Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Beaumarchais, versiunea de exterior
"Nunta lui Figaro" in curti medievale
De cativa ani, Teatrul Figura din Gheorgheni (jud. Harghita) are un proiect de vara, destinat montarilor in aer liber, gazduit de regula de curtea interioara a unui castel medieval fortificat, devenit centru cultural, din comuna Lazarea, la mai putin de zece km de Gheorgheni. La sfarsitul acestui iulie a fost randul "Nuntii lui Figaro" de Beaumarchais, inscenata de un regizor din Ungaria cu actori ai teatrului local.
Iar cand spun inscenata, tocmai despre asa ceva este vorba, despre o scena mai mult sau mai putin improvizata in mijlocul curtii de la Lazarea, cu toate datele primare ale unui spatiu teatral conventional, profitand insa din plin de acustica extraordinara a locului si de perspectiva pe care panta curtii o oferea spectatorilor. Altfel spus, "Nunta lui Figaro" s-a dovedit un spectacol de interior transpus in exterior fara aproape nici o concesie facuta arhitecturii naturale. Mare pacat, avand in vedere cat de multa lume se adunase, pe intuneric (dupa 9.00 seara), la Lazarea, ca sa vada aventurile lui Figaro printre valuri si perdele albe, pe acordurile unei muzici sud-americane. In putine locuri din Romania ar veni mai bine (mult) de o suta de oameni, departe de oras, ca sa vada teatru pe racoare si care, mai mult decat atat, reactioneaza atat de bine, cu atata implicare.
Nici teatru popular, nici teatru experimental care sa exploateze constructia originala a spatiului in care e jucat, "Nunta lui Figaro" - care in toamna se va muta in sala Teatrului Figura - e un spectacol vivace, alert, cu cateva interpretari care dovedesc talent pentru genul comic usor (Szabo Tibor, in rolul Contelui Almaviva) si actori "imprumutati" de la teatrele de limba maghiara din Odorheiu Secuiesc si Sfantu Gheorghe aparent foarte fericiti de experiente noi.
Ar putea fi multe raspunsuri la intrebarea "de ce sa facem teatru de exterior", in spatii non-teatrale si in anotimpuri cand stagiunea e oficial inchisa. Poate ca "pentru ca publicul sa se bucure" nu e cel mai complex dintre aceste raspunsuri, cel putin, insa, e un pas. Iar Lazarea chiar e un loc in care se poate face arta.
Teatrul "Figura", Gheorgheni * "Nunta lui Figaro" de Beaumarchais * Cu:
Barabas Arpad, Balint Eva, Szabo Tibor, Bartha Boroka, Tamas Boglar, Boros Maria, Szabo Eduard, Antal D. Csaba, Veress Laszlo * Regia: Anger Zsolt lCoregrafia: Bajnai Beata * Decorul: Bodnar Eniko * Costumele: Fekete Katalin
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 353  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Florin Lazarescu, tradus in Franta    
  Noul partid unic    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00976 sec.