Ziua Logo
  Nr. 4000 de luni, 6 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
China interzice reincarnarea fara adeverinta
-- China le-a spus liderilor spirituali tibetani, celor care sunt considerati ca fiind reincarnari ale lui Buddha, sa obtina permisiune inainte sa se reincarneze, relateaza presa britanica.
Astfel, acesti lideri spirituali au nevoie acum de permisiunea liderilor atei chinezi. Noile reguli intentioneaza sa dea putere autoritatilor de la Beijing asupra budistilor si a tibetanilor.
"Orice reincarnare a unui asa-zis lider spiritual este ilegala si invalida daca nu este aprobata de Guvern", suna ordinul care intra in vigoare de la data de 1 septembrie.
Ordinul, emis de Administratia de Stat pentru Afaceri Religioase, a fost emis pentru a limita influenta liderului spiritual Dalai Lama, care se afla in exil, si pentru a preveni reincarnarea calugarului de 72 de ani fara aprobarea Beijing-ului. Aceasta lege este ultima dintr-o serie de masuri luate de autoritatile comuniste care doresc sa "stranga cat mai mult latul" in jurul Tibetului.
Liderii spirituali tibetani, cunoscuti sub numele de tulkus si care sunt considerati a fi reincarnari ale lui Buddha, conduc comunitatile religioase si supravegheaza instruirea calugarilor. Ei au de asemenea o influenta enorma in Tibet.
Nimeni din afara Chinei nu are voie sa ia parte in procesul de cautare si recunoastere a unui om considerat a fi reincarnarea lui Buddha, ceea ce il exclude efectiv pe Dalai Lama, care traditional poate juca un rol foarte important in recunosterea potentialilor candidati.
Pentru prima data China a dat Guvernului puterea sa se asigure ca nici un "nou Buddha" nu poate fi identificat, ceea ce inseamna ca se doreste de fapt anihilarea unui sistem religios care dureaza cel putin din secolul al-XII-lea.
Mai mult decat atat, China deja insista ca doar Guvernul poate aproba intalnirile cu cei mai importanti calugari ai Tibetului, Dalai Lama si Panchen Lama.
Anuntul lui Dalai Lama din mai 1995 conform caruia in Tibet, cu ajutorul unui staret, a fost identificat cel care reprezinta cea de-a 11-a reincarnare a lui Panchen Lama, care a murit in 1989), a infuriat peste masura Beijing-ul.
Acel anunt i-a determinat pe comunisti sa trimita un reprezentant la Lhasa, unde urma sa aiba loc ceremonia alegerii. Astfel, liderii comunisti au ajuns sa prezideze ceremonia din templul Jokhang, din Lhasa, in cadrul careia numele a trei baieti au fost inscriptionate pe trei bete de fildes, care, la randul lor, au fost puse intr-o urma de aur, urmand ca cel tras apoi din urna sa fie considerat a fi alesul.
Baiatul ales de Dalai Lama a disparut. Staretul care l-a ajutat a fost incarcerat, si apoi a disparut si el.
Inca din 1995 s-au emis o serie de reguli care vizau cautarile alesilor, dar nu au fost puse in practica. Acum se crede ca sute de persoane care reprezinta reincarnari ale lui Buddha traiesc in interiorul si in afara Chinei.
Toti tibetanii cred in reincarnare, insa numai cei alesi pot fi recunoscuti ca fiind tulku.
Cautarea unui spirit care s-a reincarnat reprezinta un proces care include cautarea unor indicii lasate de cel plecat, precum si viziuni ale calugarilor in care li se arata unde ar trebui sa caute.
Cel care este in prezent Dalai Lama a fost identificat in 1937, cand calugarii au venit dupa el in satul sau natal.
China de mult a insistat ca trebuie sa aiba ultimul cuvant in ceea ce priveste noii Lama. Expertii tibetani au declarat ca aceste noi reguli doresc de fapt sa limiteze cat mai mult influenta liderilor lor spirituali.
Monica BICA 
 Afisari: 1320  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
interesant.............   de beatle-maniacul
A r h i v a
  Schimbarea la Fata    3 comentarii
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Incompatibilitatea dintre Ortodoxie si Masonerie (9020 afisari)
 Sfantul Sinod: Masoneria, dusman al lui Dumnezeu (8149 afisari)
 Secretul Patriarhului (7449 afisari)
 Ultimele trei zile ale Parintelui Teoctist (6835 afisari)
 Presedintele Basescu, cinism mafiot (4092 afisari)
 Medicul Parintelui Teoctist vorbeste despre cauzele mortii Patriarhului (682 afisari)
 Trupul lui Florian Pittis a fost depus la Teatrul Bulandra (484 afisari)
 Profesoara Corina Vasile este nevinovata (336 afisari)
 PSD vrea multi functionari publici (160 afisari)
 Cod galben in sudul tarii (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00962 sec.