Dupa ce presedintele Traian Basescu a acuzat Chisinaul de provocari ale serviciilor secrete, care nu vor mai fi tolerate, Cotidianul pro-guvernamental "Moldova Suverana" de la Chisinau a publicat ieri extrase din ceea ce pare a fi raportul Ministerului de Interne al Republicii Moldova cu privire la abuzurile savarsite in acordarea vizelor pentru Romania. Extrasele din raport descriu modalitatea prin care agentiile de turism s-au folosit de statutul special acordat de regimul romanesc de vize, dar si legaturile dintre consulul Romaniei la Chisinau Alexandru Rus si intermediarii din afacerea vizelor. Serviciile speciale ale Republicii Moldova au inregistrat mai multe convorbiri telefonice care dovedesc legaturile dintre consul si intermediarii afacerii vizelor, dupa cum afirma Moldova Suverana. Redam in randurile ce urmeaza materialul care pare sa provina din fisetele Ministerului de Interne al Republicii Moldova.
Iritarea lui Basescu
Presedintele Traian Basescu a avut o reactie agresiva in urma acestui scandal - avertizand Chisinaul ca Romania va reactiona "extrem de dur". Basescu a parut destul de dezinformat in aceasta poveste - sustinand chiar ca consulul Romaniei la Chisinau a fost invitat la un restaurant si ar fi dat sau primit un plic, nu se stie clar. In materialul din "Moldova Suverana" se afirma ca consulul Alexandru Rus a fost surprins - si inregistrat, bineinteles - in mai multe ipostaze alaturi de traficantii de vize.
Presedintele Basescu a afirmat in legatura cu acest scandal: "Stim povestea invitarii functionarului din ambasada intr-un restaurant de o doamna de la o agentie de turism, pe care a luat-o apoi politia moldoveana. Stim ca sotul doamnei a facut apel la functionar. Tot trucul a fost legat de nevoia ca functionarul roman sa fie filmat cu un plic care nu se stie daca il da sau il primeste. Ar fi bine sa se renunte la provocari, pentru ca noi stim ca fraudele se fac la firmele de turism. Este ultima agresiune la adresa Romaniei orchestrata si vom raspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe".
Filarea si interceptarea consulului Romaniei
Materialul publicat de "Moldova Suverana" afirma: "Ancheta a stabilit clar implicarea in aceste ilegalitati a unor functionari ai Ambasadei Romaniei, inclusiv a sefului Sectiei Consulare, Alexandru Rus. Astfel, pe 18.07.2007, au fost inregistrate convorbiri telefonice intre Ina Russu si Alexandru Rus legate de obtinerea ilegala de mijloace banesti in scopul eliberarii unei vize ilegale in Romania, conform Schemei 1, de catre Vitalie Calugareanu, red. sef adjunct al ziarului FLUX, care dupa obtinerea vizei a facut o plangere la MAE al Romaniei. In convorbirea telefonica de la orele 17.05, Alexandru Rus a avertizat-o pe Ina Russu ca a primit un telefon de la directorul sau din Romania, care i-a cerut sa-i transmita Inei Russu sa aiba grija ce fel de oameni trimite.
Au fost, de asemenea, inregistrate convorbiri telefonice dintre Ina Russu si intermediari, tot pe aceste teme. Ulterior, a mai fost inregistrata o convorbire telefonica dintre Alexandru Rus si Ina Russu in care se discuta despre plata primita de aceasta pentru viza. Alexandru Rus ii comunica Inei Russu ca a vorbit cu directorul sau de la Bucuresti pentru ca I. Russu si firma ei sa nu aiba probleme pe cazul dat, ca totul va iesi bine etc. A. Rus ii spune ca l-a linistit pe directorul sau, sa nu-i faca probleme Inei Russu -"...i-am spus sa nu se ia de prietenii mei... da, i-am spus ca persoana, firma respectiva sunt niste prieteni de-ai mei..., asa i-am spus, si directorul m-a inteles". A. Rus ii spune ca toate problemele care pot sa apara urmeaza sa fie discutate personal, nu prin telefon. Probele inregistrate indica protectionismul lui Alexandru Rus fata de Ina Russu si SRL "INA TUR".
Intr-o convorbire telefonica dintre Ina Russu si intermediarul "Sasa", pe 20.07.2007, se discuta prezentarea la Consulatul Romaniei a pasapoartelor a doua persoane care au avut probleme cu obtinerea vizei, I. Russu spunandu-i acestuia ca va incerca sa vorbeasca cu consulul.
Intermedieri ilegale
Pe 20.07.2007, orele 14,20, consulul Alexandru Rus discuta telefonic cu Ina Russu privind eliberarea vizelor pentru trei persoane cu copii, unul dintre copii neavand procura de la parinti. La orele 14.40, Ina Russu il contacteaza telefonic pe intermediarul "Serghei", caruia ii spune ca trebuie sa mai achite un supliment de 50 de EURO, in plus fata de cei 130 de EURO incasati anterior, pentru obtinerea vizei pentru copilul care nu are procura de la parinti. Ii recomanda sa ia legatura cu secretara ei de la "INA TUR", aceasta urmand sa se deplaseze la Consulat pentru rezolvarea problemei, iar spre seara se va duce chiar ea ca sa plateasca si sa se rezolve definitiv chestiunea vizei. Sunt mai multe seturi de inregistrari telefonice care probeaza discutiile si intalnirile dintre Ina Russu si consul, precum si persoanele care vin din partea SRL "INA TUR" la Consulat pentru depunerea si ridicarea documentelor de obtinere a vizelor. Din inregistrarile convorbirilor cu Veronica, angajata SRL "INA TUR", cu Grigore Sarbu, prieten al Inei Russu, reiese ca acesta din urma a participat la intalniri cu consulul, ca s-au discutat modalitati de transmitere a banilor catre Consulat, precum si largirea cercului de persoane doritoare de vize.
Exista fotografii care probeaza intalnirile Inei Russu cu functionari ai Consulatului, cu consulul, cu persoane care transmit pasapoarte, plicuri etc., precum si intalnirea Inei Russu cu Alexandru Rus langa sediul SRL "INA TUR" din str. Alexandru cel Bun, nr.95, din Chisinau. Exista fotografii de la intalnirea celor doi la restaurantul "Plopii fara sot", str. 31 August 1989, nr. 15. Pe 28.07.2007. Ina Russu, G. Sirbu, consulul Alexandru Rus si un lucrator al Consulatului, Stefanescu, au avut o intalnire prelungita la restaurantul "La bradis" din orasul Straseni, iar pe 14.08. s-au intalnit la restaurantul "Roata vremii", str. H. Botev din Chisinau.
Retineri in flagrant
Pe 14 august 2007, a fost retinuta in flagrant delict Ina Russu in momentul in care primea de la Pocitarenco Vasile suma de 175 de EURO, dintr-un total de 325. Astfel a fost declansata urmarirea penala nr. 2007978068 pentru savarsirea de catre Ina Russu a infractiunii prevazute de art. 326 (trafic de influenta), alin.(2) lit. a) Cod penal. Tot pe 14.08.2007, a fost declansata urmarirea penala nr. 2007978069 pentru savarsirea de catre Ina Russu si Agnesa Rusu a infractiunii prevazute de art. 362 (organizarea migratiei ilegale), alin. 2 lit. a), b) Cod penal. Ina Russu a fost retinuta in baza art. 166 CPP, iar pe 17.08.2007 a fost eliberat pe numele ei un mandat de arestare pe un termen de 10 zile. In prezent, se desfasoara cercetari de depistare a tuturor complicilor, intermediarilor, a numarului de solicitanti de vize pentru a se stabili gradul de implicare si de tragere la raspundere a acestora in conformitate cu legislatia".
Schemele de obtinere a vizelor
Materialul din "Moldova Suverana" indica modalitatile prin care erau obtinute in mod ilegal vizele romanesti la Chisinau. "Obtinerea de vize pentru perioade de scurta durata. Persoanele care doreau sa dobandeasca astfel de vize se adresau unor intermediari ("Ion", "Iura", "Svetlana", "Olga" etc.) cu cererea de urgentare a obtinerii vizelor. Cei mai multi dintre solicitanti aveau nevoie sa ajunga la Ambasada Italiei de la Bucuresti pentru perfectarea documentelor de deplasare in aceasta tara. De asemenea, cereri asemanatoare (pentru viza in Romania) erau adresate si altor firme turistice, iar acestea, la randul lor, le prezentau Inei Russu, directorul "INA TUR", firma acesteia fiind cea care le centraliza, avand relatii directe cu functionarii Consulatului, iar aceasta, intrucat era "persoana de incredere", obtinea fara probleme vizele pentru sedere scurta in Romania. SRL "INA TUR" perfecta documentele doritorilor in scopuri turistice pentru perioade de 5-7 zile, iar in mapa de documente era inclusa si rezervarea la hotelurile din Romania, toate acestea fiind apoi inaintate Consulatului pentru eliberarea vizelor nominale. Toate cererile de vize inaintate Consulatului de catre "INA TUR" erau primite si avizate favorabil in regim de urgenta. Cererile de vize ale SRL "INA TUR" erau transmise prin intermediul Consulului Alexandru Rus, acesta sau alti functionari o intalneau pe Ina Russu sau pe intermediarii ei la intrarea in Ambasada. Exista dovezi in acest sens care sunt relevate de un set de fotografii si inregistrari de convorbiri telefonice.
Varianta pentru durata lunga
Obtinerea de vize pe perioade lungi de sedere in Romania, organizarea migratiei ilegale in aceasta tara in interes de afaceri sau pentru angajarea la munca. Doritorii de vize ilegale se adresau SRL "INA TUR" direct sau prin intermediari ("Ion"). Ina Russu colecta pasapoartele de la doritorii de vize impreuna cu suma de 250-300 de EURO de fiecare persoana, dupa care transmitea pasapoartele altor persoane pentru intocmirea documentelor false, ulterior fiind inaintate Consulatului Romaniei. In cadrul urmaririi penale, a fost descoperita implicarea in aceasta schema a sefei Serviciului Management din cadrul Filarmonicii Nationale a Ministerului Culturii si Turismului, Rusu Agnesa. Conform probelor administrate la dosar, rolul Agnesei Rusu consta in intocmirea, pentru doritorii de vize romanesti care erau racolati, de documente false necesare obtinerii vizelor - legitimatii de serviciu, solicitari de vize din partea acestei institutii pentru fiecare persoana in parte, documente confirmative care le atestau acestora calitatea de artisti, lucratori sau colaboratori ai Filarmonicii. Mentionam ca Filarmonica Nationala mai beneficiaza si de contracte sau invitatii cu si de la diferite institutii de cultura din Romania, un argument justificativ ideal pentru motivarea delegarii atator persoane care se deplasau ilegal in Romania, iar scopurile deplasarii erau argumentate in functie de imprejurari. De regula, pe langa deplasarile legale in Romania ale unei delegatii a Filarmonicii, in colectivul acesteia erau incluse multe persoane straine care se deplasau in aceasta tara absolut ilegal si in scopul angajarii la munca".
MAE vrea comunicare oficiala
Ministerul roman de Externe reitereaza cererea adresata autoritatilor Republicii Moldova de a utiliza canalele oficiale de dialog direct existente pentru a furniza probe concrete, cu nume si date certe, privind presupusele ilegalitati comise sau sprijinite de membri ai Ambasadei romane la Chisinau, informeaza un comunicat al MAE. "In masura in care acestea ne vor fi transmise in timp util si se refera la aspectele concrete precizate, vor fi luate in considerare in analiza noastra. Deocamdata, informatiile ce parvin, pe calea presei, de la Chisinau sunt neconcludente si par a cauta mai curand o polemica cu substrat politic, care sa eludeze fondul problemei", afirma MAE. Comunicatul citat anunta ca, la inceputul saptamanii viitoare, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, va sustine o conferinta de presa special pe aceasta tema. (G.D.)
Guvernul vrea ancheta rapida
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, sa urgenteze ancheta privind modul de acordare a vizelor la Consulatul roman de la Chisinau si a solicitat ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, sa definitiveze proiectul Legii cetateniei. "Va rog sa urgentati aceasta ancheta si sa ne prezentati cat mai rapid concluziile, iar daca acuzatiile se confirma, va trebui sa stabiliti masurile exemplare pentru cei care au incalcat legea", a spus Tariceanu ministrului de Externe. Purtatorul de cuvant a Ministerului moldovean de Interne, Ala Meleca, a declarat pentru Mediafax ca institutia "nu a inscenat provocari" in ancheta privind fraudele cu vize, dosarele penale in acest caz avand la baza "dovezi bine instrumentate care respecta legislatia in vigoare". Ala Meleca a precizat, de asemenea, ca Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu a primit nici un raspuns la o scrisoare oficiala transmisa Consulatului roman la Chisinau, prin care cerea colaborarea in ancheta referitoare la fraude comise in acordarea de vize romanesti cetatenilor moldoveni. (G.D.)
Tarlev discuta cu Tariceanu
Premierul Vasile Tarlev (foto), intr-un interviu pentru BBC, a precizat: "Eu nu doresc sa fac declaratii sau sa reactionez la declaratiile presedintelui tarii vecine (...), insa am discutat cu primul-ministru Tariceanu si despre cazul legat de consulatul Romaniei, de eliberarea vizelor, la care primul-ministru mi-a spus ca a dat indicatii organelor de drept ale Romaniei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, pentru a face investigatiile respective, si persoanele care se vor dovedi ca sunt implicate in abateri vor fi pedepsite". In declaratiile acordate BBC, Tarlev a negat existenta unui conflict diplomatic. (G.D.)