Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inaugurare a la Ceausescu
-- Dupa modelul predecesorului sau comunist, Traian Basescu a taiat cu mare fast panglica unui Spital care in realitate e nefunctional
Insotit de o numeroasa delegatie de partid de la Cotroceni si din Primaria Capitalei, careia s-au adaugat suficienti ziaristi care sa imortalizeze momentul, presedintele tarii si primarul general au taiat luni panglica Centrului de recuperare neuropsihomotorie Panduri. Cladirea este finalizata doar pe dinafara, din interior lipsind dotarile medicale necesare si chiar personalul medical. Curtea mai necesita lucrari de amenajare in urma celor de constructie. De asemenea, centrala Spitalului nu este inca functionala, canalizarea si bransarea la reteaua de gaz nefiind realizate in totalitate. Ceea ce inseamna ca bucataria nu poate fi folosita, la fel si grupurile sanitare, inclusiv din lipsa apei calde menajere.
Dupa toate probabilitatile, Centrul de recuperare ar urma sa primeasca primii pacienti, incepand cu 1 octombrie anul curent. Si-atunci, se pune intrebarea, de ce era imperios necesara o inaugurare cu o luna de zile mai devreme? Singura explicatie plauzibila ar consta in dorinta celor doi politicieni de a-si imbunatati imaginea in ochii electoratului. In special cel de-al doilea, adica Adriean Videanu, care scade vertiginos in sondaje, in ultima vreme. Pe de alta parte, prezenta primarului general sub aripa protectoare a presedintelui poate face electoratul sa creada ca Basescu ii acorda sprijinul sau neconditionat in tot ceea ce intreprinde. Si ca este de acord cu deciziile controversate ale acestuia. Marea realizare cu care cei doi incearca sa se impauneze a inceput in anul 1990 si abia dupa mai bine de 17 ani se apropie de final. Acesta este singurul spital construit in Romania postrevolutionara, o mare parte a finantarii proiectului fiind asigurata de cetateni si asociatii din Germania.
Noul edificiu urmeaza a fi cel mai mare centru de recuperare neuropsihomotorie din Europa de Est, avand o capacitatate de 200 de paturi si putand trata inca pe atat, in ambulatoriu. A fost construit pe un teren apartinand RATB, in suprafata de 20.000 mp, unde functiona un depou de tramvaie. Incepand cu 1993, Guvernul Romaniei, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Handicapati, a preluat finantarea proiectului, dar nu s-a prea omorat in acest sens. O suma importanta din totalul investitiei - care se ridica la 11,5 milioane de euro - provin din partea urmatoarelor organizatii germane: Rumanienhilfe Hamburg (Der Spiegel), Evangelische Regional Verband Frankfurt (Asociatia bisericilor Evanghelice din Frankfurt), Lions Club, Rotary Club, Evangelische Dankes Gemeinde (Parohia Evanghelica Frankfurt), Frankfurter Rundschau, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Tagespiegel. Ar mai fi de spus ca Asociatia Ajutor pentru Batrani, Copii si Familie (fosta Asociatie pentru Ajutorarea Caminelor de Copii) si finantatorul Karl-Heinz Pelikan au fost cei ce s-au straduit inca de la inceput ca acest program sa ajunga, intr-un tarziu, la final. Din motive care noua ne scapa, respectiva asociatie nu se afla inscrisa in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, asa ca, deocamdata, nu putem prezenta informatii despre ea. (Dan COSTE)
Sustinere politica
Daca fondurile cheltuite pentru ridicarea edificiului s-au ridicat la 11,5 milioane de euro - cinci milioane de marci provenind din partea asociatiei -, cu tot cu investitiile in aparatura si alte dotari specifice urmeaza sa se ajunga la suma de aproximativ 30 de milioane de euro. Bani care, de asta data, vor fi suportati de la buget. Iar daca nu vor fi alocati de urgenta, inseamna ca spitalul de recuperare nu va functiona la data stabilita, adica la 1 octombrie 2007. Iar in acel moment, de inaugurarea bine pregatita si sustinuta de presa va ramane doar o amintire cu iz politic. In discursul sau de inaugurare, care de fapt n-a fost altceva decat un simulacru, Traian Basescu a spus, printre altele: "Au fost momente dificile, dar suntem azi aici si ma bucur ca s-a realizat un parteneriat public-privat care nu inseamna spatiu de birouri, ci o investitie destinata celor pe care vrem sa-i readucem in societate". Cu alte cuvinte, vedeti ca primarul Videanu face si spitale, nu numai blocuri pentru firme. De parca acest centru ar fi fost realizat de omul PD in exclusivitate. Motiv pentru care ar trebui proslavit. (D.C.)
Grija fata de om
Intr-un mod asemanator s-a dat in stamba si edilul-sef al Bucurestiului, in discursul sau mobilizator, care nu putea sa lipseasca. "Nu e singurul obiectiv finalizat de Primaria Capitalei, dar e semnificativ pentru ca e vorba despre viata unor oameni", a spus Adriean Videanu, acreditand ideea ca lui chiar ii pasa de cetateni si nu doar de afacerile personale. La ora descinderii reporterilor nostri in incinta Centrului de recuperare Panduri, vreo trei muncitori isi omorau timpul in fata uneia dintre intrari. Unul dintre ei statea pe niste conducte de canalizare, care nu fusesera inca montate. Si, cu toate acestea, unitatea spitaliceasca a fost inaugurata cu mare fast. (D.C.)
 Afisari: 1926  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
A da!   de acv99
Asta ca asta da' sa-l vedeti pe marinar la Sibiu intre popii Europei, tot campanie electorala   de Huhu extraterestrul
ceausescu mic copil   de moga
inaugurarea   de silviana
Presedintele a inaugurat un spital pentru bolnavi cu creierul   de georgems
Intrebare foarte legitima:   de Aelectrostivuitoritei
Faptul ca a taiat panglica gasest un lucru frumos..   de Atamild
Nu mai exagerati!   de marin2
In vizita de lucru pe santierele Patriei...   de Lefter Popescu
A r h i v a
  Secret periculos    8 comentarii
  Podul mancat de carii dintre Romania si Ucraina    1 comentariu
  Pact de stabilitate PSD-PNL    7 comentarii
  UDMR a cazut sub prag    2 comentarii
  CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului    10 comentarii
  Verdict CNVM: tranzactiile Rompetrol, curate    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01980 sec.