Ziua Logo
  Nr. 3986 de vineri, 20 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Aromanii sunt sau nu romani? (III)
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Cu acest episod, al treilea, inchei (nu termin) subiectul despre o parte din populatiile latinofone sud-dunarene, asupra carora s-au pronuntat numerosi savanti - istorici, lingvisti si cercetatori ai civilizatiilor balcanice. Surprinzator a fost ecoul "opiniilor" anterioare (6 si 13 iulie), numerosi cititori demonstrand ca sunt interesati de soarta acelora.
Daca (istoria nu se face cu "daca"!) unii pun la indoiala chiar latinitatea limbii romane, ca fiind o exagerare, rezulta ca noi si fratii de dincolo de Dunare nu suntem urmasii Romei, ci numai ai dacilor care vorbeau un idiom de latina vulgara, anterior latinei ca latina! Pe aceasta tema, s-au tinut simpozioane si chiar congrese internationale, avand ca organizator principal un medic roman din New York. Toti dacologii pornesc de la teoria "ignorata" a lui Nicolae Densusianu, cum ca traco-geto-dacii ar fi impanzit Europa, pana la Atlantic, si ca de aceea imparatul Traian, originar din spatiul iberic, ar fi venit in Dacia, sa-si vada fiii stramosilor...
Asupra dialectelor limbii romane (daco-romana, aromana sau macedo-romana, megleno-romana si istro-romana), nu sunt prea multe controverse, in schimb ni se atrage atentia ca vorbitorii de limba romana din Valea Timocului (in zeci de sate, de-o parte si de alta a granitei sarbo-bulgare) si din Banatul Sarbesc folosesc dialectul daco-roman (DR), o mixtura lingvistica olteano-banateana. Dar tot limba romana vorbesc, chiar daca vlahii timoceni nu sunt recunoscuti, de autoritatile locale, neavand dreptul, ca minoritari, la scoli, biserici si reprezentari in structurile administrative si parlamentare. Spre deosebire de aromani, care in ultimele secole si-au castigat un rol aparte in destinele nord-dunarene, celelalte insule de romanitate au suferit un proces de deznationalizare, mai ales dupa aranjamentele politice dintre Dej si Tito, din anii '50-'60.
Ce facem noi, in 2007? La aceasta intrebare ne raspunde Asociatia ASTRA Romana Timisoara, prin semnaturile acad. Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina Timisoara, presedinte, Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, vicepresedinte si Cristea Sandu-Timoc, secretar general. Dincolo de faptul ca structurile MAE, prin departamentul menit sa-i atraga/sustina pe romanii de pretutindeni, nu face decat sa cheltuie bani aiurea, aceasta organizatie a initiat o actiune de tot meritul. Se numeste Jurnalul DACIA AURELIANA (provincia sud-dunareana, dupa retragerea aureliana, din 271-275 d.H.), saptamanal, pe e-mail astra_romana_timisoreana@yahoo.com.
Semnatarii "scrisorii-apel" vor ca acest jurnal sa prezinte situatia romanilor balcanici, care au avut de suferit de pe urma stapanirilor bulgaro-slave, otomane si a discriminarilor grecesti, pe parcursul unui intreg mileniu. Ei spun ca "Articolele noastre urmaresc sa va informeze si documenteze despre trecutul fiecarei etnii in parte, ele bazandu-se pe fapte si nu pe interventii sau legende istorice. Totodata, prin contributia voastra, vom putea lamuri multe din aspectele mai putin cunoscute sau chiar denaturate ale existentei pe acele meleaguri. Suntem constienti ca anumite opinii sa nu placa unora sau altora, ca uneori putem gresi si noi pe undeva, de aceea le cerem scuze, toti suntem trecatori in aceasta lume si le cerem iertare daca i-am suparat cu ceva".
P.S. Multumim anonimului care ne-a trimis revista "Peninsula Balcanica", din februarie 1924, menita, la vremea aceea, sa arate contributia romanilor sud-dunareni la propasirea regatului Romania Mare.
 Afisari: 1712  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Despre "reromanizare"   de ana b
Aromanii sunt romani si   de Lefter Popescu
Poporul roman locuia inainte tot teritoriul de la Marea Nordului la Marea Adriatica si de la   de ionion
Marea Eroare   de IonG
A r h i v a
  Caragiale ca destin    6 comentarii
  Basescu cerseste la Tariceanu    27 comentarii
  Bolero la balalaica    2 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Noroc cu norul...    2007-07-19
  Aromanii sunt sau nu romani? (II)    2007-07-13
  Aromanii sunt sau nu romani?    2007-07-06
  Cate grade sunt la Cernauti?    2007-06-29
  Francezi, "vous Ítes sur la bonne voie!"    2007-06-22
 Top afisari / comentarii 
 Basescu da o noua lovitura PD-ului (3468 afisari)
 Basescu cerseste la Tariceanu (3161 afisari)
 Marele lichidator (3131 afisari)
 Au descoperit comoara vikingilor (2316 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (III) (1712 afisari)
 Efectul Coldea (423 afisari)
 Rusia si-a trimis iar bombardierele spre Marea Britanie (258 afisari)
 Republicanul Craig Roberts il acuza de Bush ca pune la cale un "nou 11 septembrie" (204 afisari)
 "Buna dimineata, domnule deputat Buda!" (145 afisari)
 Mult canabis in Guvernul britanic (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16828 sec.