Ziua Logo
  Nr. 3990 de miercuri, 25 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ei se bat in avioane si vitele mor de foame
Roxana IORDACHE 
-- Unii analisti au tocat tema ca Basescu se ingrijoreaza cu privire la majorarea pensiilor, dar aproba 300 de milioane de dolari pentru doua super-avioane. Dupa care - pac, la Razboiu!
Romania sufera de pe urma secetei, iar Presedintia si Guvernul se bat in declaratii politicianiste, pe dinafara realitatii si mai penibile ca oricand. Obiectul: cele doua avioane super-sofisticate, asupra carora ambele institutii convenisera, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii isi daduse acordul. Este vorba de avioane care costa tara peste 300 de milioane de dolari. Aspect care a fost exploatat impotriva presedintelui Basescu, in conditiile opozitiei sale vehemente fata de majorarea pensiilor, pe motivul lipsei de resurse. Fara sa se precizeze ca si premierul Tariceanu isi daduse acordul pentru achizitionarea avioanelor. Si ca ambele institutii ar urma sa foloseasca acele avioane oficiale.
Cum s-a ajuns la situatia in care deopotriva Presedintia si Guvernul sa-si dea cu stangu-n dreptul in intentia de a se faulta? La mijloc a fost excesul de zel al consilierilor. Sa rememoram. Guvernul Tariceanu a iesit invingator din disputa cu presedintele Basescu privind majorarea pensiilor. Imediat a aparut intr-un ziar pro-prezidential stirea neasteptata, flagrant defavorabila, conform careia presedintele Basescu isi ia avion de sute de milioane. Liberalii au tacut, n-au facut nici un comentariu, la nivel de partid sau prin vreun reprezentant.
Unii analisti, insa, au muscat momeala. Si au tocat tema ca Basescu se ingrijoreaza cu privire la majorarea pensiilor, dar aproba 300 de milioane de dolari pentru doua super-avioane. Dupa care - pac, la Razboiu! Ham-ham, Valeriu Turcan, a comunicat ca premierul Tariceanu e de vina. Evident, portavocea de la Cotroceni omite sa precizeze ca presedintele a oferit exemplul unui minunat consens cu premierul, atunci cand e in joc interesul personal. Nu si cand e vorba de pensionari.
PD-ul a inganat imediat comunicatul prezidential. Pe rol de boc a fost de data aceasta ditamai Vasile Blaga, fost ministru de Interne, care i-a infierat la sange pe liberali si Guvernul, in frunte cu premierul si presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, pentru ceea ce el a prezentat ca o manevra impotriva presedintelui Basescu. Chestia cu pensiile si avioanele. Reactia Guvernului? Lamentabila. Raspunsul tipic romanesc: ba pe-a mamei dumneavoastra. Daca tacea, Guvernul filosof ramanea. Aceasta replica, in schimb, a situat cele doua Palate, Cotroceni si Victoria, la nivel de nota 3 ca impresie publica.
Si e mare pacat pentru acest Cabinet Tariceanu, avand in vedere faptul ca ministrii lui sunt chiar primii din 1990 incoace care arata ca le pasa de oameni si actioneaza in consecinta. Au avut curajul de a institui cod rosu, recunoscand gravitatea caniculei, avertizand sistematic in legatura cu ea, facand recomandari pertinente si prezentand, la zi, realitatea. Dar toata aceasta activitate meritorie, inclusiv de comunicare deschisa a ministrilor, a fost compromisa printr-o simpla, dar grava, eroare de comunicare institutionala.
Guvernul ar fi trebuit sa previna aceasta stare de fapt si sa bareze jocul prezidential din start. Din momentul in care a aparut stirea cu avioanele, sa contraatace printr-un anunt in care sa precizeze istoria cu avioanele, de ce sunt ele necesare si faptul ca acordul e doar de principiu, achizitia urmand sa aiba loc cand se gasesc resursele. In nici un caz in acest moment, in care prioritatea zero o constituie acordarea de la rezerva de stat si importul imediat de hrana pentru vitele care mor de foame. Fara un asemenea comunicat, avem un jalnic rezultat: Presedintie-Guvern, zero la zero in meciul pentru interesul national.
 Afisari: 2199  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Vita tot vita ramine...   de cotrofelnitza
Roxana   de cosor ion
Sa invatam sa intelegem cu Roxana   de popescu aurel
a lauda guvernul, pentru ca a avut   de simiondan
ptr.Arogantu'   de Adrian v.D.
Pentru Shadow/<Presedintelui lui cel mai curajos>   de Adrian v.D.
Adevaratul erou   de Sorin Dragan
Tara arde - Basescu da interviuri in Franta   de ZZ TOP
Pentru ICA   de moga
Bre p'acilea pa la noi prin Ardeal sa mai racorii olecuta, e amiaza, io-s cu jeamurile deschise,   de Huhu extraterestrul
Ministrii lui,cei mai curajosi   de Adrian v.D.
VITE   de moga
Oare acum ati priceput ??   de Diavolul Skiop
Uneori PNL parca ar fi hipnotizat si da niste raspunsuri atat de slabe,   de Raquel
Ei se bat in avioane si vitele si OAMENII MOR DE FOAME, AM VAZUT pensionari decedati de foame, cu   de Huhu extraterestrul
nu chiar   de Sobru
Domnului Arogantu, restanta de ieri.   de alwis46
Pai omu, [ in cazu' Basescu nu pui apostrofa, sa nu creaza lumea ca-l apostrofez]...   de cotrofelnitza
Lumi virtuale...unuia care crede ca le stie pe toate....   de alwis46
Ei se bat in avioane si vitele mor de foame   de ionescu
Cenzura si la Ziua ???.... DAAAAAAAAA !   de johnson
Lumi virtuale   de Baba Ali
A r h i v a
  Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol    2007-07-19
  Anticoruptia, repetabila mascarada    2007-07-17
  Hahalera de la Cotroceni si frica de lustratie    2007-07-16
  Pensia minima, o sticla de whisky pentru Basescu    2007-07-13
  Un personaj plictisitor: Traian Basescu    2007-07-05
 Top afisari / comentarii 
 44,2 grade la umbra. Urmeaza vijelii (2537 afisari)
 Omorata din gelozie (2274 afisari)
 Ei se bat in avioane si vitele mor de foame (2199 afisari)
 Munti de bani, droguri, arme si politica (1856 afisari)
 Basescu - Premiul Nobel pentru razboi (1792 afisari)
 Pretul "corect" al reconcilierii cu Libia (333 afisari)
 Irinel, brandul secolului (297 afisari)
 Britney Spears nu stie cine e tatal copilului (200 afisari)
 ZIUA ii incaiera pe Iliescu cu Basescu (192 afisari)
 Atentatele sinucigase in numele Islamului raman fara adepti (176 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16913 sec.