Ziua Logo
  Nr. 4009 de joi, 16 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Presedintele, gunoaiele si ungurii
Ion Bogdan LEFTER 
-- Relaxat pana nu demult, in perioada de dupa referendum, cu aerul sigur al invingatorului, Traian Basescu a intrat in ultima vreme in alerta: si el, si PD au inceput sa scada in sondaje, urmare a mai multor episoade perdante ("tiganca imputita", marirea pensiilor, Parcul Bordei s.a.m.d.).
Sustinerea populara a presedintelui ramane ridicata, deci motive de panica n-ar fi. insa el stie - in primul rind - ca "trendul" descendent poate deveni periculos in contexte agitate, electorale sau de criza. Apoi, scaderea PD-ului indeparteaza obiectivul care parea un bun castigat dupa referendum, si anume obtinerea majoritatii si a puterii pe cont propriu dupa alegerile generale; or, daca vor inregistra un scor insuficient, chiar daca vor iesi pe primul loc, democratii ar putea avea dificultati majore in atragerea unor parteneri la guvernare dupa ce Basescu a reusit sa-si alieneze blocul tuturor celorlalte partide parlamentare, reunite in asa-numita "coalitie anti-prezidentiala".
Prin urmare, Basescu are de recuperat terenul pierdut si, ca politician cu instincte populiste, cauta teme si categorii de electorat pe care sa le poata ataca spectaculos, cu cat mai mare profit de imagine. De unde cele doua actiuni majore din ultimele saptamani: interventia pentru indepartarea gunoaielor de la iesirea din Bucuresti spre Autostrada Soarelui si turul judetelor Harghita si Covasna, locuite majoritar de etnici maghiari.
In primul caz, Basescu a urmarit doua tinte: castigarea simpatiei pe o tema care intereseaza multa lume, anume murdaria din spatiul public; si anularea profitului de imagine al premierului Calin Popescu Tariceanu, care punctase recent in aceeasi zona, dand dispozitii indignate de salubrizare urgenta, ceea ce nu s-a si intamplat efectiv. Populatia e foarte sensibila la acest capitol: desi nu extraterestrii lasa in urma murdaria de pe strazi sau din locurile de picnic, "la iarba verde", nici mormanele de gunoaie lepadate la periferii, oamenii se plang ca in tara e mizerie si viseaza la o curatenie "ca-n Vest". Fireste ca problema generala a salubritatii nu se rezolva cu o floare, cu o demonstratie izolata de eficienta prezidentiala; insa Basescu n-a urmarit consecintele practice ale actiunii, ci impactul ei simbolic: s-a aratat preocupat de problema, gospodar si autoritar, "jupan" urmat de executanti cuminti, disciplinati. Efectul poate sa fi fost diminuat de faptul ca si-a convocat clientela de "baieti destepti" deja demascati de presa. Oricum, publicul telespectator a vazut demonstratia: Basescu "face curatenie".
Actiunea cealalta, din asa-numita zona "Har-Cov", a fost mai riscanta, caci s-ar putea ca metodele populiste sa produca efecte de respingere din partea unei comunitati pe care statutul minoritar o obliga sa stranga randurile si sa-si sustina compact reprezentantii. incurajat de faptul ca votantii UDMR l-au sustinut la referendum, Basescu a incercat sa-i castige deplangandu-le conditii de viata si indicandu-i drept vinovati pe politicienii etniei. Momentul pare favorabil tentativei de decuplare si deturnare a electoratului maghiar. UCM si CNMT ataca UDMR cu argumente de acelasi tip, anti-"politicianiste": imbogatire, coruptie, dezinteres fata de problemele reale ale comunitatii. Totusi, situatia e mai complicata (si cere - de altfel - o analiza speciala). Formatiunile respective sunt in negocieri, in cautarea unei formule care sa se bucure de sustinerea solidara a etniei. Ceea ce l-ar lasa pe Basescu in postura de manipulator inabil al "ungurilor din Ardeal". Care nu l-ar mai vota - deci - in finala prezidentialelor din 2009, ca-n 2004...
 Afisari: 1164  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Foarte interesant mod de a face politica. Iar am un "deja-vu"   de Shadow
base care dezbina   de gazebo
base este tare disperat   de gazebo
compensare   de egman
A r h i v a
  Alexandru Condeescu    3 comentarii
  Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (II)    13 comentarii
  Telegrama care desparte Biserica Ortodoxa de Teoctist Arapasu    9 comentarii
  Risca Basescu un referendum?    3 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Populism in locul competitiei politice?    2007-07-26
  Confuzii ideologice (pe caldura mare!)    2007-07-19
  Canicula (seceta), pensiile, parcurile, autostrazile    2007-07-12
  Ce alegem din Romania    2007-07-05
  Diplomatie moderata    2007-06-28
 Top afisari / comentarii 
 Manuela Vulpe s-a gandit sa-l asasineze pe Fulga (5488 afisari)
 Patriarhia confirma: a existat o taietura (3592 afisari)
 Asaltul lui Boureanu (3477 afisari)
 Bucatarul mafiei (3472 afisari)
 Confirmare: Patriarhul a fost taiat (3077 afisari)
 30 ani de la moartea lui Elvis Presley (553 afisari)
 Cutremur in Peru (167 afisari)
 Din toamna, o paine va costa cat doua (153 afisari)
 Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala (151 afisari)
 NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina (149 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24011 sec.