Ziua Logo
  Nr. 4009 de joi, 16 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (II)
Ion SPANU 
-- Daca nu ar exista doua mari centre ale ortodoxiei, la Constantinopol si la Moscova, probabil ca s-ar vorbi astazi si de o Biserica Ortodoxa Unita, dupa modelul Bisericii Catolice, care are sediul la Vatican.
Cum numarul ortodocsilor din Rusia si fostele republici ale Uniunii Sovietice este foarte mare, un centru ortodox la Constantinopol ar duce in derizoriu conceptul de Biserica Ortodoxa Unita, iar unirea sub pulpana Rusiei ortodoxe nu poate fi pusa in discutie multa vreme de aici incolo. Din acest motiv, Biserica Ortodoxa Romana este obligata sa valorifice la maxim ideea unei Biserici nationale, bazandu-se, pe de o parte, pe faptul ca majoritatea populatiei este ortodoxa si, pe de alta parte, pe o elita teologica in interiorul Bisericii, a carei voce s-a auzit chiar si in comunism. Poate ca nu e o intamplare faptul ca tocmai varfurile acestei elite au intrat in acesti ani in conflict cu "elita civila". Cazul parintelui Antonie Plamadeala se deruleaza chiar in aceste zile, iar cel al parintelui Staniloae, desi petrecut acum vreo 15 ani, este inca actual.
Parintele Staniloae este unul dintre cei mai mari carturari ai neamului, cele 90 de carti ale sale, precum si cele peste 30 de traduceri din "Parintii si scriitorii bisericesti" fiind o zestre cu care un popor poate dainui in ciuda oricaror impotriviri, ele neputand sa lipseasca din biblioteca nici unui tanar indreptat spre carte. Cu o viata calita prin inchisorile comuniste, cu traducerile sale din sfintii Grigorie de Nisa, Maxim Marturisitorul, Dionisie Areopagitul sau Grigorie de Nazianz, parintele Staniloae ar fi trebuit sa fie maestrul spiritual al generatiei formate la inceputul acestui mileniu. De ce nu este asa? Pentru ca traducatorul inegalabilelor "Filocalii" avea inca de atunci suspiciuni grave fata de elita intelectuala care domina azi spatiul public. Pentru asta nu a fost iertat. In primavara anului 1993, cu cateva luni inainte de ridicarea sa la cer, parintele Staniloae a lasat unor tineri din "Liga Tineretului Ortodox" Brasov un adevarat Testament. Iata ce spunea despre intalnirea cu Gabriel Liiceanu: <<Liiceanu cred ca-i tare strain de credinta. A venit Liiceanu odata la mine, mi s-a parut ca vine sa intre intr-o legatura spirituala si sa-mi ceara niste studii. Da' cand in convorbire am ajuns la intrebarea ce program are, ce vrea sa publice, zice: "Eu vreau sa public cate o lucrare despre fiecare filosof..." "-Si de ce asta?" "-Pai ca sa-i cunoastem..." "-Pai mi se pare ca ii prea cunoastem, ca nu ne cunoastem pe noi, si cred ca ar trebui sa ne cunoastem pe noi mai mult". Si a plecat fara sa intre in discutie cu mine despre colaborare>>. Concluzia marelui carturar este cel putin ingrijoratoare: "Intelectualitatea romana de astazi s-a indepartat de ortodoxie, asta am remarcat de multe ori; mi se pare ca e cea mai indepartata intelectualitate de credinta poporului. Ispita Occidentului, stiti...".
Pe acest fond nelinistitor, parintele Staniloae le spunea tinerilor si ce trebuie facut pentru a ne salva biserica si credinta: "trebuie sa cautam sa avem statul cat mai crestin; si statul romanesc a fost inainte destul de crestin; nu intrase masoneria; acum... sunt interese individuale, masonerie, ateism... cate si mai cate... Trebuie sa militam pentru un stat crestin; cat mai crestin".
Disputele sterile din aceste zile de doliu ale BOR, in care nimeni nu face trimitere la marii si adevaratii teologi ai Bisericii noastre, trebuie sa ne puna serios pe ganduri. Europa in care am reintrat de curand este dominata de catolicism, iar in acest spatiu spiritual ortodoxia ar putea fi iarasi, cum a mai fost, copilul vitreg pe care nimeni nu-l ia in brate.
 Afisari: 1838  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Diletant...   de inger_de_noapte
BOr nu e Biserica apostolica   de demetrius
Biserica Ortodoxa Romana!   de victor81
Foarte fortifiant textul, dar...   de CALUGARUL
Se vor uni sfintii si politicienii?   de voyager
curios, domnule spanu!   de theosisro
Crdeinta poporului ar trebui sa ingrijoreze mai mult popimea   de Ghita Bizonu'
Sa nu uitam ca nici preotii care slujeau lui Zalmoxis   de ionion
Absolut gresit - aviz autorului   de Ghita Bizonu'
Biserica Ortodoxa { II }   de doctorul
Ipocrizia ...   de Liviu2002j
Un stat crestin? In evul mediu poate...   de Radu Dragan
Mircea Platon despre Gabriel Liiceanu   de George-Felix
A r h i v a
  Alexandru Condeescu    3 comentarii
  Presedintele, gunoaiele si ungurii    4 comentarii
  Telegrama care desparte Biserica Ortodoxa de Teoctist Arapasu    9 comentarii
  Risca Basescu un referendum?    3 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (I)    2007-08-14
  Jacuzzi, canibalii si pensionarii romani    2007-08-08
  Basescu se prabuseste din avion in jacuzzi    2007-08-01
  Basescu - Premiul Nobel pentru razboi    2007-07-25
  Basescu s-a tradat?    2007-07-21
 Top afisari / comentarii 
 Manuela Vulpe s-a gandit sa-l asasineze pe Fulga (5488 afisari)
 Patriarhia confirma: a existat o taietura (3592 afisari)
 Asaltul lui Boureanu (3477 afisari)
 Bucatarul mafiei (3472 afisari)
 Confirmare: Patriarhul a fost taiat (3077 afisari)
 30 ani de la moartea lui Elvis Presley (553 afisari)
 Cutremur in Peru (167 afisari)
 Din toamna, o paine va costa cat doua (153 afisari)
 Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala (151 afisari)
 NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina (149 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17986 sec.