Ziua Logo
  Nr. 4004 de vineri, 10 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Rapita si progresul
Zoe PETRE 
-- Nu cred ca e de vina doar canicula. Violenta explicita a multor comentarii de presa, fie scrisa, fie audio-vizuala, isi gaseste un ecou ingrijorator in blogurile si e-mailurile care gloseaza pe marginea lor, vadind un apetit pentru exprimarea brutala, o enorma frustrare si un soi anume de ura universala care ma sperie.
Parca am fi in trafic, cu soferi care nu precupetesc nici un risc doar ca sa-si faca loc cat mai in fata, chiar cu pretul vietii - de preferinta al vietii altora. Energia acestor pulsiuni ar putea fi folosita mai putin destructiv, sublimata - adica investita in ceva creativ - dar nu pare a avea aceasta sansa.
Iau doar doua exemple: cazul operatiei la care s-a supus, de buna voie si in deplina cunostinta de cauza, Fericitul intru Adormire Teoctist, si cazul anilor de gradinita obligatorie. Pe un fond de cucernicie pravoslavnica, intrerupta ici-colo de barfe despre politicienii prezenti la capataiul defunctului patriarh - ia sa fi fost absenti, sa vezi atunci infierare - cel dintai scandal a invadat mass-media (insotit de un acompaniament excesiv de sonor de bloguri) contrapunand nu doar vechi rivalitati medicale si personale, bine cunoscute in breasla, ci si opinii dintre cele mai dubioase, care par a pune pe acelasi plan competenta profesorilor nefrologi cu cea a soferilor si calugarilor. S-a cerut cu vehementa arbitrajul Colegiului Medicilor, dar, cand acesta s-a pronuntat, a starnit al doilea val de proteste, fiindca si-a ingaduit sa nu condamne echipa care operase. Asa ca scandalul renaste, ca o sinistra pasare Phoenix, din propria cenusa, incendiind iar opinia publica (si ratingul).
Al doilea caz priveste o initiativa a Ministrului Educatiei, care a lansat proiectul menit ca, peste cativa ani, sa transforme gradinita intr-o etapa obligatorie a parcursului scolar. Pe marginea acestei idei, care e argumentata cu insistenta si in Raportul Comisiei Prezidentiale - scutit de ironiile pe care presa le-a rezervat exclusiv ministrului - n-am auzit opinii autorizate ale specialistilor in educatie timpurie. N-am dedus din nici o interventie scrisa sau rostita ca vreunul dintre cei care isi exprimau foarte critic opiniile (inclusiv prin vorbe grele, pe care nu de la gradinita le vor fi deprins bloggerii) s-ar fi ostenit macar sa citeasca textul proiectului, ca sa nu mai vorbesc de rezumatele discutiilor cu focus-grupurile care aduc, din partea parintilor si a profesorilor deopotriva, o multime de argumente si de sugestii in favoarea acestei idei. E cu mult mai simplu sa ironizezi un proiect decat sa-l analizezi, asa ca soferul de taxi care ma ducea deunazi si-a facut o bucurie ca, printre injuraturi si manevre riscante, sa batjocoreasca in voie si ideea, si pe ministrul emitent.
Ca vechi cititor pasionat de Caragiale, nu pot sa nu-mi amintesc de pletora de specialisti in chestiunea rapitei, care invadase gazetele si bodegile Bucurestilor la finele veacului XIX. Nici atunci nu se pronuntau agronomii, ci Mitica, Costica si alti ageamii. Doar ca, oricat de incandescente, disputele caragialesti nu comportau violenta celor de azi. Ori ca le-a sublimat Nenea Iancu tonul, cu inegalabilul lui simt artistic, ori ca interlocutorii lui nu se calcasera in picioare vreme de un deceniu la cozile pentru Adidasi de porc sau pentru hartie igienica, fapt e ca dezbaterile contemporane invadeaza spatiul virtual cu o violenta de soferi isterizati, urata si insetata de sange, care ma face sa am mari dubii cu privire la progresul universal.
 Afisari: 832  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
timpul invatarii   de felix.
aveti dreptate stimata doamna   de CHIORU
Da ' aportu propriu nu se pune?!   de Ghita Bizonu'
"o enorma frustrare si un soi anume de ura universala care ma sperie"   de Liviu2002j
A r h i v a
  Alegeri de Post    1 comentariu
  Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei    26 comentarii
  Palestina nu mai are rabdare    9 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  O solutie onorabila    9 comentarii
  Epitaf    2007-08-03
  Caragiale ca destin    2007-07-20
  10 ani de parteneriat    2007-07-13
  Remember    2007-06-15
  Clarificarea    2007-06-08
 Top afisari / comentarii 
 Al IV - lea razboi (6263 afisari)
 Coada Dragonului Rosu (2591 afisari)
 "E absolut esential ca Patriarhul sa nu fie obiect de santaj" (2092 afisari)
 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei (1810 afisari)
 Iliescu revoltat (1710 afisari)
 Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu (311 afisari)
 Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani (217 afisari)
 Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo (213 afisari)
 Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA (202 afisari)
 Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16378 sec.