Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului
-- BOR considera ca in spatele actiunilor Consiliului si a informatiilor pe care membrii acestuia le plaseaza in mass-media se ascund sforarii anti-ortodocsi
De la inceputul lunii august, practic odata cu moartea Patriarhului Teoctist, a fost lansat un atac de anvergura impotriva institutiei care se bucura de cea mai mare incredere din partea natiunii, Biserica Ortodoxa Romana. Un atac care merge pe linia trasata de Comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu - Raportul "final", punctul de start al campaniei anti-ortodoxe, in care sunt ponegriti la gramada Intaistatatorii Bisericii Ortodoxe. Printr-o luare de pozitie oficiala impotriva atitudinii unor membri ai CNSAS, Biserica a anuntat ca nu mai tolereaza astfel de atacuri.
Agentii acestei campanii de defaimare a Bisericii sunt aceeasi de dinainte de 1989, dezvaluie prelatii ortodocsi pentru ZIUA. Multi dintre cei care au incercat sa dea lovitura de Palat din ianuarie 1990 au asteptat timp de 17 ani pentru a prelua fraiele Bisericii nationale, marturisesc ierarhi apropiati regretatului Patriarh Teoctist. Astazi, legaturile lor cu protagonistii atacului ies la iveala prin intermediul unor jurnalisti serviti ilegal cu documente masluite si fragmente de informatii de pretinsi istorici si cercetatori din CNSAS, din Comisia Tismaneanu si din Arhivele Nationale. Persoanele in cauza au un singur numitor comun, releva oamenii Bisericii: sunt anti-ortodocsi. Printr-un comunicat de presa extrem de precis, Biserica Ortodoxa Romana afirma ca "este evident faptul ca aceasta campanie impotriva clericilor ortodocsi are ca scop umilirea Bisericii". "In consecinta, o astfel de atitudine a CNSAS, care poate fi considerata o forma de presiune la adresa Bisericii, explica de ce clericii ortodocsi nu raspund solicitarii CNSAS atata vreme cat exista suficiente motive de indoiala fata de capacitatea acestei institutii de a se pronunta in mod obiectiv asupra trecutului Bisericii din timpul comunismului", afirma BOR cu privire la decizia IPS Bartolomeu Anania de a nu se prezenta la "somatia" intempestiva. CNSAS ramane un for cu multe bube in cap, de la infiintare pana azi, daca ar fi sa cercetam dosarele reale ale unor fosti si actuali membri ai Colegiului, care sunt si cei mai vehementi "justitiari" anti-ortodoxie. "Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca "invitatia" CNSAS, care, practic, il someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru "audiere" la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin bezna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii", declara Mitropolitul Clujului. In acest context complicat apar peste noapte si noi zvonuri privind posibilii candidati si jocurile de culise de pe Dealul Patriarhiei. Pentru sustinerea sa, Daniel al Moldovei, actualul loctiitor al Patriarhului, se spune ca ar fi promis multe. Cum ar fi: actualului Vicar Patriarhal Vicentiu Ploiesteanul i-ar fi promis Oltenia, amicului sau Laurentiu Streza, de la Sibiu, scaunul Moldovei, lui Serafim al Germaniei, scaunul lui Streza si lui Sofronie de la Oradea scaunul lui Bartolomeu, pentru care se doreste stingerea sa din viata cat mai curand, din moment ce se fac astfel de planuri. Nu se stie ce se va intampla cu preferatul Patriarhului Teoctist, IPS Teofan, un prelat profund induhovnicit.
Iesit ca un nou "iepuras" aruncat in calea lupilor din presa, dupa "propunerea Teofan", este si IPS Iosif, actualul Arhiepiscop si Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. IPS Iosif este un ierarh tanar si studios. Nascut la data de 19 februarie 1966, IPS Iosif a absolvit Facultatea de Teologie "Andrei Saguna" din Sibiu in 1993, urmand ulterior un program de doctorat in cadrul Institutului de Teologie Ortodoxa "Sfantul Serghie" din Paris. La 29 noiembrie 1997, Adunarea electorala a Arhiepiscopiei Europei Occidentale si Meridionale l-a ales Arhiepiscop. Zvonurile din ce in ce mai insistente parvenite redactiei vorbesc de o posibila lucratura profesionista de care vectorii anti-BOR din CNSAS si Comisia Tismaneanu nu sunt deloc straini.
"Se incearca tulburarea alegerii Patriarhului"
Purtatorul de cuvant al BOR, parintele Constantin Stoica, explica motivele campaniei anti-ortodoxe
In ultima perioada asistam la evolutia unei campanii concertate de terfelire a imaginii Bisericii Ortodoxe Romane, intr-o noua incercare de surpare a acestei institutii fundamentale a natiunii. Ce parere aveti?
Constatam faptul ca de mai bine de o luna de zile exista o campanie sustinuta si de unii membri ai Colegiului CNSAS - prin lansarea in mass-media a unei serii de acuzatii nedovedite pana in acest moment la adresa unor clerici ai Bisericii noastre trecuti la Domnul si care nu se mai pot apara -, dar in egala masura si la adresa ierarhiei ortodoxe din acest moment. Or acest lucru mi se pare cu totul si cu totul nefiresc, pentru ca in orice societate normala orice acuzatie care nu este probata se numeste calomnie. Dincolo de faptul ca toate acele materiale de presa si cel referitor la Mitropolitul Antonie si cel referitor la Patriarhul Iustin exista niste probleme cu incalcarea legislatiei in vigoare.
Intr-adevar, si CNSAS a incalcat legea si Dorin Dobrincu de la Arhivele Nationale (fost membru al Comisiei Tismananeanu), si Cristian Vasile (secretar al Comisiei Tismaneanu) care sustina ca a vazut un document intern al SRI si a relatat despre el incalcand Legea Sigurantei Nationale, si fara a oferi proba. Aveti de gand sa faceti ceva pe cale legala?
Familiile respectivelor personalitati se vor autosesiza, cea a Mitropolitului Antonie a facut deja acest lucru. Trist este faptul ca delatiuni demult demontate de istoricii acestei tari cum sunt cele doua la adresa Parintelui Patriarh Teoctist, iata am constatat cu surprindere ca in aceasta perioada ele au fost readuse in discutie. Si din aceasta perspectiva trebuie sa salutam declaratia domnului Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa, care cu foarta multa luciditate a apreciat ca aceste delatiuni ar trebui supuse analizei istorice, fapt care in cazul de fata s-a petrecut in urma cu mai bine de 7-8 ani de zile si imensa majoritate a istoricilor au ajuns la concluzia ca sunt simple delatiuni.
Ce se intampla cu acel Raport alcatuit de Biserica pentru a demonta minciunile din Raportul Tismaneanu?
Urma sa fie publicat la inceputul lunii august. Din nefericire Parintele Patriarh Teoctist s-a trecut la Domnul. Probabil ca in toamna acestui an va fi facut public dupa ce Biserica isi va alege noul Patriarh si lucrurile vor intra in normalitate.
Veti cere presedintelui Traian Basescu sa modifice acel capitol din Raport?
E prematur deocamdata... El va fi prezentat Sfantului Sinod si Sfantul Sinod va decide ce este de facut.
Totusi care credeti ca este miza acestui atac de care pomeneati?
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane considera ca in aceasta perioada premergatoare datei alegerii viitorului Patriarh se incearca sa se creeze o presiune, sa se tulbure alegerea noului Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Si prin modalitatea de lucru a CNSAS si prin etica procedurala discutabila sa se lase aceasta impresie, ca verificarile clericilor la CNSAS sunt absolute legale. Dar aceasta se face in preajma alegerii noului Patriarh, ceea ce este si ilegal si imoral pentru ca CNSAS nu are dreptul sa se amestece in verificari in legatura cu alegerea noului Patriarh. Poate sa faca verificari privind clericii ortodocsi conform legii si cu etica procedurala care este una foarte exacta. Ori acest lucru constatam cu stupoare ca nu se intampla.
Apel catre Parintele Bartolomeu Anania
Inalt Preasfintia Voastra,
Pentru a continua lucrarea inceputa pe pamant de catre Prea Fericitului Adormit intru Domnul, Patriarhul Romaniei Teoctist, intru mantuirea neamului romanesc, autorii acestei scrisori, care este si un apel, Va cer cu respect si afectiune sa "candidati" la demnitatea de Patriarh al Romaniei.
Am pus intre semnele citarii cuvantul "candidati" intrucat inalt Preasfintia Voastra nu a candidat niciodata la vreun scaun arhieresc. stim cu totii ca in iarna anului 1993 Ardealul ortodox, implicit Sfantul Sinod, V-au chemat sa primiti a fi Arhiepiscop al Clujului. Problema era sa nu refuzati alegerea. Va aflati pe atunci la Varatec, cand Adunarea Nationala Bisericeasca V-a ales Arhiereu al Clujului. Asa cum stim, pe atunci nu exista o candidatura publica la vrednicia de ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Doisprezece ani mai tarziu, acelasi Ardeal ortodox Va chema in fruntea nou infiintatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ati acceptat demnitatea de Mitropolit dupa ce ati fost Mitropolit de facto al Transilvaniei, vreme de aproape un deceniu, data fiind boala care se abatuse asupra Mitropolitului Antonie.
Noi, cei care semnam acest apel, Va rugam sa primiti a "candida" si de data aceasta la demnitatea de Patriarh al Romaniei. Asa cum in anul 1993, respectiv in anul 2005, Va vroia Ardealul ortodox - clerul si poporul Lui Dumnezeu din Transilvania -, de data aceasta afirmam cu toata raspunderea ca tara Va vrea Patriarh. Pentru a Va folosi propriile cuvinte, putem spune ca tara il vrea din nou "sub drapel pe batranul ostas". Marturisim ca exista un curent national pro-Anania in vederea Patriarhatului.
Vrem sa avem in fruntea Sinodului Sfintei noastre Biserici pe calugarul intrat in manastire la varsta de 19 ani, pe conducatorul grevei studentesti din 1946 de la Cluj, pe luptatorul anticomunist care a purtat la glezne lanturile Aiudului si ale altor inchisori, pe ucenicul inteleptului Patriarh Iustinian, pe episcopul care a petrecut 10 ani intre credinciosii Episcopiei Ortodoxe Romane din America - cei care pusesera Sfantului Sinod conditia imperioasa sa li se trimita un fost detinut politic - si, nu in ultimul rand, pe teologul care a dat o noua editie diortosita si adnotata a Sfintei Scripturi, respectiv pe scriitorul cu o vasta si valoroasa opera literara.
Inalt Preasfintia Voastra, Va rugam, sa luati apelul nostru ca pe o chemare imperioasa, de dimensiuni nationale, si s-o acceptati asa cum ati primit odinioara chemarea Ardealului.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Marcel Petrisor - fost detinut politic, scriitor; Bucuresti
Dumitru Steanta - fost detinut politic, scriitor; Craiova
Gabriel Constantinescu - fost detinut politic, scriitor; Sibiu
Demostene Andronescu - fost detinut politic, istoric, poet; Bucuresti
Raul Volcinschi - fost detinut politic, prof. univ.; Cluj
Grigore Nastase - prof. dr., fost detinut politic; Seatle - SUA
Ileana Samoila - fost detinut politic; Bucuresti
Gheorghe Jijie - fost detinut politic; Bucuresti
Ovidiu Vasilescu - fost detinut politic, poet; New York - SUA
Iulian Constantin - fost detinut politic; Bucuresti
Dinu Iorgulescu - fost detinut politic; Medias-Sibiu
Nicolae Zarna - fost detinut politic; Bucuresti
Gheorghe Bobia - fost detinut politic; Bucuresti
Mircea Bulgarea - fost detinut politic; Bucuresti
Niculae Bardac - fost detinut politic; Bucuresti
Vasile Boroneant - fost detinut politic, prof. dr. ; Bucuresti
Mihai Nour - fost detinut politic; Bucuresti
Ion Negoita - fost detinut politic; Bucuresti
Niculai Avram - fost detinut politic; Bucuresti
Vasile Afilie - fost detinut politic; Bucuresti
Mihai Teodorescu - fost detinut politic; Bucuresti
Pr. Alexandru Capota - fost detinut politic; Galati
Mihai Dionisie - fost detinut politic; Bucuresti
Constantin Vlase - fost detinut politic; Bucuresti
Alexandru Chebag - fost detinut politic; Bucuresti
Emil Secarescu - fost detinut politic; Bucuresti
Livia Neacsu - fost detinut politic; Bucuresti
Jaques Vasile Iamandi - fost detinut politic; Bucuresti
Petru C. Baciu - fost detinut politic, scriitor; Bacau
Petru Velescu - fost detinut politic; Bacau
Dan Lucinescu - fost detinut politic, scriitor; Bucuresti
Dan Puric - artist; Bucuresti
Ovidiu Iuliu Moldovan - actor; Bucuresti
Paul Barbaneagra - regizor; Paris - Franta
Razvan Codrescu - scriitor; Bucuresti
Ovidiu Hurduzeu - scriitor; California - SUA
Dan Ciachir - scriitor; Bucuresti
Mircea Platon - scriitor, Ohio - SUA
Luca Pitu - scriitor; Iasi
Andrei Vartic - scriitor; Chisinau - Republica Moldova
Victor Nitelea - scriitor; Bucuresti
Claudiu Tarziu - jurnalist; Bucuresti
Cristian Curte - jurnalist; Bucuresti
Viorel Patrichi - jurnalist; Bucuresti
Lucian Popescu - publicist; Bucuresti
Marcel Radut Seliste - teolog si publicist; Craiova
Adrian Cherhat - profesor si publicist; Bistrita-Nasaud
Marian Nita - profesor cercetator, publicist; Craiova
Antonio Aroneasa - profesor, publicist; Brasov
Emilia Corbu - istoric, publicist; Slobozia
Pompiliu Demetrescu - realizator de emisiuni la Radio Sud; Craiova
George Roncea - jurnalist, Civic Net - Piata Universitatii; Bucuresti
Victor Roncea - jurnalist, Asociatia Civic Media; Bucuresti
Virgil Constantin Coltoiu - medic; Oradea
Magda Stancuti - prof. univ.; Bucuresti
Adrian Pascu - prof. dr., Bucuresti
Alexandru Constantinescu - matematician; Bucuresti
Vasilica Croitoru - prof. univ.; Bucuresti
Dorin Ilie - cineast; Paris - Franta
Marius Baditescu - prof. dr.; Tirgoviste
Mihai Stanescu - prof. univ., Strasbourg
Catalin Maghiar - profesor; Galati
Antonie Popescu - avocat; Bucuresti
Ion Anton - jurist; Bucuresti
Cristina Sorban - analist; Bucuresti
Mihai Boicu - cercetator; Fairfax, Virgina, SUA.
Iulian Lita - teolog; Constanta
Mihai Sin - scriitor; Bistrita-Nasaud
George Strunga - economist; Galati
Leonard Vancu - inginer; Constanta
Alexandru Blaga - inginer; Constanta
Florinel Andrei - inginer; Bucuresti
Mihaela Frigioi - medic, Constanta
Veronica Diaconu - profesor Tg. Neamt - Neamt
Mihai Diaconu - inginer; Tg. Neamt - Neamt
Octavian Carp - profesor; Tg. Neamt - Neamt
Bogdan Blaga - ofiter mecanic maritim; Constanta
Liliana Blaga - profesor; Constanta
Ionel Rusei - inginer; Bacau
Cristian Crudu - medic; Iasi
Ana-Maria Neamtu - medic; Botosani
Daniel Mazilu - profesor; Tecuci-Galati
Mihai Ghyka - inginer; Bucuresti
Adrian Botez - scriitor; Adjud - Vrancea
Marius Atanasiu - inginer; Ia?i
Richard Constantinescu - medic, asistent universitar; Ia?i
Biatrice Enoiu - jurist; Ia?i
Dionisie Duma - scriitor; Tecuci - Gala?i
Costic? Oanc? - profesor; Corod - Gala?i
Doru Parascan - profesor; Tecuci - Gala?i
Valentina Parascan - profesor; Tecuci - Gala?i
Horatiu Buzatu - arhitect; Craiova
Emilia Ivan - contabil; Barlad - Vaslui
Andreea Diana Ivan - psiholog; Paris - Franta
Daniel Focsa - istoric; Bucuresti
Dragos Doran - inginer; Chicago - SUA
Mihail Albisteanu - profesor; Iasi
Virgil Constantin Coltoiu - medic; Oradea
Marcel Bouros - negustor; Constanta
Zoea Radulescu - presedintele Fundatiei Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista; Bucuresti
George Alexe - Director de Studii al Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Romaneasca din New York
Nicu Butnaru - inginer, secretar general Asociatia ROST; Bucuresti
Eugen Popescu - Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; Bucuresti
Dana Soros - Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; Bucuresti
Florin Palas - vice-presedinte, Centrul Rezistentei Anticomuniste;
Florin Postolochi - presedinte, Asociatia 15 Noiembrie 1987; Brasov
Elena Andronache - Grupul Independent pentru Democratie; Bucuresti
Andreea Bandoiu - director, Centrul de Ingrijiri Paleative ''Sf. Irina''; Bucuresti
Gabriela Moroianu, jurnalist, Bucuresti
Vladimir Alexe - publicist.
Victor RONCEA 
 Afisari: 3868  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Articolul este o diversiune   de Pettrusu
PATRIARHUL TREBUIE SA FIE ALES NUMAI DE OAMENII BISERICII!!!   de Christiaan
Gunoiul de sub pres   de biblioteca
Traian Basescu este mason   de Romeo2004
Victore cate un articol pe saptamana, dar adevarat articol   de invechit
No in sfarsit   de FB
"N-am fost judeo-comunist ...si n-am devenit nici judeo-mason."..Jan Dinu   de jan dinu
CNSAS are dosarele de 3 ani , ce a facut pana acum ?   de toni
Bine ca mai spune cineva adevarul   de toni
Nu-i adevarat   de Lefter Popescu
A r h i v a
  Secret periculos    8 comentarii
  Inaugurare a la Ceausescu    9 comentarii
  Podul mancat de carii dintre Romania si Ucraina    1 comentariu
  Pact de stabilitate PSD-PNL    7 comentarii
  UDMR a cazut sub prag    2 comentarii
  Verdict CNVM: tranzactiile Rompetrol, curate    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03220 sec.