Ziua Logo
  Nr. 4007 de marti, 14 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Dilema romaneasca a lui Traian Basescu
Cristian UNTEANU 
-- Deloc tematori fata de parerile presedintelui Basescu, secuii au transferat instantaneu problema la Bruxelles unde chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc a fost trecuta deja in programul de revendicari al unui grup politic.
Traian Basescu va trebui sa faca publica o decizie care ar putea sa inflameze instantaneu intreaga opinie publica. Cu rezultate greu previzibile pentru valoarea la care Domnia-Sa tine cel mai mult: procentele electorale.
Va sustine sau nu proiectul autonomiei tinutului Secuiesc?
Pe de o parte, politicianul Basescu a dat un raspuns negativ extrem de ferm la ideea autonomiei pe criterii etnice si, in consecinta, Romania s-a opus de la inceput planului Ahtisaari pentru Kosovo. Ba chiar, daca va mai aduceti aminte, Basescu a declarat, spre stupoarea multora, ca ar avea un plan propriu pentru solutionarea problemei din Kosovo. Plan care, ulterior, n-a mai iesit la iveala, pe masura ce ignorarea totala a pozitiei si ofertei lui Basescu a fost insotita si de presiuni multiple atat din partea americanilor, cat si a europenilor, cerand Romaniei sa se desolidarizeze de pozitia inflexibila a Rusiei. Presedintele nostru a tacut malc, Guvernul a luat atitudine, afirmand ca pozitia noastra finala va fi cea a UE.
Traian Basescu a fost la fel de ferm in februarie 2007, cand a declarat ca referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc privind autonomia este "ilegal" si ca "in momentul in care vor incerca sa valorifice rezultatul acestui test, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului". Corect. S-ar parea ca lucrurile erau definitiv lamurite, caci vorbise insusi seful statului roman.
In fapt, deloc tematori fata de parerile presedintelui Basescu, secuii au transferat instantaneu problema la Bruxelles unde, in Parlamentul European, chestiunea autonomiei tinutului Secuiesc a fost trecuta deja in programul de revendicari al unui grup politic. Dar nu cred ca pe Traian Basescu il impresioneaza ce se spune sau se face la Bruxelles, atat timp cat stie ca electoratul sau este conditionat mediatic sa fie mult mai interesat de vanatoarea de gunoaie de la Glina decat de orice decizie a forurilor comunitare.
Numai ca, dintr-odata, situatia s-a modificat prin aparitia posibilitatii unui acord intre UDMR si Consiliul National Maghiar, ceea ce ar putea duce ca pastorul T�kes sa fie cap de lista pentru europarlamentare, beneficiind de voturile unei largi parti a comunitatii maghiare. In situatia in care Traian Basescu nu-si va schimba brusc pozitia si nu va fi de acord cu autonomia secuilor, Laszlo T�kes poate deveni, pe plan european, singurul adversar de care se poate teme cu adevarat presedintele nostru. T�kes are cultura politica, are sprijin international, dar, mai inainte de toate, numele sau este deja un brand politic si este intrat in istorie. Iar vocea sa se va ridica in primul rand in PPE, caci nu cred ca delegatia PD va reusi pe mai departe tentativa de eliminare a UDMR in cazul in care delegatia lor va fi condusa de T�kes...
Ce va face Basescu in acest caz? In cazul Kosovo, lucrurile sunt limpezi, va trebui sa se conformeze deciziei UE. Este posibil sa cedeze si in cazul problemei tinutului Secuiesc, iar asta va fi prezentata sub forma unei nevoi de ajustare la trendul european. Sau, dimpotriva, isi va mentine pozitia initiala si va ramane un opozant ferm al dobandirii de autonomie pe criterii etnice si va nega posibilitatea de acordare a drepturilor colective. Oricum, de aceasta decizie si de modul in care se vor pozitiona partidele poate depinde in mare masura viitorul jocului pe scena politica romaneasca. Precum si miza discutiei despre o noua Constitutie in Romania.
 Afisari: 2689  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Aflatu-n treaba pe la Cotroceni ... continua !   de Arogantu'
Nu ce va face Basescu ,ce va face Romania ....stimate domn.   de Rhodos
Securistul-jucator in actiune...   de sagetator
iar a III-a varianta :   de ionion
Ce va face TB?   de Ghita Bizonu'
   de ionion
Ultimile ispravi ale securistului sef...   de Petre S
A r h i v a
  Coada Dragonului Rosu    2007-08-10
  Cu cine se va alia Rusia?    2007-08-09
  O mitocanie infioratoare    2007-08-03
  Complexul diplomatului roman in viata    2007-07-30
  Romania, o republica bananiera?    2007-07-03
 Top afisari / comentarii 
 A fost taiat (7482 afisari)
 Kalasnikov a fost copiat dupa o arma nazista (7462 afisari)
 Pe urmele marinarului din fotografia simbol a anului 1945 (2820 afisari)
 Dilema romaneasca a lui Traian Basescu (2689 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (I) (2075 afisari)
 Basescu: Ideile separatiste sunt doar in capul politicienilor si al extremistilor (407 afisari)
 Bombardierele rusesti si-au intensificat zborurile in apropierea SUA (326 afisari)
 PSD depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului (172 afisari)
 Un mort si patru raniti in explozia de la combinatul Oltchim (140 afisari)
 ''Cainii rosii'' lupta pentru calificarea in Liga Campionilor (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15767 sec.