Ziua Logo
  Nr. 4016 de vineri, 24 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Macelul contopistilor
-- Vosganian ia de la functionari pentru pensionari * Peste 100.000 de posturi bugetare vacante ar putea fi desfiintate
Peste 100.000 de posturi vacante din administratia centrala si locala ar putea fi desfiintate, acesta fiind primul pas pentru reducerea cheltuielilor publice, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit Mediafax. "Cheltuielile cu fondurile de salarii s-au majorat de la 5,1% din PIB, in 2004, la 6,3% din PIB, in 2007. Asta s-a petrecut si pe fondul cresterii numarului de salariati in anumite domenii, dar si pe fondul unor revendicari salariale, unele dintre ele excesive", a spus Vosganian, care a aratat ca exista posturi in exces, dovada fiind ca multe nu sunt ocupate. Ministrul a explicat ca, desi posturile sunt vacante, trebuie incluse, potrivit metodologiei, la cheltuieli si greveaza asupra deficitului bugetar. El a subliniat necesitatea redimensionarii numarului de posturi la necesitatile reale. "Numai din aceasta operatiune de eliminare a posturilor vacante putem face o economie de peste 100.000 de posturi in administratia centrala si locala (...) Si acesta este primul pas pe care il vom face. Probabil ca aceste posturi vor fi taiate", a precizat Vosganian. Ministrul a prezentat Guvernului un proiect de reforma privind finantarea cheltuielilor publice, care prevede reducerea numarului functionarilor si plata prin card a pensiilor pentru fostii angajati din aparare si serviciile de informatii. El i-a prezentat premierului discrepantele dintre ministere, privind numarul de angajati, al persoanelor deservite, al deplasarilor efectuate, si a precizat ca raportul ajunge chiar si la unu la zece. Aceeasi situatie a fost constatata si la nivelul judetelor, unde exista diferente mari intre numarul functionarilor publici, raportul fiind de unu la trei intre judetele eficiente si cele mai putin eficiente. "Premierul a dispus un audit, in luna septembrie, la toti ordonatorii primari de credite bugetare, astfel incat sa vedem care sunt cauzele pentru care avem aceste disfunctionalitati", a mai aratat Vosganian.
Economii de 500 de milioane de euro la buget
Aplicarea masurilor de eficientizare a activitatii functionarilor publici si plata salariilor prin carduri ar putea genera economii de 500 milioane euro la buget, suma care ar putea fi alocata proiectelor de investitii, a mai declarat, ieri, ministrul Finantelor.
"Astazi am dispus ca de luni sa se faca audit in toate ministerele pentru a verifica indicatorii de eficienta. Prin aplicarea masurilor de eficientizare, plata salariilor prin carduri, precum si prin altele, putem economisi cel putin jumatate de miliard de euro, sume care vor fi utilizate pentru investitii in 2008, pentru ca 2008 trebuie sa fie un an al dezvoltarii", a afirmat Vosganian. Cheltuielile totale ale bugetului asigurarilor pentru somaj, pe anul 2007, vor fi reduse cu suma de 700 milioane de lei, potrivit unei ordonante cu privire la rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobata de Executiv. O alta masura stabileste ca punctul de pensie va fi majorat, la 1 septembrie, de la 396,2 lei la 416 lei pentru pensionarii din sistemul public de asigurari sociale, iar pensiile agricultorilor vor fi dublate. Vosganian a mai afirmat ca bugetul ar mai putea fi rectificat de doua ori in acest an, in lunile septembrie si noiembrie, iar la finele anului deficitul se va incadra in maximum 3% din Produsul Intern Burt (PIB).
Florin BARBUTA 
 Afisari: 621  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
sistemul e foarte simplu si raspandit in lume   de CHIORU
De ce...   de bm
daca plecam mai multi din administratie ...   de tomi01_2000
Analiza pe text - "Peste 100.000 de posturi bugetare vacante ar putea fi desfiintate"   de tomi01_2000
A r h i v a
  Pamantul de sub Ford    1 comentariu
  Statul ar pastra trei felii de Electrica    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Filmul mortii Patriarhului (6786 afisari)
 Cand Minciuna sta cu presedintele la masa (4109 afisari)
 Diana era insarcinata, dar nu cu Dodi (4083 afisari)
 Cumnatul Loteriei (3006 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (III) (2760 afisari)
 Palatul Balcic al Reginei Maria, motiv de disputa intre autoritatile bulgare (532 afisari)
 Directorul Loteriei vrea sa fie ministru al Apararii (369 afisari)
 Nadia Comaneci si Dan Bittman, candidati PNL la europarlamentare (255 afisari)
 Banca Mondiala critica reforma din Justitie (239 afisari)
 Dioxina din Danone, sub limita maxima admisa (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.