Ziua Logo
  Nr. 4007 de marti, 14 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ZIUA a descoperit inca o minciuna din sirul servit de echipa Sinescu-Tulbure: Patriarhul Teoctist nu a fost operat prin rezectie endoscopica, ci prin operatie deschisa, impotriva vointei sale
A fost taiat
-- Calugarii care au spalat si pregatit trupul Patriarhului imediat dupa moartea sa au marturisit ca acesta purta semnul unei operatii de circa 10-15 cm pe abdomen. Aceasta dezvaluire surpa cu totul afirmatiile doctorului Ioanel Sinescu - medicul care l-a operat pe Patriarh si a consemnat apoi moartea acestuia pe 30 iulie la ora 17.00 -, pentru ca acesta sustine ca a efectuat "o rezectie endoscopica in conditii standard". Rugamintea Patriarhului, enuntata si de apropiatii sai si chiar si de catre dr. Sinescu, a fost ca aceasta operatie sa fie realizata cu laserul, fara deschiderea corpului, prin endoscopie, care presupune interventia pe o cale naturala, prin uretra. Si atunci, de ce l-a taiat Sinescu pe Patriarh si apoi a ascuns acest fapt?
ZIUA FOTO
Cei patru calugari care au indeplinit la spital ritualul de dinainte de inmormantare - au spalat trupul cu aghiazma si l-au uns cu untdelemn sfintit si cu mir, dupa cum a fost uns trupul Domnului inainte de ingropare - au fost printre apropiatii Patriarhului de la Catedrala. Este vorba de Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar la Arhiepiscopia Bucurestilor, de Cuviosul Nectarie Protosinghelul, staretul Manastirii "Radu Voda", de Marele Ecleziarh Protosinghel al Catedralei, Antim David si de Protosinghel Teofil Anastasoaie, Exharh al Manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor. Dupa ce Cuviosul Nectarie le-a marturisit reporterilor nostri ca taietura era de 10-15 cm, dispusa pe verticala, am verificat informatia cu PS Varsanufie. Acesta a apreciat in conversatia purtata cu reporterul ZIUA ca operatia avea mai curand 10 cm. Dezvaluirea poate cadea ca o bomba in mijlocul investigatiilor deschise saptamana trecuta de Parchetul General, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor Bucuresti, chiar daca acest din urma for s-a si antepronuntat in favoarea medicului Ioanel Sinescu, incalcand inadmisibil deontologia.
Anestezistul Tulbure a disparut
Un alt fapt grav care arata indolenta Colegiului Medicilor si cercetarea de mantuiala a cazului este ca, desi forul a dat deja un verdict, nici pana la ora aceasta nu a fost audiat doctorul anestezist Dan Tulbure, cel care i-a administrat pacientului de 92 de ani anestezia generala, desi la o asemenea varsta inaintata riscurile de deces sunt de cel putin 50%. Din informatiile noastre, dr. Tulbure nu poate fi contactat pentru ca este plecat din tara. Ne intrebam, daca pe masa de operatie a cuplului Sinescu-Tulbure ar fi murit un alt demnitar de rang inalt al Romaniei - sa spunem presedintele sau primul-ministru - si-ar mai fi permis medicii sa dispara din tara si Colegiul Medicilor bucurestean sa se ante-pronunte cu atata usurinta? Controversa iscata de moartea Patriarhului Romaniei, Prea Fericitul Teoctist, este departe de a se stinge curand, in ciuda incercarilor de ingropare a anchetei odata cu trupul Parintelui. O adevarata avalansa de interviuri de tip publicitar in beneficiul doctorului Ioanel Sinescu s-a revarsat asupra media saptamana trecuta.
De ce expectora sange Patriarhul?
In Adevarul de vineri 10 august, dr Sinescu, bazandu-se pe faptul ca mortii nu vorbesc, subliniaza din nou natura operatiei - rezectie endoscopica - eludand cu intentie ce s-a intamplat dupa. Cititi mai jos:
"- Cum a decurs operatia?
- Doctorul Tulbure s-a chinuit sa-i faca rahianestezia, dar, vazand ca nu poate sa i-o faca, a trecut pe anestezie generala. Operatia propriu-zisa a durat cam 50 de minute, iar rezectia endoscopica a decurs in conditii standard. La 10.30, Patriarhul se afla in pat, la monitorizare. Pana la ora 12.00, l-am vazut de cinci-sase ori!
- Ce s-a intamplat la ora 12.00?
- Atunci s-au ivit primele complicatii. Prima data am crezut ca avem de-a face cu un edem pulmonar. Nu manifesta nimic cardiologic. Peste un sfert de ora, expectoratia s-a accentuat. S-a incercat o bronhoscopie, dar degeaba. In jurul orei 17.00 s-a declarat decesul. Personal, cred ca varsta si fragilitatea organismului au dus la aceste complicatii."
Observati cum medicul expediaza fara explicatii, intr-o singura propozitie, lunga si tumultoasa perioada dintre orele 12.15 si 17.00, cand Patriarhul s-a aflat intre viata si moarte. Dar aceasta afirmatie mai are o importanta. Ne releva din nou ca modul in care a inceput trecerea spre moarte a Patriarhului a fost prin expectoratia de sange, dupa cum s-a mai afirmat. Posibil prin inecarea cu sange, pentru ca soferul personal al Patriarhului, Costel Calapod, ne marturiseste ca medicii strigau pe coridor ca au nevoie de un aspirator, care a fost adus tocmai de la doua etaje mai jos, de unde a fost apoi transportat si aparatul de socuri electrice, pierzandu-se multe minute importante. Mai aflam ca este posibil sa se fi realizat o radiografie, care ar fi putut reliefa un edem pulmonar. Unde este acea radiografie, neprezentata in dosarul de la Colegiul Medicilor, potrivit informatiilor noastre?
Rezultatul uroculturii stabilit in doar 34 de minute
O alta inadvertenta medicala necercetata de Colegiul din care face parte si Ioanel Sinescu este legata de urocultura. Soferul Patriarhului, Costel Calapod, in interviul acordat ZIUA, aminteste cum, in dimineata zilei operatiei, nefasta zi de luni, 30 iulie, in jurul orelor 8 a fost rugat sa-i ceara Parintelui Teoctist o proba de urina. In emisiunea lui Andrei Gheorghe de la Realitatea TV, de luni, 6 august, Sinescu afirma: "I-am facut, printre altele, urocultura, la Fundeni, si a iesit negativa. Deci nu exista nici un microb in urina. Diagnosticul profesorului Ursea este neclar", a spus medicul. Si totusi, cu tot respectul, orice student la medicina stie ca rezultatele unei probe de urina se releveaza dupa 24-48 de ore. Peste 34 de minute de la ora trezirii sale, la 8.34, Patriarhul este pe masa de operatie fara nici o alta pregatire si fara ca rezultatul principalelor analize sa fie in Foaia de Observatie. Or, tinand cont ca nu era vorba de o urgenta medicala, nimic nu justifica o astfel de graba ciudata.
Foaia de Observatie, ascunsa o saptamana
La fel de suspecta este si reactia unor ierarhi din Dealul Patriarhiei. Dupa ce a contestat dreptul familiei naturale a Patriarhului de a solicita Foaia de Observatie de la Spital, dupa inmormantare, pe 3 august, "familia" de calugari a Prea Fericitului Parinte nu s-a mai ultragiat ca aceste date confidentiale au fost furnizate presei, incalcandu-se flagrant Legea drepturilor pacientului, de catre chiar dr Sinescu, peste o saptamana. Ne punem, evident, intrebarea fireasca: daca nu era nimic de ascuns pe 3 august, de ce s-a impotrivit conducerea Spitalului si "familia" de la Palatul Patriarhiei ca aceste date sa fie inmanate, firesc, familiei?
Rolul lui Vicentiu Ploiesteanu
O parte a preotilor si calugarilor de la Catedrala si-au aratat, de asemenea, mirarea fata de unele declaratii ale ierarhilor mai mari in grad, cum ar fi PS Vicentiu Ploiesteanul, care a afirmat la Antena 2 ca nu are "nici un semn de intrebare fata de modul in care a fost tratat Patriarhul la spital" exprimandu-si totala incredere in echipa Sinescu-Tulbure si Colegiul Medicilor, care deja da semne evidente de musamalizare a cazului.
ZIUA FOTO
Monahii din Dealul Patriarhiei incep sa se intrebe apasat daca nu cumva PS Vicentiu, cel care l-a lasat pe PF Teoctist singur cu soferul la Spital, nu este si cel care l-a recomandat pe dr Sinescu Patriarhului. Afirmatiile lui Vicentiu din Jurnalul National de vineri, 10 august, au pus paie pe foc, pentru ca arata ca Prea Sfintitul Vicar Patriarhal a asteptat circa doua ore pentru a se deplasa la Spital din momentul in care a aflat ca Patriarhul este in coma sau chiar a murit. Cititi mai jos:
"Stiati si ora la care va intra in operatie?
Stiam. Dupa doua luni de nesomn si chin, era totusi viguros, era un om in plina putere. La un moment dat, au aparut in prima parte a zilei de luni tot felul de zvonuri depre starea sanatatii Patriarhului. Atunci am considerat ca este mult mai bine sa dam un comunicat de presa prin care sa spunem ca a fost internat si ca a fost operat. Noi stiam ca i s-a facut operatie endoscopica, sub anestezie locala, nu generala. Lucrurile s-au complicat dupa ora 14 sau 15, cand au aparut fel de fel de vesti alarmiste, ca a intrat in coma sau a murit. La spital nu aveam cu cine vorbi. Am dat telefon administratorului resedintei patriarhale, parintelui Ioachim, care era la spital impreuna cu soferul. Dar sigur, erau la usa blocului operator. Nu au putut vorbi cu nimeni. Medicii erau inauntru. Pe la 16.30, cand am vazut ca nu avem cu cine sa comunicam acolo, iar parintele Ioachim imi spusese ca vazuse oamenii agitandu-se, m-am urcat in masina si am plecat spre spital. In masina fiind, un ucenic de-al meu mi-a telefonat si mi-a dat vestea ca managerul spitalului anunta ca Parintele Patriarh a trecut la Domnul. (...) Am chemat pe Prea Sfintitul Varsanufie, pe marele ecleziarh al Catedralei Patriarhale si pe parintii cuviosi de la Catedrala sa vina cu vesmintele sa il imbracam pentru a-l aduce la Catedrala. Eu m-am intors pentru ca se organizase aici o conferinta de presa (organizata chiar de el, la ora 19.00 - nota red.)".
"Eu l-am rugat pe profesorul Sinescu ca trupul sa-mi fie incredintat pentru a-l putea imbraca in vesminte si sa nu mai fie autopsiat. Nu se cuvenea sa fie batjocorit", mai spune Vicentiu in acelasi interviu, confirmand dorinta Patriarhului de a nu fi taiat. Solicitat de ZIUA pentru a oferi amanunte in ce priveste procedura de imbalsamare, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, ne-a adeverit ca aceasta a fost realizata prin injectarea de formol in vene, fara a-i fi atinse organele interne si corpul. Asadar: a fost taiat. De ce? Si cine raspunde?
"Parintele Patriarh era spovedit si impartasit, nu asa cum s-a spus cu iresponsabilitate undeva, in presa, ca nu ar fi", mai afirma reprezentantul "familiei" calugaresti a PF Teoctist, PS Vicentiu in acelasi interviu, fara a mai mentiona ca, daca Patriarhul ar fi vrut sa faca acest lucru la Spital nici nu ar fi avut cu cine. Nimeni, in afara de calugarul Ioachim, venit in jurul orei 13.00 si caruia insa nu i s-a dat voie sa-l vada pe Patriarh. Mai rau: parintele Gheorghe Pop de la Fundeni a plecat din Spital direct in concediu desi il auzise de pe coridor pe Patriarh horcaind, in jurul orelor 10.30, dupa cum a recunoscut ulterior. Daca Vicentiu stia ora operatiei, de ce nu a avut barem curiozitatea sa sune peste o ora. Apoi peste doua. Apoi, ingrijorat, peste trei. Dar, cand a aflat prima oara, la ora 14 sau 15, ca Patriarhul a intrat in coma sau a murit, de ce i-au trebuit alte doua ore ca sa se deplaseze la Spital?
"A murit fara sa se chinuiasca, asa cum si-a dorit", mai afirma cu nonsalanta Vicentiu in Jurnalul National. Fereasca Dumnezeu sa aiba cineva o moarte asa de linistita, in urma unei banale operatii de prostata: dupa anestezie generala, taiat impotriva vointei, inecat in sange si ars de aparatele de electrosocuri timp de cinci ore, nespovedit si neimpartasit.
Patriarhul era taiat sub coaste
Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar la Arhiepiscopia Bucurestilor ne-a acordat urmatoarea declaratie:
Am inteles ca dvs v-ati ocupat ca sa fie toate cele trebuincioase sa nu i se faca autopsie sau altceva la spital, cum probabil ca ar fi dorit medicii. Eu voiam sa va intreb daca puteti sa ne spuneti cam cat de mare era operatia?
Te rog sa vorbim mai incolo, acum eu sunt intr-o comisie si nu stiu...
Cam in cat timp?
Peste cateva zile cand se termina comisia...
Am inteles... era vorba de un detaliu, un amanunt, practic, care tinea de controversa privind marimea operatiei...
O sa mai vorbim atunci. Nu era foarte mare.
Dar... zece centimetri sau cincisprezece?
Nu stiu cat sa zic... da, iti dai seama ca in momentele alea nu se putea masura operatia...
Puteti sa ne spuneti? Este un detaliu foarte important...
Daca spun ceva trebuie sa fiu sigur, sa ma gandesc...
Dar in tot cazul era in regiunea de sub coaste?
Da.
Plecarea lui Tulbure din tara a stopat ancheta
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a informat ieri ca anestezistul Dan Tulbure - cel care l-a anesteziat pe Patriarhul Teoctist - este plecat din Romania, ceea ce ingreuneaza ancheta de la spitalul Fundeni. Eugen Nicolaescu a dispus o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Ancheta MSP va mai dura insa, intrucat profesorul Dan Tulbure este plecat din tara, iar comisia are nevoie de punctul lui de vedere, a precizat Eugen Nicolaescu.
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) va tine cont de solutia data de Parchetul instantei supreme la sesizarea privind investigarea imprejurarilor care au condus la moartea Patriarhului Teoctist, la varsta de 92 de ani, in urma unei interventii chirurgicale de adenom de prostata. "Sunt situatii in care CMR ancheteaza aspecte deontologice, iar anchetatorii judeca reclamatia primita. In acest caz, Colegiul Medicilor s-a autosesizat, iar Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost sesizat de o organizatie nonguvernamentala. In ambele cazuri este vizata cauza decesului Patriarhului Teoctist. Din acest motiv, solutia Parchetului va constitui un punct important in ancheta CMR", a declarat, ieri, pentru Mediafax, Gheorghe Borceanu, presedintele comisiei de jurisdictie a CMR.
n Pagina realizata de Victor RONCEA 
 Afisari: 7482  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
Patriarhii nu mor ca toti ceilalti muritori...   de Lucian Grigore
"doctorul" tulbure?   de beatle-maniacul
Malpraxis sau ce?   de Roman Liber
Cam multe coincidente, cam multe "curiozitati"   de Ratacitul
OAU!!!   de iulia-andrei
?   de adma
A fost taiat sau hacuit?   de Huhu extraterestrul
Odihna Patriarhului si neodihna noastra   de Remrad
Matematica   de YOGHINUL
   de Polina
:)   de teodora2
Patriarhi prostituati   de YOGHINUL
Ce aveti?   de moga
se mai bate multa moneda pe religia aceasta controlata de securisti?   de Tiberiu
PF Teoctist   de elinescu constantin
Spitalul si sistemul sanitar nereformat ,institutie de evul mediu   de Mos_Tautu
Cuviosu' Nectarie e f'un chirurg ?   de Kroko
De la 1989 incoace s-au facut progrese considerabile - trebuie sa recunoastem.   de ionion
adevarul este   de Phil
Are vreo importanta ca Sinescu e mason?   de Harkonen
Dumnezeu sa-l odihneasca...   de sb
A r h i v a
  Haos la CNSAS    9 comentarii
  Constanda vrea banii in doua saptamani    6 comentarii
  Romania cere UE interventie rapida la inundatii si seceta    2 comentarii
  Kalasnikov a fost copiat dupa o arma nazista    22 comentarii
  RADET scumpeste caldura cu 28%    4 comentarii
  Perseidele pot fi admirate pana pe 24 august    
 Top afisari / comentarii 
 A fost taiat (7482 afisari)
 Kalasnikov a fost copiat dupa o arma nazista (7462 afisari)
 Pe urmele marinarului din fotografia simbol a anului 1945 (2820 afisari)
 Dilema romaneasca a lui Traian Basescu (2689 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (I) (2075 afisari)
 Basescu: Ideile separatiste sunt doar in capul politicienilor si al extremistilor (407 afisari)
 Bombardierele rusesti si-au intensificat zborurile in apropierea SUA (326 afisari)
 PSD depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului (172 afisari)
 Un mort si patru raniti in explozia de la combinatul Oltchim (140 afisari)
 ''Cainii rosii'' lupta pentru calificarea in Liga Campionilor (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02848 sec.