Ziua Logo
  Nr. 3994 de luni, 30 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Urmariti secventele filmate in timpul luarii de ostatici
Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova
-- Inregistrari video inedite, din timpul luarii de ostatici de la Beslan (Caucazul rus) din septembrie 2004, demonstreaza ca masacrul soldat cu peste 300 de morti, majoritatea copii, a fost cauzat de fortele de securitate ruse, si nu de teroristii ceceni. Imaginile contrazic astfel versiunea oficiala a Moscovei asupra deznodamantului tragic al luarii de ostatici din Osetia de Nord.
Imaginile socante din timpul asaltului fortelor de securitate ruse asupra Scolii unde erau tinuti ostatici copiii au fost trimise, de persoane necunoscute, Comitetului Mamelor de la Beslan. Pe filmul respectiv, realizat, din cate se pare, de un anchetator cu o camera portabila, apare si ora si data actiunilor inregistrate, si prezinta mai multe scene surprinse in data de 3 septembrie, in momentul in care criza ostaticilor de la Scoala nr.1 din Beslan se transformase in haos. Comitetul Mamelor de la Beslan sustine ca aceste noi imagini vin in contradictie cu ceea ce oficialii rusi au pretins in permanenta, si anume ca autorii luarii de ostatici ar fi fost cei care au declansat explozia, in sala de gimnastica aflata in interiorul scolii. "Aceste imagini dovedesc faptul ca explozia a avut loc in exteriorul cladirii", sustine sefa Comitetului Mamelor de la Beslan, Susanna Dudiyeva, care, in ultimii trei ani, s-a straduit sa afle cauza exacta a primei explozii. Deflagratia a produs o gaura imensa in zidul salii de gimnastica in care peste o suta de copii si parinti erau tinuti ostatici. Acest lucru, precum si schimbul de focuri care a urmat au dus la uciderea a zeci si zeci de ostatici. Comentariile Susannei Dudiyeva vin in sprijinul celor afirmate, anul trecut, de unul dintre membrii echipei de ancheta de la Belsan, deputatul rus Iuri Saveliev, care, intr-un raport preliminar, aprecia ca in sala de sport a scolii au fost aruncate doua grenade, dar din exterior. Mai exact, dintr-o cladire controlata de trupele ruse. Concluzia lui Saveliev era ca asaltul trupelor ruse a fost unul planificat, si nu unul spontan.
Ancheta declansata dupa tragedia de la Beslan a incercat sa scoata basma curata fortele de securitate ruse care au luat cu asalt scoala, aruncand intreaga responsabilitate pe teroristii ceceni. Cu toate acestea, au existat si unele voci autorizate care au sustinut ca explozia a fost cauzata de grenadele pe care le-au aruncat trupele ruse in interior. Mai mult, a fost lansata si teoria conform careia ordinul respectiv ar fi venit direct de la presedintele rus Vladimir Putin. Acuzatia a venit din partea deputatului rus al comunistilor, Iuri Ivanov, membru al Comisiei parlamentare pentru investigarea luarii de ostatici, care a atribuit intreaga responsabilitate pentru masacru liderului de la Kremlin.
Ivanov a afirmat, la inceputul acestui an, ca Putin este cel care a ordonat deschiderea focului din aruncatoare de grenade asupra scolii din Beslan, cu scopul de a provoca asaltul asupra cladirii, pentru a nu-i permite liderului cecen Aslan Mashadov sa initieze negocieri cu teroristii.
In decembrie 2006 parlamentul rus a finalizat o ancheta, concluzionand ca actiunile fortelor speciale nu reprezentasera nici un pericol pentru viata ostaticilor, contrar declaratiilor mai multor martori. Reprezentantii comisiei de ancheta parlamentara au incercat sa convinga de faptul ca teroristii, si nu fortele speciale, ar fi provocat explozia in Scoala nr.1. In pofida verdictului dat de anchetatori, rudele celor ucisi la Beslan sunt convinse ca li se ascunde adevarul.
Rusia, reclamata la CEDO
La inceputul acestei luni, rudele copiilor ucisi la Beslan au depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva Rusiei. Cererea a fost depusa in numele a 89 de parinti si apropiati asistati de organizatia neguvernamentala "Center of assistance to international protection". Reclamantii acuza Rusia de incalcarea a patru articole ale Conventiei europene a drepturilor omului, referitoare la dreptul la viata, respectarea vietii private si familiale, dreptul la un proces echitabil si libertatea de expresie.
Luarea de ostatici de la Beslan a inceput la 1 septembrie 2004, in prima zi a anului scolar. Rebelii ceceni care au patruns in incinta Scolii nr.1 au sechestrat peste 1000 de persoane, cerand, in schimbul eliberarii lor, ca fortele ruse sa puna capat razboiului din Cecenia. Totul s-a transformat intr-o baie de sange, dupa ce fortele de securitate ruse, care initial au spus ca nu vor recurge deloc la forta, au luat cu asalt scoala la data de 3 septembrie, actiunea soldandu-se cu moartea a 186 de copii. Dintre cei 32 de autori ai luarii de ostatici, 31 au fost ucisi de fortele ruse. Singurul supravietuitor a fost prins, judecat si condamnat la inchisoare pe viata.
Inregistrarile pot fi urmarite la http://www.youtube.com/watch?v=ZXcFtA-6_ck
Luciana POP 
 Afisari: 4111  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
scopul scuza mijloacele?   de Arcturus
To : alwis46...   de alamar
Nimic nou , o practica normala intr-o tara anormala   de Mark
Masacrele in istorie efectuate de rusi sunt cu duiumul.   de ionion
Normal!   de FB
evident   de Sobru
A r h i v a
  Desertul Romania    9 comentarii
  A murit Victor Frunza    6 comentarii
  Un nou chix al diplomatiei romanesti    3 comentarii
  Masacru in Banatul sarbesc    5 comentarii
  Militar israelian uitat in Fasia Gaza    2 comentarii
  Abramovici e zgarcit    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova (4111 afisari)
 Desertul Romania (3088 afisari)
 Un nou chix al diplomatiei romanesti (2923 afisari)
 Bani picati din cer (2847 afisari)
 Abramovici e zgarcit (2687 afisari)
 Moartea Patriarhului (819 afisari)
 Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic (566 afisari)
 A murit Ingmar Bergman (137 afisari)
 Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari (91 afisari)
 PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.