Ziua Logo
  Nr. 3989 de marti, 24 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Politica de ochii lumii
Miruna MUNTEANU 
-- "Este uimitor ce performante poti realiza atunci cand nu tii neaparat sa ti se recunoasca meritul pentru ele". Traduse destul de liber, vorbele lui Robert Yates, un politician american din secolul al XVIII-lea, par astazi mai actuale ca oricand. Corolarul romanesc - demonstrat cu prisosinta in ultimii 17 ani - ar putea fi formulat astfel: "Este socanta ineficienta unei clase politice obsedate doar de asumarea meritelor".
Traim intr-o tara in care fiecare partid se impauneaza cu "strategii pe termen lung", dar refuza orice colaborare, de teama sa nu trebuiasca sa imparta si cu altii laurii unui eventual succes. Decat o victorie cu paternitate incerta, mai bine un esec atribuibil rivalilor - acesta pare sa fie credo-ul liderilor nostri.
Fiecare guvern care s-a succedat la putere a dat mereu impresia ca porneste de la zero. A acuzat "greaua mostenire" si a aruncat la gunoi proiectele initiate de predecesori, fara macar sa se osteneasca sa vada daca erau bune, rele sau perfectibile. Suntem perpetuu angajati in reforme fara sfarsit, abandonate doar pentru a fi inlocuite cu altele, incropite in pripa, la fiecare inceput de ciclu electoral. Planuri mari, bilanturi debile. Pe liderii nostri nu-i intereseaza rezultatele decat in masura in care se pot lauda cu ele. Totul este doar joc de imagine. Sau batalie.
In anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta tragica realitate a devenit mai evidenta ca niciodata. Orice initiativa este analizata exclusiv prin prisma impactului electoral imediat. Daca risca sa provoace o tresarire a sondajelor de opinie in favoarea unui adversar politic, initiativa trebuie neaparat demolata - indiferent daca e benefica sau nu pentru natiune. Nu conteaza ce propune un proiect, ci cine l-a initiat.
Nimeni nu a contestat, de pilda, concluziile raportului comisiei prezidentiale despre dezastrul din Invatamant. In aceasta privinta avem, se pare, un uimitor consens. Nici masurile propuse de expertii Cotrocenilor (condusi de democratul Mircea Miclea) nu au generat pana acum cine stie ce dezbateri. S-a discutat, insa, aprins, pe marginea "originalitatii" ideilor puse in discutie. De parca asta ar fi important... cine le-a lansat mai intai. Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educatiei, a amintit ca ea a propus, demult, "un pact transpartinic, regandirea preuniversitarismului si centrarea pe dobandirea competentelor in scoala". Si actualul titular al portofoliului, liberalul Cristian Adomnitei, a subliniat lipsa de originalitate a raportului prezidential: "Nu sunt lucruri noi. Solutiile sunt cuprinse, deja, in pachetul proiectului legislativ al Invatamantului, iar diagnoza este intr-un studiu comandat anul trecut de Ministerul Educatiei".
Daca solutiile au fost identificate de mult, de ce nu au fost puse in practica? De ce starea Invatamantului romanesc a continuat sa se degradeze vertiginos? Toti ministrii de pana acum, indiferent de culoarea lor politica, au esuat lamentabil. Inclusiv Mircea Miclea. Va reusi el, oare, printr-un simplu raport, ce nu a putut realiza atunci cand avea fraiele Invatamantului la dispozitie? Greu de crezut. Ce sanse poate avea un "pact transpartinic", atunci cand Presedintele il lanseaza ca pe o arma impotriva Guvernului? Fara sprijinul Executivului, demersul ramane un simplu exercitiu de imagine, la fel de lipsit de consecinte ca si mascarada cu infierarea comunismului. Basescu nu a facut, insa, nici un efort sa castige larga sustinere politica pe care acest proiect o reclama. Singura lui grija a fost sa-si aroge meritele. Semn ca, de fapt, nu rezultatele il intereseaza.
 Afisari: 916  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de Polina
Politica de ochii lumii   de ionescu
A r h i v a
  Revenirea Rusiei (II)    10 comentarii
  Kurdistanul poate urma solutia Kosovo?    2 comentarii
  "Aerele" lui Basescu    30 comentarii
  La judecata zilei    
  Sa reformam si cei sapte ani de-acasa?    2007-07-17
  Intelectualii lui Basescu si reteta lui Nastase    2007-07-03
  Politicienii spun lucruri trasnite    2007-06-26
  Razboiul lui Basescu cu presa    2007-06-19
  Partidele prezidentiale confisca opozitia    2007-06-12
 Top afisari / comentarii 
 Basescu loveste din Franta (5333 afisari)
 Mascati oradeni amenintati cu moartea (4618 afisari)
 "Aerele" lui Basescu (3647 afisari)
 Capcana (3275 afisari)
 Orasul vaduvelor negre (2525 afisari)
 Canicula sparge termometrele la Calafat: o noua maxima istorica (446 afisari)
 Alina Barac a fost asfixiata de ''Legatura chinezeasca'' (407 afisari)
 Infirmierele bulgare au ajuns acasa (228 afisari)
 Nu sarutati tablourile, riscati puscaria! (121 afisari)
 Referendum pentru introducerea siestei (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16266 sec.