Ziua Logo
  Nr. 4029 de sambata, 8 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Buba nu este nici la Moscova, nici la Chisinau
Victor RONCEA 
-- Administratia infestata de la Bucuresti a facut jocul Moscovei pentru lung timp, iar cea de azi, pe langa incapacitatea proprie, se confrunta si cu zecile de cartite aflate in pozitii-cheie.
Ca artizani ai politicii imperiale rusesti, strategii Moscovei sunt geniali. Planurile lor se aplica pe suta de ani, aproape la minut. Situatia actuala a Rasaritului Romanesc fracturat de tara este elocventa. In 1924, pe vremea Romaniei naturale, este creata Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, la est de Nistru, cu scopul de a acapara in viitor Basarabia. "Autonomia" se intinde apoi pana la Prut cu forta tancurilor Armatei Rosii si a intelegerii secrete dintre Rusia si Germania. Dupa 1944, diabolicele minti de la Moscova impart teritoriul rapit in trei bucati, dintre care doua - Basarabia de sud si nordul Bucovinei - sunt oferite Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, pentru ca Romaniei mici sa-i fie de doua ori mai greu sa se reintregeasca. Apoi, dupa ocuparea Tinutului Herta, in 1948, Moscova fura si Insula Serpilor, punct strategic in Marea Neagra si la Gurile Dunarii. Dupa 80 de ani, creatia artificiala sovietica de la Nistru continua sa dea de furca Europei dodoloate si - de cand americanii au granita cu rusii pe Marea Neagra -, si Statelor Unite.
Astazi, executantii de la Kiev sau Chisinau ai politicii Moscovei isi fac treaba cu aceeasi constiinciozitate. Desi nu sunt prea luminati la cap, reusesc sa angreneze, pe teren, rotitele imensei masinarii de razboi - economic, politic, diplomatic, informational, armat - a Rusiei. Problema nu sunt ei. Ci Bucurestiul. Slabiciunile Romaniei permit pigmeilor din Ucraina si asa-zisa Moldova sa atace la baioneta, de cele mai multe ori sub centura sau pe la spate.
De 17 ani de zile, nici un oficial roman nu s-a gandit sa ceara mintilor stralucite ale acestei tari sa creeze o strategie pe termen lung pentru repararea nedreptatilor istoriei Rasaritului Romanesc. Fie ca vorbim de Basarabia, de Bucovina, de Tinutul Herta sau de Insula Serpilor. Administratia infestata de la Bucuresti a facut jocul Moscovei pentru lung timp, iar cea de azi, pe langa incapacitatea proprie, se confrunta si cu zecile de cartite aflate in pozitii-cheie.
Am intrebat recent un fost inalt responsabil cu securitatea Romaniei cum se explica faptul ca, in aceasta perioada de 17 ani, serviciile romanesti, aflate pe frontul rasaritean al NATO cu spatiul CSI, nu au reusit sa depisteze decat trei presupusi spioni: un turc amarat, un bulgar cioflingar si un ungur parvenit, ramasi oricum nedovediti. Raspunsul a fost frapant: pentru ca agentii dusmani sunt la varf: in politica, administratie, servicii de informatii, societatea civila. Cum sa se auto-deconspire? Eu nu pot sa stiu acest lucru, dar, ca ziarist, nu pot nici sa nu constat ca, in 17 ani, nu am intalnit macar un singur oficial care sa-si dedice intreaga sa fiinta si avere unei cauze nationale. Cum ar fi dreptatea istorica pentru romanii nenorociti de URSS. Dimpotriva.
De exemplu, la atacul continuu si profesionist al Moscovei, via Kiev-Chisinau, Bucurestiul raspunde ca un fatalau cu un avorton de lege a cetateniei si o schelalaiala pentru Insula Serpilor, teritoriu romanesc furat pe sub mana si care, dupa dezintegrarea URSS, trebuia solicitat automat la Haga. Sau infipt direct steagul Romaniei in varful stancii.
Daca vrem ca Bucurestiul sa devina un partener de dialog egal si al Moscovei, si al Bruxelles-ului, cel putin la nivelul inteligentei strategice, maine, Legea cetateniei ar trebui sa contina un singur articol: 1. Este pe deplin recunoscuta cetatenia romana in fata oricarei Instante Judecatoresti din Romania, prin acte doveditoare, a tuturor acelor persoane care la data de 28 iunie 1940 aveau cetatenia romana, precum si a acelora nascute din parinti care la data respectiva aveau domiciliul pe teritoriul Regatului Romaniei, ori erau oficianti ai serviciilor publice sau erau inrolate in Armata Regala a Romaniei si au cazut prizoniere in captivitatea inamicului.
Punct.
 Afisari: 3403  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 34 Afiseaza toate comentariile  
Re: Evreu Mandru din Israel   de mcollan
Buba?   de Radu Dragan
victor is back   de vladimkir
Re: Evreu Mandru din Israel   de mcollan
Orient si Occident, acum 75 de ani   de moroianu
Buba nu s-a spart inca   de ionescu
Astazi toate drumurile duc la Ierusalim, nici la Moscova, nici la Kiev, nici la Chisinau   de mcollan
Nici Romania nu e Marea Britanie !   de FB
si Stalin asisderea   de Radu Dragan
ROMANOFILIE vs Rusofobie (Pt PAUL DIN OHIO)   de moroianu
Cand nimicul este telul suprem   de Catal1n
Buba nu este doar la Moscova si Chisinau...   de Adrian v.D.
hai sa o facem   de laur
Acest ziar ...   de CALUGARUL
Nu degeaba-si facu tov. I.Iliescu si altii ca dinsu, studilii la Maskva!   de Huhu extraterestrul
Corect taica, ziaristule, formulasi ghinii legea asheia a cetatenii bre, dar si urmasii sa primeasca   de Huhu extraterestrul
buba,cetatenia,genialii,pigmeii si captivitatea inamicului!   de silviana
Nu va mai mirai domnule Roncea   de Tanase Florica
Curajoasa analiza, dar totusi as zice eu incompleta   de ARP
Buba nu este nici la Moscova, nici la Chisinau   de markk
Regret nespus, dar ne meritam soarta! Cugetati putin si poate adevarul este pe acolo.   de tzintar
Genial ! national ! Pulitzer-ul Romaniei   de robert72
De data aceasta, multumesc domnule Roncea.   de alwis46
Foarte interesant ce spuneti   de Polina
Saru mina Victor,   de titi comanescu
Politica in Est   de Mannerheim
10 cu felicitari Dlui Roncea.   de plongeur.alpin
Iliescu si FSN-ul   de marin2
Cu multa dragoste pentru Tudor190   de ionion
Basarabia si Romania ca doi orbi in noapte !   de Mos_Tautu
Sa nu uitam ca la talciocul de la Yalta am fost vanduti precum pentru abator   de ionion
Nota 10+   de Rhodos
Jos palaria d-le Roncea !   de Liviu2002j
Completare   de Tudor190
A r h i v a
  Crescatoria de papagali    2007-06-15
  Basescu, ultimul comunist al tarii    2007-04-27
  Stie Basescu pentru cine lucreaza?    2007-04-14
  Cine mai reprezinta Romania?    2007-03-17
  Profitorul tuturor regimurilor    2007-03-01
 Top afisari / comentarii 
 La taiat (3765 afisari)
 Buba nu este nici la Moscova, nici la Chisinau (3403 afisari)
 Misterul tabloului lui Rembrandt (2757 afisari)
 Bush, intampinat la Sydney de funduri goale (2689 afisari)
 Parintele Papacioc: "Cine-i mai smerit, ala-i mai fericit" (2337 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25799 sec.