Ziua Logo
  Nr. 4004 de vineri, 10 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Iliescu revoltat
-- Fostul presedinte, acuzat de procurori ca fiind principalul responsabil pentru mineriada din '90, ataca rechizitoriul care il incrimineaza
Lucian Curelariu - Ziua foto
Ion Iliescu a catalogat drept "total aberanta" concluzia care se desprinde din rechizitoriul inaintat in urma cu doua zile de procurorii militari instantei supreme si care se refera la moartea a patru persoane in timpul mineriadei din iunie '90. Astfel, potrivit fostului presedinte, organele judiciare au deplasat raspunderea pentru actele incriminate, de la infractori la cei chemati sa apere ordinea. "Este total aberanta concluzia care se desprinde din materialul pe care l-a publicat Procuratura, cu posibile urmari grave pentru ordinea constitutionala si pentru apararea ordinii publice, ca organele judiciare sa deplaseze raspunderea pentru acte grave indreptate impotriva institutiilor statului si a ordinii publice, de la infractori si sustinatorii lor, spre cei chemati sa apere ordinea publica", a afirmat Iliescu.
Dezaproba mentionarea sa ca invinuit
Fostul presedinte s-a aratat revoltat si a dezaprobat mentionarea sa ca invinuit in cadrul rechizitoriului, fiind de parere ca organele judiciare nu trebuie sa introduca in judecatile de valoare pe care le fac, speculatii de ordin politic. "Nu pot sa nu-mi exprim dezaprobarea si revolta pentru mentionarea mea in cadrul comunicatului ca invinuit, desi se face precizarea ca s-a disjuns cercetarea cauzei in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale. Insa, fara aceasta cercetare, fara finalizarea ei, procurorii isi permit sa formuleze invinuirea ca Iliescu, sef de stat, ales cu trei saptamani inainte, pe 20 mai 1990, de 85% dintre alegatori, ar fi determinat cu intentie interventia in forta a millitarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii", a completat Iliescu. El a constatat, de asemenea, si existenta unei incercari de a deturna cercetarea de la cauza la efect, de la vinovatii pentru provocarea "actelor de vandalism" din ziua de 13 iunie 1990, indreptate impotriva unor institutii ale statului, spre organele de ordine si unitatile militare care s-au straduit sa elimine anarhia si sa restabileasca ordinea. "Constat insa chiar o tendinta periculoasa: incercarea de deturnare a cercetarii de la cauza la efect, de la vinovatii pentru provocarea actelor de vandalism din ziua de 13 iunie 1990, indreptate impotriva unor institutii ale statului (la numai trei saptamani de la alegerile din 20 mai), spre organele de ordine si unitatile militare care s-au straduit sa elimine anarhia si sa restabileasca ordinea. Victimele nevinovate din seara de 13 iunie au fost consecinta actelor anarhice, si nu ale actiunii necesare a institutiilor statului de restabilire a ordinii", a spus fostul presedinte.
Iliescu sustine ca se introduce "o confuzie" in rechizitoriu, si anume ca ar fi fost reprimati manifestanti pasnici, cand "este de notorietate" faptul ca era vorba de "grupuri anarhice, organizate, care au atacat si devastat institutii publice". "Remarc faptul ca se introduce o confuzie, si anume ca ar fi fost reprimati manifestanti pasnici, cand este de notorietate faptul ca in dupa-amiza si seara zilei de 13 iunie era vorba de grupuri anarhice, organizate, care au atacat si devastat institutii publice: Politia Capitalei, SRI, Ministerul de Interne, Televiziunea Publica", a afirmat fostul sef de stat.
Anchetat de procurorii civili
Anchetatorii au pastrat in lucru, la o alta sectie a Parchetului General, dosarul cel mai important, care vizeaza implicarea fostului presedinte Ion Iliescu, considerat principalul responsabil pentru evenimentele din iunie '90. Iliescu a fost pus sub invinuire in acest dosar pe 19 iunie 2007, pentru omor deosebit de grav. Acesta parte a cauzei a fost disjunsa la procurorii civili deoarece, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, procurorii militari nu mai pot ancheta civili. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca Ion Iliescu, ca sef al statului, a luat decizia initiala de reprimare a manifestantilor in timpul mineriadei din '90, depasindu-si atributiile. Procurorii fac o ampla descriere a evenimentelor din timpul mineriadei din 13 iunie, ajungand la concluzia ca fostul presedinte a dispus si coordonat actiunea fortelor de ordine impotriva manifestantilor. "Este important de subliniat ca decizia initiala de reprimare a fost luata la cel mai inalt nivel si a fost coordonata, personal, de catre fostul sef al statului, Iliescu Ion", se arata in rechizitoriu. Procurorii considera ca "planul de actiune a fost elaborat din ordinul sau si, in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara, cu munitie de razboi, TAB-uri si alte forte, impotriva demonstrantilor care se manifestau violent, depasindu-si atributiile".
Primul termen pe 21 septembrie
Instanta suprema a stabilit ieri, pentru 21 septembrie, data de incepere a procesului privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din iunie '90.
Procurorii militari au finalizat o parte din dosar si au trimis in judecata, in urma cu doua zile, primii invinuiti, printre care si fostul ministru de Interne, generalul in rezerva Mihai Chitac. Alaturi de Chitac vor fi judecati fostul adjunct al ministrului de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita, si colonelul (r) Dumitru Costea, fost comandant al U.M. Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
De asemenea, in aceeasi cauza a mai fost trimis in judecata colonel (r) Vasile Constantin - fost ofiter in sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare.
Andrei GHICIUSCA 
 Afisari: 1710  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Cum s-a simtit oare Ceausescu cand pupilul sau il osandea la moarte   de Sorin D
tovarase iliescu - ce vrei ??   de CHIORU
Atentzie!   de Ion Ninel
Macar simbolic   de enzo
Iliescu revoltat   de doctorul
Lupul in blana de oaie !   de Aladin
Ori sint judecati capii, ori vom avea o farsa juridica   de I Rosca
Cum ar fi procedat comunistii lui Iliescu cu un 'invinuit' ce ii considera 'aberanti'?   de atentie
Asteapta numai un pic, spurcaciune...   de Petre S
A r h i v a
  Chestorul Fatuloiu trimis in America    
  Case si spital pentru armata    
  Arestati preventiv    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Al IV - lea razboi (6263 afisari)
 Coada Dragonului Rosu (2591 afisari)
 "E absolut esential ca Patriarhul sa nu fie obiect de santaj" (2092 afisari)
 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei (1810 afisari)
 Iliescu revoltat (1710 afisari)
 Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu (311 afisari)
 Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani (217 afisari)
 Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo (213 afisari)
 Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA (202 afisari)
 Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01132 sec.