Ziua Logo
  Nr. 4004 de vineri, 10 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Palestina nu mai are rabdare
Tesu SOLOMOVICI 
-- Dupa atatea decenii de razboaie si confruntari sangeroase, puternicii lumii, si in special presedintele Statelor Unite, George W. Bush, au ajuns la concluzia ca inevitabilul nu mai poate fi amanat: statul Palestina trebuie sa ia fiinta.
Suferinta palestiniana si necazurile israelienilor, risipa de finante internationale si ura tot mai adanca ce prospera in Orientul Mijlociu ar putea inceta o data cu crearea Palestinei. A spus-o de curand Bush, incearca sa o implementeze sefa diplomatiei americane in desele ei calatorii in Orientul Mijlociu. Din felurite directii, din Arabia Saudita si din Egipt, se pune vartos umarul la realizarea acestui eveniment istoric. De la Ramallah, Fatah are puterea sa negocieze acum infiintarea statului Palestina. La randul sau, desi mai nepopular ca niciodata, premierul israelian, Ehud Olmert, are puterea ca, de la Ierusalim, sa faca cea mai indrazneata mutare de sah executata de un politician si sa taie nodul gordian al neintelegerilor israeliano-palestiniene. Ca e decis s-o faca, o indica prezenta sa, zilele trecute, la Ierihon. E pentru prima oara, de la reizbucnirea Intifadei, in 2000, cand un prim-ministru israelian duce tratative pe pamant palestinian. Neavand destula incredere in Garda Prezidentiala a lui Abu Mazen, serviciile secrete israeliene s-au opus vizitei la Ierihon. Olmert s-a dus insa la Ierihon si i-a spus lui Abu Mazen: "Am venit sa-mi exprim speranta ca, foarte curand, vom negocia infiintarea statului Palestina". Au stat trei ore intre patru ochi si au mai discutat inca cateva ore de fata fiind generalii si consilierii, concluzionand ca... timpul nu mai are rabdare. Se va incepe cu esentialul: infiintarea Palestinei. Premierul israelian, Ehud Olmert, doreste, in acest sens, semnarea imediata a unui "Tratat de principii". Cele trei "probleme-cheie", granitele viitoarei Palestine libere, reintorcerea refugiatilor palestinieni la casele si pamanturile lor si statutul Ierusalimului, vor fi rezolvate pe parcurs.
E o abordare complet noua, as zice senzationala, a conflictului israeliano-palestinian. De la Ierihon, dar nu numai de acolo, de la Washington si din capitalele europene, din palatele conducatorilor arabi moderati si chiar de la Moscova, se aud tot felul de aluzii si propuneri in vederea rezolvarii acestor "probleme-cheie". In privinta viitoarelor granite, se spune ca Olmert va fi de acord ca, fizic, viitorul stat palestinian sa cuprinda intreaga Cisiordanie. Cele doua enclave formate din colonii evreiesti, (cam 10 % din teritoriile palestiniene), unde traiesc circa 250.000 de israelieni, vor fi alipite Israelului, urmand ca Palestina sa primeasca un teritoriu echivalent, eventual orase si sate populate de palestinieni cu cetatenie israeliana). Refugiatilor palestinieni li se vor recunoaste suferinta si drepturile, dar numai unui numar foarte mic li se va da dreptul de a reveni in Israel, principiul umanitar al reintregirii familiei va prima. Ceilalti vor primi despagubiri generoase care le vor permite sa-si refaca existenta. Cat priveste spinoasa problema a Ierusalimului, circula un plan dupa care cele trei religii monoteiste, mozaismul, crestinismul si islamismul vor avea drepturi egale in administrarea locurilor lor sfinte, si nu este exclus ca Ierusalimul de Est, populat numai de arabi, sa devina capitala Palestinei. Cam aceste lucruri au discutat intre patru ochi Olmert si Abu Mazen la Ierihon, acum adjunctii si specialistii lor innoada si desnoada firele ca sa ajunga cat mai repede la solutiile cele mai operante. Cei doi conducatori se vor mai intalni de trei ori pana la Conferinta Internationala pentru pacea israeliano-palestiniana anuntata de presedintele american, George W. Bush, pentru toamna acestui an. Bush, care a clacat in Irak, se ambitioneaza sa-si incheie cadenta cu o victorie istorica in Tara Sfanta.
 Afisari: 1389  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Mii de israelieni se intorc in Germania   de Oriana
The whole Jewish world here is talking about it. It' s a shande far di GOYIM.   de Oriana
Indiferent..   de cehow
Povesti de adormit copiii   de roy
basme , si dumneata sti ff bine ca sunt basme   de CHIORU
Palestina sa serveasca o cafe si o dulceata si sa astepte ca-i va veni randul.   de ionion
te-nseli draga tesu ,   de stefanell
Sa dea Dumnezeu ...   de Liviu2002j
Un razboi pea mare pentru jucatori mici   de Val
A r h i v a
  Rapita si progresul    4 comentarii
  Alegeri de Post    1 comentariu
  Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei    26 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  O solutie onorabila    9 comentarii
  Noua Ordine Mondiala a ajuns si in Orient    2007-07-17
  De la Ion Coja citire...    2007-07-12
  Moartea mega-spionului Mossad    2007-07-03
  Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii    2007-06-29
  Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii    2007-06-26
 Top afisari / comentarii 
 Al IV - lea razboi (6263 afisari)
 Coada Dragonului Rosu (2591 afisari)
 "E absolut esential ca Patriarhul sa nu fie obiect de santaj" (2092 afisari)
 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei (1810 afisari)
 Iliescu revoltat (1710 afisari)
 Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu (311 afisari)
 Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani (217 afisari)
 Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo (213 afisari)
 Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA (202 afisari)
 Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16558 sec.