Ziua Logo
  Nr. 3994 de luni, 30 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Desertul Romania
-- Incalzirea globala poate produce efecte deosebit de grave daca autoritatile nu vor aplica o strategie de combatere a efectelor acesteia
Codul rosu climatic in Romania nu ar fi trebuit sa ia prin surprindere autoritatile romane. Deoarece tendinta spre fierbere a mercurului termometrelor era cunoscuta de mult in tara noastra. Dar in proasta traditie a administratiilor romanesti, indiferent de nivelul ierarhic si de culoarea lor politica, populatia, vitele si agricultura au fost lasate doar in grija bunului Dumnezeu. Cine rezista, bine, cine nu, il trece ministrul Nicolaescu in catastifele sale, la rubrica "mai putini asigurati". Efectele incalzirii globale sunt din ce in ce mai vizibile in Romania. Pe termen relativ scurt, la scara istoriei, urmarile previzibile ale incalzirii climei pot afecta grav Romania.
Inceputul "fierbintelilor"
Conform "Declaratiei Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM - organism specializat al ONU- n.r.) despre starea climei globale in 2004", anul respectiv a fost "al patrulea cel mai cald an din istoria masuratorilor meteorologice". Temperatura medie la suprafata a fost, in 2004, cu 0,44 grade C peste media anuala a perioadei 1961-1990 (14 grade C). Aceasta crestere a facut din 2004 al patrulea cel mai cald an din sirul de inregistrari de dupa 1861. Asta dupa ce in 2003 s-a inregistrat o crestere de plus 0,49 grade C. De asemenea, anii din intervalul 1995-2004, cu exceptia 1996, au fost printre cei mai calzi zece ani din sirul de observatii. Pe parcursul secolului al XX-lea, temperatura globala la suprafata pamantului a crescut cu mai mult de 0,60 grade C. In interiorul ultimului secol (1901-2000), rata schimbarii pentru perioada de dupa 1976 este de trei ori mai mare decat cea din toata ultima suta de ani. Altfel spus, dupa 1976 ritmul "infierbantarii" Pamantului creste vertiginos.
Conform datelor OMM, in lunile iunie si iulie ale anului 2004 valurile de caldura, cu temperaturi apropiate de recorduri, au afectat sudul Spaniei, Portugalia si Romania, temperaturile maxime ajungand la 40 grade. Asadar, au fost motive suficiente pentru ca autoritatile romane, centrale si locale, sa intocmeasca strategii si planuri de atenuare a efectelor devastatoare ale secetei si ale caniculei. Dar, asa cum spuneam, nimeni dintre cei care trebuiau sa ia masuri nu s-a sinchisit de pericolul desertului care urmeaza sa invadeze o buna parte din teritoriul tarii.
Schimbarile climatice pot fi ireversibile
Parerile specialistilor sunt divergente cu privire la ireversibilitatea fenomenului "incingerii" planetei. Unii cred ca incalzirea climei nu este un fenomen al carui final sa duca la disparitia omului si a vietii pe pamant, asa cum o cunoastem astazi, ci este doar unul trecator. Altii, din contra, considera ca incalzirea globala este un fenomen ireversibil. Prof. univ. dr. Sterie Ciulache, seful catedrei de Meteorologie si Hidrologie de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti si director al Centrului de cercetari fizico-geografice si de impact asupra mediului, sustine ca este obligatoriu sa se ia masuri cat mai urgent: "Romania, fiind situata in zona temperata a Europei, se va afla in aceeasi situatie ca alte state din zonele temperat-continentale. Adica va fi din ce in ce mai cald, vom avea veri fierbinti si inundatii, precum si alternante rapide ale acestor fenomene. Aceasta situatie se va conserva, poate, cateva decenii, perioada in care, atat in semestrul cald, cat si in cel rece, e foarte probabil ca temperaturile sa fie ori prea mari pentru media perioadei, ori prea coborate. Apoi totul va reveni la normal. Aceasta teorie e sustinuta de mai multi meteorologi si geofizicieni. Ei considera ca exista inca in sistemul atmosferic resurse de retroversiune, adica vor avea loc procese capabile sa niveleze diferentierile climaterice".
Nepasarea politicienilor
Chiar daca natura ar gasi resurse sa contracareze efectele adevaratelor crime pe care factorii decizionali de la nivel politic le produc impotriva mediului, situatia ramane alarmanta pentru urmatoarele generatii. In privinta Romaniei lucrurile sunt extrem de grave, stiut fiind ca in cei 17 ani de dupa '89 singura masura benefica care s-a luat in acest sens a fost inchiderea unor mamuti industriali mari poluatori.
Autoritatile romane n-au facut aproape nimic pentru imbunatatirea starii mediului dar s-au bucurat doar ca tara noastra poate vinde cote de aer curat. In acest sens, prof. Ciulache trage un semnal de alarma: "Nu trebuie ca omenirea, si in special liderii politici, sa fie optimisti, pentru ca, din pacate, procesele atmosferice, ca toate procesele naturale la scara globala, au o inertie atat de mare, incat nu-ti dai seama din capul locului cand se produc, nu le poti prognoza cu certitudine si exista riscul ca, neluand masuri de prevenire in timp util, sa se ajunga la un anumit nivel cand nu se mai poate face nimic! Acum trebuie luate masuri, chiar daca pretul acestora nu este deloc mic! Oprirea defrisarilor, reimpaduririle masive - in special in zonele din sudul Romaniei, dar si in cele montane, limitarea si ecologizarea motoarelor cu ardere interna, plus toate celelalte masuri, care sunt arhicunoscute dar prea putin aplicate, ar putea face ca actualul curs de incalzire a climei Romaniei sa revina la normal".
Cancer, infarct si orbire
Consecintele incalzirii climei globale pot afecta grav viata pe Terra. Pentru a afla ceea ce se poate intampla in Romania, am apelat la general dr. Emil Strainu, expert in razboiul geofizic si geoclimatic.
"Va creste incidenta bolilor de ochi, mai ales a cataractei, din cauza radiatiilor emise de soare, a radiatiilor ultraviolete, electromagnetice si a altor tipuri de radiatie. Cazurile de cancer de piele, care si in ultima perioada de timp s-au inmultit foarte mult, vor exploda pur si simplu! Va scadea mult calitatea diferitelor produse de origine vegetala in urma actiunii diverselor tipuri de radiatii care le fac sa-si piarda calitatile nutritive. Schimbarile majore de temperatura, respectiv fluctuatiile foarte mari de la rece la cald si deplasarea total aleatorie a curentilor de aer fac ca presiunea sa fie variabila si in felul acesta vor fi afectati bolnavii cardiovasculari. Riscul infarctului miocardic si al accidentelor cerebrale va fi mult mai mare", declara expertul militar. "Pe de alta parte, zonele de campie si colinare se vor transforma in zone semidesertice sau foarte aride. Vor seca multe cursuri de apa si multe lacuri. Exista posibilitatea ca o parte din Delta Dunarii sa dispara, in cazul in care acest fenomen de incalzire continua. Exista chiar si o estimare: ca in urmatorii 50 de ani s-ar putea ca din Delta Dunarii sa mai ramana cam o treime! Cresterea cantitatii de radiatii ionizante care se primesc din Cosmos va avea efecte negative asupra metabolismului si a duratei de viata a plantelor si a animalelor - inclusiv a omului. Schimbarile bruste de temperatura si neregularitatile anotimpurilor vor face ca recoltele sa fie improbabile si astfel cantitatea de alimente obtinute din cereale sa fie din ce in ce mai mica sau pusa tot timpul sub semnul intrebarii. Acestea sunt cateva dintre cele mai importante efecte", gen. dr. Emil Strainu.
Pericol extrem in sud
La randul sau, academicianul Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", spune ca, in conditiile incalzirii climei din Romania, agricultura va fi mult afectata:
"In mod cert, se va produce o mutatie in structura plantelor de cultura, mai ales in ceea ce priveste soiurile si hibrizii care vor fi realizati in urmatorii 50 de ani. In conditiile generale din Romania, eu nu cred ca se va ajunge la asemenea schimbari dramatice incat in loc de porumb sa cultivam curmal, daca insa factorii de decizie vor lua masurile necesare! Se vor realiza hibrizi de porumb cu o rezistenta specifica la seceta. Nu trebuie sa uitam ca in momentul de fata, in zonele extrem de secetoase, porumbul este inlocuit cu sorg. Sorgul, din punct de vedere genetic, este mult mai rezistent la seceta. In Romania, in acest moment, zonele care sunt cel mai puternic afectate de fenomenul de desertificare sunt cele din Dobrogea. Dar zona de desert se extinde repede si in partea de sud a tarii. Intensitatea acestui fenomen depinde foarte mult de masurile tehnologice de cultura pe care le vom folosi. Datorita conditiilor naturale, a calitatii solurilor, Romania isi poate asigura securitatea alimentara, dar daca nu se iau masuri pentru impaduriri pe suprafete mari, pentru limitarea desertificarii, se poate ajunge la probleme grave din acest punct de vedere. Deja in partea de sud a tarii se instaleaza perioade din ce in ce mai lungi de seceta. Pentru a diminua efectele negative ale acestor perioade este absolut necesar sa completam apa existenta in sol cu apa de irigare. De asemenea, in cadrul Academiei noastre s-au luat masuri pentru introducerea perdelelor forestiere in partea de sud a tarii si in Baragan, pentru a putea influenta, intr-o anumita masura, procesele de desertificare".
Economisirea apei
Conform specialistilor, inca de pe acum trebuie luate masuri pentru economisirea si rationalizarea apei. "Resursele de apa ale Romaniei, care sunt si asa limitate, vor scadea drastic. In ipoteza ca lucrurile vor merge spre rau, adica spre incalzire, este de asteptat ca Romania sa fie afectata teribil cel putin in domeniul asigurarii apei si a hranei. Insa romanii nu vor trebui sa plece de pe acest teritoriu, asa cum se va intampla in alte zone ale globului care vor deveni complet nelocuibile. Romania nu va deveni de nelocuit dar, daca nu se vor lua masuri de adaptare cat mai curand si cat mai energic, daca fenomenul nu va fi stopat, viitorul va fi sumbru. Masurile de adaptare trebuie luate din timp: economisirea apei, rationalizarea ei, sistem ultramodern de irigatii si adaptarea culturilor agricole. Toate acestea vor consuma multe resurse, dar aceasta este singura cale posibila de supravietuire", sustine si prof. univ. dr. Mircea Dutu, reputat specialist in ecologie.
Capitala, in topul "iadului"
Zonele unde fenomenul de incalzire a climei este din ce in ce mai simtit sunt cele industriale, Bucurestiul aflandu-se, de mai mult timp, intr-un "top al iadului". Fenomenul incalzirii climei este foarte complex si nu poate fi extrapolat atat de simplu si de linear, la nivelul Romaniei, de exemplu. Este vorba de un fenomen mediu in timp si in spatiu. Cauza lui este legata de poluare iar in zonele industrializate si poluate el este inregistrat mult mai clar si evident. In ultimii ani se constata o tendinta de incalzire in Romania mai ales pentru cateva zone: Bucuresti, unde este cresterea cea mai mare, Baia Mare si Iasi. Se poate vorbi despre incalzire, dar nu pe tot teritoriul tarii. Daca se face media, este cam de 0,3 grade pe teritoriul tarii. Pe anotimpuri, exista o crestere mai clara iarna, mai ales in Bucuresti, unde cresterea temperaturii medii in acest anotimp este chiar de 1,9 grade, sustin specialistii in climatologie.
Porumb din import
In cazul continuarii incalzirii globale, acest fenomen se va simti din ce in ce mai mult si in Romania. Canicula de "cod portocaliu - rosu" din iulie anul acesta a fost doar inceputul. Va scadea cantitatea de precipitatii, indeosebi in zona de munte, ceea ce va conduce la uscarea brazilor, de exemplu. Vom avea o clima din ce in ce mai calda si tot mai arida. Efectele se vor vedea in primul rand la nivelul surselor de alimentatie. Structura agriculturii va fi modificata drastic - de la plantele si soiurile cultivate pana la acutizarea nevoii irigatiilor. In Romania nu va mai putea creste nimic, nicaieri, fara irigatii. Daca vorbim de o perioada de 50 de ani, spre exemplu, porumbul nu va disparea cu totul, dar ar putea deveni nesemnificativ ca productie si am fi nevoiti sa-l importam. Cele mai afectate zone, unde poate interveni desertificarea, sunt cele din estul si sudul tarii, mai mult decat regiunile din interiorul arcului carpatic.
Alaska si Siberia, "la cuptor"
Incalzirea climei in Romania, ca si in lume, este deja o problema extrem de serioasa. Mai exact, este de o gravitate deosebita. Daca prin 1950 incalzirea era prea mica pentru a fi pusa in evidenta de masuratori, in ultimii 30 de ani ea a devenit evidenta si este un fenomen care deja ne afecteaza. El se manifesta, deocamdata, diferentiat. Cel mai mult si in mod clar, ca suprafata mare, in ultimii ani s-au incalzit zonele arctice Alaska si Siberia. Contributia omului la acest fenomen este foarte importanta si daca ea va continua, este posibil ca, intr-un timp scurt pentru istorie dar lung pentru o generatie, sa se intample lucruri deosebit de grave.
Pagina realizata de Marian GHITEANU 
 Afisari: 3088  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Doar 1 miliard de supravietuitori pe TERRA   de sty
Ai nostrii ca brazii .........   de alwis46
Subiectul CADASTRU ar trebui reluat si in alta zi !!!   de johnson
solutia   de moga
atita hotie cita e in tara asta   de fernando78
SI MARTE A AVUT FLUVII, PADURI, SI COLCAIA DE VIATA. Acu e un desert, ca au venit monarhistii   de cercetas
O fi o situatie deosebita,ba chiar de unii s-a dat in ghioc ca se va sfarsi cu agriculturaa romaneas   de ionion
Dupa noi potopul   de marin2
Prostia si Romania   de ml
A r h i v a
  A murit Victor Frunza    6 comentarii
  Un nou chix al diplomatiei romanesti    3 comentarii
  Masacru in Banatul sarbesc    5 comentarii
  Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova    6 comentarii
  Militar israelian uitat in Fasia Gaza    2 comentarii
  Abramovici e zgarcit    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova (4111 afisari)
 Desertul Romania (3088 afisari)
 Un nou chix al diplomatiei romanesti (2923 afisari)
 Bani picati din cer (2847 afisari)
 Abramovici e zgarcit (2687 afisari)
 Moartea Patriarhului (819 afisari)
 Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic (566 afisari)
 A murit Ingmar Bergman (137 afisari)
 Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari (91 afisari)
 PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02484 sec.