Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Secret periculos
-- Capitala e in pericol de a ajunge la cheremul fratilor Camataru daca procurorii insista sa ascunda judecatorilor autorizatiile folosite pentru interceptarea convorbirilor telefonice
Criticata dur de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si de instantele romanesti, Legea 51/1991 a sigurantei nationale se afla inca in vigoare. Fiind utilizata de catre Parchete si serviciile de informatii si interpretata dupa bunul plac. Sau dupa interes. S-a ajuns in situatia aberanta in care unii dintre cei mai periculosi infractori ai Romaniei, fratii Nutu si Sile Camataru, sa fie la un pas de libertate, deoarece Parchetul General refuza cu incapatanare sa prezinte mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice, in baza carora se cere condamnarea acestora, motivand ca sunt secret de stat.
Asa cum ZIUA arata in materialul "Abuz la secret", multe dintre marile dosare au fost si continua sa fie solutionate pe baza unor probe obtinute in urma interceptarilor convorbirilor telefonice. In cele mai mediatizate cazuri, procurorii au obtinut probe folosindu-se de Legea sigurantei nationale, motivand ca persoanele vizate reprezinta un adevarat pericol. Astfel, nu de putine ori, persoane, mai mult sau mai putin vinovate, au fost condamnate exclusiv pe baza acestor probe realizate in urma interceptarilor. Iar de multe ori Parchetul General comite un adevarat abuz, refuzand sa prezinte instantei de judecata autorizatiile de interceptare, motivand, in mod absurd, ca acestea sunt clasificate "secrete de stat", nivel de secretizare "strict secret". Procurorii cer condamnari in baza unor probe obtinute prin ascultarea telefoanelor, despre care judecatorii nu stiu daca sunt sau nu legale. Iar refuzul Parchetului de a arata autorizatiile ii pune pe judecatori intre ciocan si nicovala. Neavand autorizatiile de interceptare, ori inlatura, pe buna dreptate probele obtinute in urma ascultarii telefoanelor. Ori perpetueaza abuzul.
Capitala ar putea redeveni o jungla
Nutu Camataru ar putea iesi din puscarie in aceasta luna, datorita legii sigurantei nationale si a unor procurori din cadrul Parchetului General care au refuzat sa prezinte mandatele de interceptare. Curtea de Apel Bucuresti i-a redus substantial pedeapsa, deoarece Parchetul General a refuzat sa arate autorizatiile. Daca Bucurestiul va fi terorizat din nou de Camatari depinde in acest moment de procurori. Iar daca Parchetul General nu va prezenta la recursul care se va judeca la Inalta Curte in aceasta luna autorizatiile de interceptare si va continua seria abuzurilor prevalandu-se de legea sigurantei nationale, atunci Capitala va deveni din nou o jungla la cheremul unor infractori periculosi. ZIUA prezinta cariera infractionala a lui Sile si Nutu Camataru si a oamenilor acestia. Declaratii din care reiese ca fratii Camataru au fost protejati de oamenii legii ani de-a randul, marturii cutremuratoare despre rapiri, violuri, sechestrari de persoane si trafic de carne vie. Santaj si recuperari. Tentative de asasinat cu grenade. Si multe altele. Si asta pentru a se vedea ce consecinte grave are secretizarea unor mandate de interceptare si refuzul procurorilor de a le prezenta instantei de judecata.
Vroia poze cu procurorul
Vasile Balint, zis Sile Camataru, isi conducea afacerile chiar din arest, fiind foarte interesat de procurorul care a coordonat actiunea impotriva clanului. Un martor care ii montase acestuia camerele video de supraveghere la locuinta declara ca Sile i-a cerut sa scoata la imprimanta persoanele care au participat la una din perchezitii. "In memoria calculatorului se afla inregistrata descinderea facuta de politie si Parchet la adresa din Ion Cornea unde locuia Balint Vasile. Acesta imi ceruse sa prezint concubinei lui imaginile inregistrate in timpul descinderii pentru ca aceasta sa poata sa selecteze persoanele care o interesau, sa le imprim si sa le salvez. Aceasta a indicat doua sau trei persoane care nu aveau fata acoperita, printre care am inteles ca una dintre ele ar fi procurorul care a decis actiunea", spune unul dintre martorii din acest caz. Acesta mai precizeaza ca i s-a cerut sa faca un dispozitiv prin care Sile Camataru sa-si poata incarca telefonul in arest. "Balint Vasile mi-a cerut sa-i confectionez un dispozitiv artizanal de incarcare a unui telefon mobil ce trebuia sa fie disimulat intr-un receptor de radio. Acesta ii era necesar pentru a incarca in secret telefonul mobil pe care-l folosea in arest. L-am facut si l-am dat unei femei ce trebuia sa i-l duca la urmatoarea vizita", mai arata acesta.
Inspirat de actiunea "Luna" din anul 2000 a politiei, Sile Camataru a facut si el una cu nume identic. Nu pentru a curata Bucurestiul de infractori, ci pentru a rapi prostituate. Un exemplu in ceea ce priveste modul de recrutare a prostituatelor reprezentativ pentru Sile Camataru il reprezinta actiunea intitulata de acesta "Luna", denumirea fiind inspirata dupa cea cu acelasi nume desfasurata de autoritati. Astfel, Sile, dorind sa-si reinnoiasca lotul de prostituate, a dat dispozitii oamenilor sai sa mearga in anumite locuri frecventate de fetele altor proxeneti, sa le ademeneasca in masini prezentandu-se drept clienti, dupa care sa le transporte la vila din Salaj. Fetele au fost duse la vila unde erau asteptate de Sile care s-a ocupat personal de selectarea acestora. Cele cu aspect fizic placut au fost oprite de Sile pentru a fi exploatate in interes personal, altele au fost vandute, iar cele care nu corespundeau, eliberate. In timpul transportului prostituatelor li s-au pus pungi pe cap pentru a nu recunoaste traseul si locatia unde erau duse", afirma un alt martor. Dar Sile mai facea si acte caritabile. Astfel, in perioada cat a fost inchis in penitenciarul Giurgiu, la cererea acestuia s-au strans de la proxeneti 18.000 de dolari pentru a se sponsoriza construirea unei sali de forta la acel penitenciar.
"Sa-l dezmembram pe politist"
Gheorghe Cristian, zis "Masca", un alt membru al clanului, declara ca Nutu si-a impus autoritatea datorita faptului ca in relatiile sale a folosit intotdeauna violenta.
"Chiar si membrii familiei sale il stiau de frica", spune acesta. Oamenii Camatarilor pusesera la cale si posibila ucidere a unui politist. "Fane avusese un conflict cu un politist despre care stiu ca i se spunea Catani, conflict in urma caruia acest politist ii solicita lui Fane 500 de dolari pentru a-si retrage reclamatia. Fluturica mi-a cerut sa iau legatua cu Fane pentru a-i spune sa-i dea 100-200 USD politistului pentru a-si retrage plangerea, iar restul de bani dupa o anumita perioada. Tot Fluturica (foto) a propus ca dupa stingerea conflictului sa nu-i mai dea acelui politist nici un ban si totodata "sa-l ducem pe Moghioros, pe strand si il dezmembram, pentru a se duce vestea", declara Roman Laurentiu, un alt inculpat.
Sclavie si organizare militara
Sile Camataru facea afaceri si cu Ioan Clamparu, zis "Cap de Porc", unul dintre liderii crimei organizate din Europa. Prostituatele lui Sile erau trimise in Spania. Acolo unde Clamparu detine suprematia, fiind liderul de necontestat al proxenetismului si al traficului de carne vie.
Un martor sub acoperire declara ca Sile Camataru, direct sau prin persoane interpuse, racola diverse fete si se ocupa impreuna cu "Limba" de trimiterea acestora in Spania unde acestea se prostituau. "Cunosc faptul ca fetele care se prostituau in Spania trebuiau sa trimita bani in tara pentru Sile Camataru, fie prin intermediul unui transfer bancar, fie prin alimentarea unor carduri. Cunosteam faptul ca in Spania activitatea de proxenetism era controlata de Clamparu (foto), majoritatea fetelor fiind duse in Palma de Majorca. Desi Clamparu era lider necontestat in Spania, fratii Balint isi puteau trimite si ei prostituatele in acea tara, insa doar dupa ce Clamparu era anuntat. Era obligatoriu ca inainte de plecarea fetelor in Spania Clamparu sa fie anuntat", spune martorul. Acesta mai arata ca si dupa arestare, Sile coordona din pusarie traficul de prostituate. " Fetele erau tinute intr-o adevarata sclavie, li se permitea sa se spele la program si erau organizate militareste. Un exemplu concret pe care il stiu personal de la Sile Camataru este taxa de protectie pe care acesta o solicita si o incasa de la proxenetii care actionau in afara tarii, in special in Spania", mai spune martorul.
Protectie pentru frati
Faptul ca fratii Camataru au fost protejati de-a lungul timpului de politisti este de notorietate. Altfel nu puteau sa supravietuiasca si sa-si continue faradelegile atat timp.
Din pacate, pana in prezent doar cativa politisti de duzina au fost anchetati. Silviu Dudita, zis "Fluturica", inculpat si el, unul dintre oamenii fratilor Camataru, s-a hotarat sa vorbeasca dupa ce a fost amenintat "cu suprimarea vietilor membrilor familiei sale". "Dupa ce Balint Vasile a fost arestat, oamenii lui si-au continuat activitatea de proxenetism. Toate aceste activitati se faceau cu acordul si protectia lui Balint Vasile, care coordona activitatea din penitenciar", spune Dudita. Acesta declara ca fratii Sile si Nutu Camataru aveau fiecare propriul grup. "Grupul lui Nutu Camataru se ocupa cu acte de violenta, cum ar fi recuperari de bani, taxe de protectie si inselaciune. Ca mod de operare a acestui grup, se actiona prin contactarea lui Nutu, iar acesta, la randul lui, ii trimitea pe oamenii lui pentru recuperarea sumelor de bani din care el isi lua o parte ca plata interventiei. O mare parte din banii recuperati erau banii de rulaj ai lui Nutu. Grupul lui Sile Camataru se ocupa cu acte de proxenetism". Referindu-se la prostituatele Camatarilor, Dudita spune ca oamenii acestora "mai dadeau bani si la politisti care opreau masinile cu prostituate pentru legitimare pentru a fi lasate in pace". "De cate ori se facea razie la discoteca Herastrau, gruparea lor era prevenita si nu duceau prostituatele. Au fost preveniti de momentele in care aveau sa-si faca aparitia organele de politie", mai spune Fluturica. O inculpata in dosar spune cum la restaurantul unde patron era un anume Bugati, veneau in calitate de invitati politisti si procurori.
Racketi si grenade
O alta persoana invinuita in acest caz povesteste despre modul in care se faceau recuperarile cu violenta de catre Nutu Camataru. "Un exemplu concret al acestor recuperari prin violenta l-am aflat dintr-o discutie cu "Maharu", care mi-a povestit ca un anume "Cioara" ar fi imprumutat cu camata de la Nutu o anumita suma de bani, insa nu a putut sa o restituie la timp. Motiv pentru care Nutu si-a trimis brigada peste acesta si l-ar fi batut. Cioara, pentru a se razbuna, a angajat un cetatean basarabean caruia, in schimbul unei sume de bani, i-a cerut sa amplaseze mai multe grenade in apropierea locuintei lui Nutu Camataru. Stiu ca aceasta actiune nu a fost dusa la capat. Cetateanul moldovean i-a adus la cunostinta lui Nutu planul sau, lasandu-i chiar si grenadele cu care se deplasase la fata locului. Nutu i-a cerut cuiva sa ia grenadele si sa le predea la politie, si sa declare ca le-ar fi gasit in zona Garii de Nord".
Rapita si violata
Nutu numea prostituatele porci, spune un alt membru al gruparii sale. "L-am contactat pe Balint Ion si l-am intrebat unde trimitem porcii astia. Fac precizarea ca prin porci intelegeam prostituata", spune Adrian Panduru. Nu toti cei din jurul lui Nutu erau de acord cu gusturile sale. Intr-o discutie cu Sile Camataru, Panduru i-a spus acestuia ca Nutu "nu se pricepe la meseria noastra, in sensul ca el nu stie cum se lucreaza cu prostituatele si ca el se pricepe cu dobanzile cu dolari multi". Recuperarile de bani se faceau si prin intermediul violurilor. Intr-o alta declaratie, referindu-se la o prostituata, un alt inculpat din dosar spune ca "aceasta mi-a spus ca a fost rapita, batuta si violata de oamenii lui Sile Camataru intrucat proxenetul ei le datora acestora, lui Sile, bani. Neputand sa-l gaseasca pe proxenet, a trimis mai multe persoane sa ia cu forta pe trei dintre prostituatele acestuia. Natasa, Diana si inca una, toate din Republica Moldova. Le-au dus intr-un apartament, le-au batut, le-au violat, obligandu-le sa-si anunte telefonic proxenetul pentru ca acesta sa se prezinte sa le ia si sa-si rezolve problemele cu Sile", declara Tatiana Ceremus.
Conflict cu Fane Spoitoru
Nutu a avut si un conflict cu Fane Spoitoru (foto) imediat dupa ce acesta a iesit din puscarie. "Dupa ce Fane Spoitoru s-a eliberat din penitenciar, a organizat un spectacol cu mai multi lautari. Nutu nu a fost de acord cu participarea lautarilor care cantau la Calipso si a avut loc o discutie contradictorie intre el si Fane Spoitoru. Nutu s-a manifestat cu violenta verbala fata de Fane Spoitoru, a tipat la acesta si a batut cu pumnul in masa, afirmand ca nu se face nimic fara stirea lui", declara un martor sub acoperire.
 Afisari: 4117  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Lozinca potrivita :   de alwis46
secret periculos   de m0ano
Militieni, securisti,procurori,judecatori= banditi,criminali,hoti,puturosi,incompetenti   de bolovan gheorghe
Desgustator   de Rhodos
Intreaga Romanie este o jungla a faradelegii.   de ursu livia
mafia,politistii[corupti],judecatorii,la fel!,dar legea???!   de silviana
Fratii Camataru nu fac parte din Mafia noastra a securistilor . Asa ca stati   de ionion
Si totusi Bucurestii   de FB
A r h i v a
  Inaugurare a la Ceausescu    9 comentarii
  Podul mancat de carii dintre Romania si Ucraina    1 comentariu
  Pact de stabilitate PSD-PNL    7 comentarii
  UDMR a cazut sub prag    2 comentarii
  CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului    10 comentarii
  Verdict CNVM: tranzactiile Rompetrol, curate    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01749 sec.