Ziua Logo
  Nr. 3992 de vineri, 27 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
UE prevede dezastrul agriculturii romanesti
-- Rapoartele stiintifice ale Bruxelles-ului demonstreaza, in ciuda declaratiilor oficialilor de la Bucuresti, ca seceta poate avea consecinte foarte grave
Va prezentam astazi un document extrem de serios si care demonstreaza, dincolo de orice dubii, existenta unei realitati extrem de grave si care poate avea consecinte foarte grave pe termen scurt, mediu si lung pentru supravietuirea Romaniei. Este vorba despre consemnarea, in termeni statistici, a unui fenomen despre care autoritatile noastre vorbesc putin, cu jena sau pur si simplu il minimalizeaza: scaderea continua a productiei noastre agricole. Si asta in ciuda unor previziuni anuale care s-au dovedit fie neprofesioniste, fie de-a dreptul mincinoase, in scopul de a linisti populatia si a transmite partenerilor externi un mesaj edulcorat.
Cei care au realizat aceasta analiza sunt specialistii de la Joint Research Centre (JRC), una dintre institutiile cu care, pe drept cuvant, se mandreste acum Uniunea Europeana, concentrand in organigrama sa cateva dintre cele mai importante institute de cercetare de pe continentul nostru: Institutul pentru mediu si sustenabilitate, Institutul pentru sanatatea si protectia consumatorilor si Institutul pentru protectia si securitatea cetateanului (toate situate la Ispra, Italia), Institutul de la Karlsruhe pentru elemente transuranic, Institutul de la Geel (Belgia) pentru materiale de referinta si masuratori, Institutul de la Petten (Olanda) pentru probleme energetice si Institutul de la Sevillia pentru studii tehnologice prospective.
Sateliti si modele matematice
Memorandumul realizat acum de specialistii de la JRC furnizeaza o analiza completa, sustinuta de harti si date statistice, a previziunii pentru productia europeana de cereale in 2007, folosind teledetectia prin satelit si modele matematice care simuleaza cresterea recoltelor.
Intrebarea la care ar trebui sa raspunda factorii nostri de decizie este de ce, din nou, lipsa unor masuri elementare de precautie a condus la aceasta stare de lucruri si de ce nu s-a luat legatura cu institutele europene de profil care elaboreaza asemenea analize prospective, dispunand de procedee adecvate de detectie si previziune. Daca tot ce avem noi este proiectia pe termen de cateva zile oferita de Institutul meteorologic, atunci pe ce baza se realizeaza proiectiile strategice pe termen mediu si lung privind capacitatea interna de productie agricola? Au fost cumva consultate institutele europene de cercetare in elaborarea asa-zisei strategii nationale anti-seceta scoasa partial din maneca de ministrul Remes?
De ce se accepta in continuare sa se lucreze intr-un mod amatoristic si nu se gandeste nimeni sa considere pierderile catastrofale din agricultura romaneasca a ultimilor ani drept o amenintare reala la securitatea nationala? Nu este chiar nimeni convins ca aceasta scadere continua a capacitatii agricole a Romaniei micsoreaza atuurile noastre strategice la nivelul UE? In fine, o dezbatere serioasa ar trebui sa ia in calcul si efectele psihologice pe care aceasta stare de fapt le produce in zona si asa sensibila a tineretului care ar trebui sa fie convins de avantajele statutului de fermier in UE. Speram ca datele furnizate astazi sa fie un argument decisiv pentru organizarea unei asemenea dezbateri responsabile.
Boabe pentru vaci
Persoanele care detin cel mult doua bovine vor primi furaje de la rezerva de stat, pentru a suplini lipsa de hrana a animalelor, din cauza secetei, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. "Sprijinul va fi in boabe", a precizat Remes.
Totodata, fermierii care detin mai mult de trei vaci mulgatoare vor primi fonduri de la Guvern, cu incepere de la 15 august, iar cei care detin peste 50 de oi sau 25 de capre femele vor beneficia, de la jumatatea lunii septembrie, de un sprijin financiar. Subventiile se ridica la 75 de euro pentru fiecare vaca si 7,2 euro pentru fiecare oaie sau capra. In plus, furajele din zonele cu excedent vor fi folosite pentru hrana animalelor din judetele afectate de seceta, urmand ca statul sa acorde proprietarilor de animale un sprijin destinat platii partiale a cheltuielilor de transport. Totodata, ministerul a transmis primariilor si prefecturilor ca proprietarii de animale pot folosi fondul forestier pentru pasunat, cu exceptia pepinierelor.
(Luminita MOROIANU)
Subventii pentru toamna
Ministrul Agriculturii a precizat ca subventiile pentru infiintarea culturilor de toamna vor ajunge la agricultori pana la 30 septembrie.
Federatia Agrostar a anuntat ca a decis organizarea in Bucuresti si in judetele grav afectate de seceta a unor ample actiuni de protest, a caror declansare va depinde de rezultatul negocierilor cu ministrul Agriculturii.
Legea nr. 381/2002 privind despagubirile in agricultura va fi modificata, prima varianta a proiectului de act normativ urmand sa fie disponibil pentru comentarii in jur de 8-10 august, a precizat ministrul Remes (foto). "Modificarile pe care le vom opera in Legea despagubirilor se refera la conditionarea nivelului despagubirilor nu numai de cheltuielile realizate de producatori, ci si de nivelul de productie pe care si-l asigura acestia", a spus ministrul Agriculturii. El a precizat ca se are in vedere ca 50% din polita de asigurare sa fie achitata numai producatorilor agricoli care folosesc tehnologii pretabile la actualele conditii meteorologice, samanta de calitate si ingrasaminte potrivit tehnologiilor.
(Luminita MOROIANU)
Cristian UNTEANU - Bruxelles 
 Afisari: 2339  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
UE a "prevazut" dezastrul agriculturii romanesti de mai bine de cativa ani.   de Zen
Pariul ...   de barbarossa
Noroc cu seceta ! motiv oficial ca Romania este pe butuci ! Basescu iar are noroc !   de ionion
UE prevede dezastrul agriculturii romanesti   de Kroko
A r h i v a
  Blatul lui David    10 comentarii
  Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe    22 comentarii
  Revolutie ratata    2 comentarii
  Rusia incepe expulzarile de diplomati britanici    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe (6082 afisari)
 Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri (3731 afisari)
 Blatul lui David (2452 afisari)
 UE prevede dezastrul agriculturii romanesti (2339 afisari)
 MIRA se pregateste pentru Spatiul Schengen (2325 afisari)
 Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei (608 afisari)
 Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!" (317 afisari)
 SUA mentin vizele pentru romani (255 afisari)
 Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB (186 afisari)
 Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01679 sec.