa-i iubeasca si sa-i pretuiasca dupa cuviinta pe monahii nevoitori, rugatori si veghetori ai temeiurilor si randuielilor traditionale.
4. Sa aiba duhovnic pe masura si sa asculte de el cu smerenia cuvenita.
5. Sa tina la primatul celor duhovnicesti, dar sa aiba si un larg orizont cultural, fiind capabil sa raspunda ferm si adecvat tuturor provocarilor lumii de azi.
6. Sa aiba priceperea sa se inconjoare de sfetnici buni, integri in credinta si in fapte, si sa se fereasca de oportunisti si de lingusitori sau chiar de infractori in sutana.
7. Sa manifeste deschidere parinteasca spre eforturile constructive ale laicatului ortodox, sa mobilizeze cu intelepciune energiile intelectualitatii crestine si sa aiba o grija aparte fata de potentialitatile creatoare si slujitoare ale tinerei generatii.
8. Sa fie bland si drept, ca un parinte adevarat si ca un pastor de noroade, asemenea lui Moise, despre care s-a scris ca a fost cel mai bland dintre pamanteni, dar a reusit datorita darzeniei lui si spiritului de dreptate (dreptatea lui Dumnezeu, nu dreptatea oamenilor!) sa-si conduca poporul prin pustie, spre tara Fagaduintei.
9. Blandetea lui sa se prefaca in asprime numai atunci cand Hristos este batjocorit (fie prin legi anticrestine, precum cele privitoare la homosexualitate sau avorturi, fie prin discursuri profanatoare, precum cel din piesa "Evanghelistii" a Alinei Mungiu-Pippidi).
10. Sa nu se foloseasca in nici un fel de puterea lumeasca pentru a ajunge Patriarh si sa nu accepte nici o forma de ideologizare a religiei, dand Cezarului cele ale Cezarului numai in masura in care si Cezarul da lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu.
11. Sa nu fie santajabil nici prin trecutul sau, nici prin legaturi prezente cu organizatii oculte parabisericesti si ostile crestinismului ortodox sau idealurilor nationale impletite cu credinta.
12. Sa aiba caracterul si taria ca, in cazul in care varsta sau slabiciunile trupesti l-ar face neputincios, sa se retraga de bunavoie la o manastire, unde, ingrijit cu dragoste si respect, sa-si astepte in pacea rugaciunii stramutarea la cele vesnice, dupa cum avea de gand si Prea Fericitul Adormit intru Domnul, Parintele Patriarh Teoctist, care va urmari din ceruri alegerea succesorului sau de drept.
Oamenii Mitropolitului Moldovei vor controla votul
Fostul informator al Securitatii Nicolae Corneanu al Banatului (foto) prezideaza sedinta de alegere a noului Patriarh. Secretarul Sfantului Sinod este Vicentiu Ploiesteanu iar mai micul Paisie Lugojanul asigura secretariatul sedintei.
Alegerea Patriarhului este stipulata in articolele 129 si 130 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, dupa cum ne transmite Biroul de Presa al BOR. Sedinta extraordinara a Sfantului Sinod pentru desemnarea candidatilor la scaunul Patriarhal va incepe joi, la ora 10.00 si se va derula pana la orele serii. In deschiderea sedintei extraordinare, Loctiitorul de Patriarh - IPS Daniel Ciobotea - il invita pe secretarul Sfantului Sinod sa faca apelul nominal. Secretarul Sfantului Sinod este Vicarul Vicentiu Ploiesteanul, considerat pe aceeasi linie parabisericeasca cu Daniel Ciobotea si, totodata, cel care l-a convins pe PF Patriarh Teoctist sa se opereze de prostata in regim de urgenta la dr Ioanel Sinescu, interventie care i-a cauzat moartea. PS Vicentiu face cunoscut faptul ca desemnarea candidatilor se face prin vot secret. In aceasta situatie, Sfantul Sinod este legal constituit cu prezenta a doua treimi din membrii sai si hotaraste cu votul majoritatii, adica jumatate plus unu din membrii prezenti, informeaza Patriarhia. In continuare, Loctiitorul de Patriarh anunta numele ierarhului celui mai vechi in hirotonie care va prelua conducerea sedintei, invitandu-l sa o prezideze. Acesta este IPS Nicolae Corneanu al Banatului, ierarhul care l-a creat pe Daniel Ciobotea, cel mai avid informator al Securitatii din cadrul Bisericii; a lasat in urma zeci de volume de turnatorii de-a lungul zecilor de ani de informator. Recent, dupa ce masonul Sorin Frunzaverde a afirmat ca IPS Daniel al Moldovei este viitorul Patraiarh, si Nicolae Corneanu s-a antepronuntat, declarand fatis ca il sustine pe fostul sau invatacel. Secretar de sedinta este Episcopul-vicar sau Arhiereul-vicar cu cea mai noua hirotonie. Acesta este Paisie Lugojanul, tot din ograda lui Nicolae al Banatului. Impreuna cu doi asistenti alesi de presedinte - deci de Corneanu - cei patru alcatuiesc Biroul. Aceasta situatie a fost sesizata de unii membri ai Sfantului Sinod si ai Colegiului Electoral Bisericesc drept neconcorda cu cerintele necesare.
Devine primul candidat desemnat pentru alegerea in slujirea de Patriarh cel care a obtinut majoritatea, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Pentru al doilea candidat se organizeaza, in aceeasi sedinta, fara pauza, un nou scrutin, la care participa primii trei candidati in ordinea numarului de voturi obtinute la votarea precedenta. Devine al doilea candidat cel care a obtinut majoritatea. In caz de paritate, decid sortii. Pentru al treilea candidat se organizeaza, in aceeasi sedinta, fara pauza, un nou scrutin, la care participa primii trei candidati in ordinea numarului de voturi obtinut la votarea precedenta. Presedintele anunta rezultatul votarii, dupa care ii preda presedintia Loctiitorului de Patriarh. Dupa desemnarea celor trei candidati, incepand cu ora 17.00, are loc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh. Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane devine candidatul care a obtinut majoritatea, adica jumatate plus unu din numarul voturilor exprimate. Actele alegerii se inainteaza Sfantului Sinod in vederea examinarii canonice si a validarii alegerii. Detalii asupra procedurii exacte in ziarul nostru de maine.
Parastasul lui Teoctist sabotat de Vicentiu
Vineri, 7 septembrie, s-au implinit 40 de zile de la moartea subita a PF Patriarh Teoctist, petrecuta in conditii ramase inca neelucidate. Familia Patriarhului s-a infatisat la Patriarhie pentru a se savarsi parastasul cuvenit pentru Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, conform credintei ortodoxe. La Catedrala Patriarhala insa, nu se afla nici un ierarh care sa tina slujba, vicarul Vicentiu fiind ocupat cu inventarierea bunurilor din cabinetul patriarhal. Intr-un tarziu a fost lasat sa vina PS Varsanufie, care a sustinut slujba impreuna cu foarte putinii apropiati ai Parintelui Teoctist. Astazi, in schimb, dupa ora 12.00 va avea loc un alt parastas, "oficial", desi nu este la termen, sustinut de IPS Daniel al Moldovei si la care sunt invitate toate televiziunile din Romania, cu o zi inainte de alegerile pentru noul Patriarh.
Prelatii lui Streza impotriva duhovnicilor Romaniei
In timp ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso milita de la tribuna Marii Adunari Ecumenice de la Sibiu pentru libertatea religioasa a noii Europe, in piata din fata Catedralei Metropolitane politisti in civil incalcau libertatea de expresie cu bocancii. Vineri seara, o tanara de 20 de ani a fost agresata de "organele" legii in plina strada pentru ca oferea CD-uri cu mari duhovnici ai Romaniei. Printre acestia, parintii Cleopa, Ionichie Balan, Arsenie Papacioc, Gheorghe Calciu, Arsenie Boca, exprimandu-se despre ecumenism. Invataturile marilor duhovnici ai Romaniei nu au fost insa pe placul subalternilor Mitropolitului Laurentiu Streza, doi preoti ai Catedralei asmutind cinci haidamaci pe tanara credincioasa. Motivatia vocalizata a fost ca IPS Daniel si PS Streza sunt ecumenisti si nu suporta alte manifestari. Calvarul tinerei a durat mai multe ore, pana la 21.30, cand a fost eliberata, numai dupa ce colegii ei au alertat presa si acestia au inceput sa se intereseze despre incident.
Amprentata la politie
Este de subliniat ca cei cinci politisti in civil nu s-au legitimat nici o clipa in fata tinerei agresate, pe care au perchezitionat-o si interogat-o pret de o ora si jumatate in spatele Catedralei dupa care, pretextand ca trebuie sa-i verifice identitatea, desi nu comisese nici o ilegalitate, au transporta-o cu forta la Inspectoratul Judetean de Politie din strada Revolutiei, unde se afla comandamentul pentru Adunarea Ecumenica. Interogatoriul a continuat aici, politista Lenuta Neagu solicitandu-i tinerei sa dea o declaratie amanuntita despre tot ce a facut in Sibiu in ziua respectiva si ce "legaturi" mai are. A urmat amprentarea si fotografierea sa fata-profil. Reporterii ZIUA au solicitat amanunte reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Politie inca de vineri seara. Intr-o prima instanta, atat sub Comisarul Lucian Muntean cat si purtatorul de cuvant, sub Inspector Luciana Baltes, au declarat senini ca "pe raza de actiune a municipiului" nu s-a inregistrat nici un incident de acest gen. Ieri insa, cei doi au recunoscut ca de fapt ar fi fost retinuta o persoana dar pentru... cercetari privind identitatea sa. Reprezentantii Politiei Sibiu citati mai sus au negat ca tanara ar fi fost fotografiata si amprentata, uitand si sa mentioneze ca a fost initial retinuta la Catedrala in urma denunturilor calomnioase ale unor preoti certati cu duhovnicia. Cert este insa ca tanara a iesit la 21.30 din Inspectorat inca murdara de cerneala pe maini. Avocatii consultati de ZIUA considera ca politisti se fac vinovati de abuz in serviciu, intimidare si incalcarea libertatii de expresie.
Lupta de maine pentru Patriarhie se va da intre Mitropolitul Ardealului si cel al Moldovei
Cei doi candidati
Imediat dupa moartea PF Patriarh Teoctist s-au distins in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane doua figuri puternice antagonice, capabile sa candideze la inalta demnitate. IPS Daniel Ciobotea a fost ales loctiitor al Patriarhului, intentionand sa pastreze acest post si in urma alegerilor care vor avea loc maine. Mitropolitul Daniel Ciobotea manifesta o aplecare catre ecumenism probabil datorita indelungatilor ani petrecuti peste hotare inainte de 1989. IPS Bartolomeu Anania, fost detinut politic intre 1958-1964, a declarat initial ca nu doreste sa candideze la demnitatea de Patriarh al BOR. Insa in urma unui apel semnat de 112 de intelectuali dintre care multi fosti detinuti politici, Bartolomeu Anania a declarat ca daca i se va cere sa fie Patriarh va accepta.
Daniel Ciobotea
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si actual loctiitor al Patriarhului Romaniei, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut pe 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis.
Este licentiat in teologie la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974). In perioada anilor 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).
La 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: "Rflexion et vie chrtiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la thologie et la spiritualit". Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia (in perioada 1986-1988 fiind si director adjunct), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia), participand la numeroase intruniri cu caracter ecumenist peste hotare. La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel.
In perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. In paralel, detine functia de conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti. In ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost presedintele Grupului de Reflectie pentru innoirea Biserici.
La 1 martie 1990, este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul", fiind hirotonit intru arhiereu in Catedrala din Timisoara la 4 martie 1990.
La 1 iulie 1990 este inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Bartolomeu Anania
Mitropolitul Ardealului de Nord si Crisanei, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a nascut la 18 martie 1921 in comuna Glavile, judetul Valcea. In perioada in care a fost la Facultatea de Medicina din Cluj a condus greva studenteasca motiv pentru care autoritatile comuniste l-au exmatriculat. Si-a continuat studiile la "Facultatea de Teologie" din Bucuresti si la "Academia Andreiana" din Sibiu, obtinand licenta in 1948. La 2 februarie 1942 s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, dandu-i-se numele de Bartolomeu.
In anul 1958 a fost din nou arestat, pentru activitate legionara inainte de 23 august 1944. A fost condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 20 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale". Si-a ispasit pedeapsa in inchisoarea de la Aiud la sectia "politici", fiind eliberat in 1964 in urma decretului de amnistie generala. BOR l-a trimis in 1966 in SUA unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de aici. Reintors in tara, este director al Institutului Biblic si de Misiune al BOR, intre anii 1976-1982. In 1982 se va retrage la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. In primavara anului 1990, Prea Cuviosul Arhimandrit Bartolomeu Anania a facut parte din Grupul de Reflectie pentru innoirea Bisericii. La 21 ianuarie 1993 a fost ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Pe 2 martie 2006, Sfantul Sinod l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Intre 1982 si 1993 Bartolomeu Anania a realizat diortosirea si adnotarea Sfintei Scripturi la Manastire Varatec, Bilbie care a fost tiparita in anul 2001.
A debutat in publicistica in anul in anul 1936 la revista "Vremea", din acest an desfasurand o bogata activitate literar culturala, materializata in mii de articole si zeci de volume de poezie, teatru, eseistica.
Lui Bartolomeu Anania i s-a solicitat de catre 112 intelectuali, dintre care multi fosti detinuti politici sa candideze la demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
SA nu tAcem In faTa rAului
"Toti tac in fata lui Antihrist. Si de ce tacem toti? Oare aceasta sa fie libertatea pe care o visam, pe care ne-o promite Dumnezeu si pentru care au murit tinerii neamului nostru? Nu! Niciodata!" - Ioanichie BAlan
SA ne pAzim de anti-creStini
E multa dusmanie si de asta Duhul Sfant s-ar putea sa ne lase. Dar atata va spun: trebuie sa ne pazim de luptatori contra lui Dumnezeu! - Parintele isihastru Proclu
Victor RONCEA 
 Afisari: 3019  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Ultima ofensa adusa Prea Fericitului   de Eleos
Duhul Sfant vrea sa Se coboare, dar oare are unde?   de leo.t
Ajuta-ne Doamne, caci pierim sub multimea pacatelor.   de indiranikos
Noul Patriarh   de doctorul
Cum ignora ierarhii nostri canoanele Bisericii   de eu_ioana
Similitudini.   de alwis46
fiti fara nici o grija   de demetrius
Bartolomeu Anania...Inchis pentru activitate legionara, in 1964 eliberat   de demetrius
Gigi Patriarh al Romaniei- Gigi Patriarh si   de ionion
Va fi sau nu va fi, este sau nu este securist viitorul patriarh, aceasta-i intrebarea?!   de Huhu extraterestrul
A r h i v a
  Recidiva la discriminare    15 comentarii
  Motiunea naste revolta in PSD    2 comentarii
  Razboi la baioneta Morar - Chiuariu    2 comentarii
  1000 de euro pe rom repatriat    3 comentarii
  Cu turma de oi pe Autostrada Soarelui    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears s-a facut de ras la gala premiilor MTV (3497 afisari)
 Cu turma de oi pe Autostrada Soarelui (3095 afisari)
 Blestemul Armatei de teracota (3064 afisari)
 Portretul viitorului Patriarh (3019 afisari)
 Pentru cine vorbeste ben Laden? (2952 afisari)
 Liberation: Liderul teroristilor a folosit un numar de telefon inregistrat in Romania (527 afisari)
 Salariile diplomatilor ar putea fi majorate (206 afisari)
 ULTIMA ORA: Doi militari romani au fost raniti in Irak (121 afisari)
 Ministrul Silaghi, reclamat la Parchet pentru abuz in serviciu (112 afisari)
 Consulul roman de la Chisinau, Alexandru Rus, nu mai revine la post (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08997 sec.