Ziua Logo
  Nr. 4007 de marti, 14 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Acustica noua pentru"majoratul" lui Enescu
1, 2, 3 proba de microfon
-- La sfarsitul acestei saptamani, urmeaza sa fie finalizata prima parte a proiectului prin care Sala Palatului urmeaza a fi transformata in primul "mall cultural" din Romania. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, va inaugura vineri noua scena a institutiei care va gazdui intre 1 si 23 septembrie Festivalul "George Enescu". In aceasta prima faza, demarata pe data de 21 mai, s-au realizat modificari special pentru buna desfasurare a acestei a XVIII-a editii a Festivalului "Enescu", respectiv s-a lucrat la scena si la imbunatatirea acusticii salii.
La recomandarea lui Ioan Holender, care s-a plans de multe ori de acustica proasta a salii, reglajul a fost facut de specialistul Wolfgang Ahnert, iar in ceea ce priveste scena MCC a achizitionat 16 panouri care au fost amplasate la Sala Palatului. Ieri dimineata, Adrian Iorgulescu si Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC, au inspectat lucrarile, convenind ca vineri sa faca inaugurarea noii scene, in prezenta presei. "Lucrarile sunt in faza de finalizare. Am convenit ca vineri sa facem inaugurarea in prezenta presei. Lucrarile la scena sunt finalizate, in prezent se fac ultimele interventii, adica se vopseste scena, dupa ce am schimbat panourile, s-au miscat arlechinii etc. Scena este total modificata", a declarat pentru Mediafax Adrian Iorgulescu. Dupa inaugurarea scenei se va continua cu refacerea electro-acusticii, o firma din strainatate urmand sa moteze un nou sistem de sonorizare in vederea Festivalului "George Enescu". "Se vor face teste cu public, fara public, cu orchestra fara orchestra, cu cor, fara cor, astfel incat totul sa fie pregatit pentru Festivalul Enescu", a explicat in continuare Iorgulescu. Firma Artexim va inchiria si sistemul de sonorizare al salii pentru festival.
Invitati in festival
Editia a XVIII-a a Festivalului si Concursului International "George Enescu" aduce din nou in recital pe scenele din Romania nume importante ale muzicii.
Razvan Suma, un tanar violoncelist roman, "un mare talent muzical, o certitudine artistica a momentului", dupa cum il caracteriza renumita publicatie germana "Das Orchester", va sustine un recital pe data de 11 septembrie, in cadrul concertului "In memoriam 11.09. 2001", care va avea loc pe scena Ateneului Roman. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat in cele peste doua sute de recitaluri si concerte sustinute in turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa si Asia, Razvan a dovedit o mare sensibilitate si intuitie muzicala, o tehnica performanta redand impecabil - prin diversitatea sonoritatilor - specificul stilistic al fiecarei piese. Concursurile de mare prestigiu ca "Giovanni Batista Viotti" - Italia, "Markneukirchen" - Germania, "Chisinau" - Republica Moldova sau "Villa de Llanes" - Spania sunt doar cateva din cele mai importante premii castigate de Razvan in participarile sale la competitiile nationale si internationale, in cariera competitionala inceputa la sase ani.
Polina Leschenko (foto), care va sustine un recital la pian la Sala Mare a Palatului pe 17 septembrie, este o alta invitata importanta a editiei de anul acesta a Festivalului "George Enescu". Alaturi de Russian National Orchestra, dirijata de Cristian Mandeal, Polina Leschenko va interpreta Concertul nr.1 pentru pian si orchestra in Mi bemol Major, op.124 al lui Franz Liszt si lucrari de Bizet/ Shchedrin si Musorgski/ Ravel. Dupa ce, la varsta de opt ani si-a facut debutul solo alaturi de Orchestra Simfonica din Leningrad, interpretand Concertul nr.21 pentru pian al lui Mozart, la 16 ani si-a incheiat studiile la Conservatorul Regal din Bruxelles. In ultima perioada, a sustinut recitaluri pe scene din Berlin, Luxembourg si Milano.
n Monica ANDRONESCU 
 Afisari: 254  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ultimul "tren" (de noapte)    
  Destin de exilat    
  Sinceritate de doi bani la televiziune    1 comentariu
  "ZIUA" - are grija de doamnele cititoare    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 A fost taiat (7482 afisari)
 Kalasnikov a fost copiat dupa o arma nazista (7462 afisari)
 Pe urmele marinarului din fotografia simbol a anului 1945 (2820 afisari)
 Dilema romaneasca a lui Traian Basescu (2689 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (I) (2075 afisari)
 Basescu: Ideile separatiste sunt doar in capul politicienilor si al extremistilor (407 afisari)
 Bombardierele rusesti si-au intensificat zborurile in apropierea SUA (326 afisari)
 PSD depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului (172 afisari)
 Un mort si patru raniti in explozia de la combinatul Oltchim (140 afisari)
 ''Cainii rosii'' lupta pentru calificarea in Liga Campionilor (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03326 sec.