Ziua Logo
  Nr. 3994 de luni, 30 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un nou chix al diplomatiei romanesti
Diplomatia romana calca din nou in strachini. Noua gafa, de data aceasta negru pe alb, apartine ministrului-consilier al Ambasadei Romaniei la Bruxelles, dr. Radu Serban, care taxeaza, "in nume personal", pregatirea fostului ministru de Externe, Jozias Van Aartsen, intr-un articol recent, pe tema proiectului energetic Nabucco.
"La 17 iulie 2007, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie al Parlamentului European a aprobat patru coordonatori de proiecte energetice propusi de Comisia Europeana. Faptul ca nu si-a terminat studiile universitare nu l-a impiedicat pe Jozias Van Aartsen, fost ministru de Externe al Olandei, sa devina coordonator al proiectului Nabucco, de maxim interes pentru Romania", debuteaza, aparent pe un ton superior, articolul publicat recent de adjunctul sefului de Misiune a Romaniei in Belgia, dr. Radu Serban, in revista "Tribuna economica" si preluat, la finalul saptamanii trecute, de site-ul EurActiv.ro. Autorul uita sa isi detalieze intentiile, afirmatiei interpretabile de la inceputul analizei dedicate "proiectului babilonic" Nabucco adaugandu-i-se, in final, o remarca in aceeasi nuanta, la adresa aceluiasi fost ministru de Externe olandez. "Sper ca, pompand energie regizorala pe conductele decizionale ale UE, comisarul Andri Piebalgs sa-i scrie lui Jozias Van Aartsen partitura de <<bartion in opera Nabucco>> asa incat in 2008 sa auzim uvertura unui spectacol <<in cinci tronsoane>> pus in scena securitatii energetice europene", conchide Radu Serban, cu mentiunea ca, desi indeplineste functia de adjunct al ambasadorului Romaniei in Belgia, a scris toate acestea "in nume personal". Desi nu si-a definitivat studiile de drept la Universitatea Vrije, "tinta" Jozias Van Aarsten a reprezentat, de-a lungul timpului, Olanda in calitate de ministru al Agriculturii (1994-1998) si de ministru de Externe (1990-2002), activand inca din 1978 in Ministerul de Interne de la Haga. Trebuie amintit, totodata, faptul ca Guvernul olandez regreta, la finele anului trecut, admiterea Romaniei in UE, succesorul lui Van Aarsten la Externe, Bernard Bot, declarand cu doar cateva luni inainte ca tara noastra sa fie primita in spatiul european, ca "modul in care Bucurestii si Sofia au aderat la UE nu trebuie sa se mai repete vreodata".
"Eu scriu in nume personal"
Contactat de ziarul ZIUA, diplomatul roman acreditat in Capitala belgiana ce gazduieste, intre altele, sediul Comisiei Europene si, ocazional, sedintele Parlamentului European, si-a sustinut afirmatiile din "Tribuna economica", precizand ca isi desfasoara activitatea publicistica "pe risc propriu", in baza unui acord "tacit", "indirect", respectiv "de principiu" cu institutia la care este angajat. "Eu scriu in nume personal. (...) Eu nu scriu in calitatea mea de ministru consilier la Ambasada, ci scriu in nume personal", a declarat Radu Serban, apreciind ca statutul sau actual, care, de altfel, ar putea evolua, intr-o buna zi, de la cel de ministru-consilier la cel ambasador, nu este afectat cu nimic de articolele sale. "Eu nu scriu in calitatea mea oficiala, iar daca dumneavoastra sau altcineva gaseste vreo incompatibilitate intre ceea ce scriu si munca pe care o fac, OK atunci discut cu oficialii care imi cer socoteala pentru asa ceva", a insistat Radu Serban, precizand ca articolul publicat recent in "Tribuna economica", sub titlul "Nabucco - opera independentei energetice in UE", nu a provocat nici o reactie in interiorul Misiunii Romaniei in Belgia sau la nivelul MAE. "Eu sunt angajatul Ministerului de Externe, acolo imi fac datoria, dar asta nu inseamna ca nu pot sa gandesc, sa am pareri si sa public, asa cum am publicat pana acum", a adaugat diplomatul, cu precizarea ca remarcele la adresa fostului ministru de Externe olandez, Jozias Van Aartsen, reprezinta semnul aprecierii sale, "simplificate" insa. "Initial am scris chiar mai mult, ca asta dovedeste niste abilitati personale deosebite. De exemplu, am mai scris si despre doamna Margot Walstrom, care este comunisar pentru Comunicare si care nu are studii superioare. Asadar, ideea mea care este? Pentru un om care nu are studii superioare si ajunge in posturi mari este o dovada in plus a abilitatilor personale; este cu atat mai potrivit pentru postul respectiv cu cat nu si-a terminat studiile superioare. Ideea asta este. Poate ca nu am fost destul de clar. (...) Eu am mai simplificat, dar chiar scrisesem ca aceasta este o dovada in plus a abilitatilor personale. Am mai redus din text", a explicat Radu Serban. "Deocamdata nu cred ca am gresit cu nimic. Si nu au crezut nici altii pentru ca, daca se considera ca am spus niste lucruri care depasesc cadrul de la Externe, atunci as fi fost penalizat corespunzator", a mai spus ministrul-consilier al Ambasadei Romaniei la Bruxelles.
Anne-Marie LUPASCU 
 Afisari: 2923  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
MAE   de moga
de chix   de marleen
Radu Serban uita cu desavarsire faptul ca in calitatea sa de Ministru-Consilier   de ionion
A r h i v a
  Desertul Romania    9 comentarii
  A murit Victor Frunza    6 comentarii
  Masacru in Banatul sarbesc    5 comentarii
  Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova    6 comentarii
  Militar israelian uitat in Fasia Gaza    2 comentarii
  Abramovici e zgarcit    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova (4111 afisari)
 Desertul Romania (3088 afisari)
 Un nou chix al diplomatiei romanesti (2923 afisari)
 Bani picati din cer (2847 afisari)
 Abramovici e zgarcit (2687 afisari)
 Moartea Patriarhului (819 afisari)
 Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic (566 afisari)
 A murit Ingmar Bergman (137 afisari)
 Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari (91 afisari)
 PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01781 sec.