Ziua Logo
  Nr. 3984 de miercuri, 18 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pacalitii
-- Presedintele si premierul au fost dezinformati in mod grosolan de institutiile statului: Arhivele PCR nu au fost niciodata secrete
Documentele din arhiva PCR aflate la Arhivele Nationale nu sunt secretizate si vor fi prelucrate pentru a fi puse la dispozitia cercetatorilor. Precizarea a fost facuta, ieri, intr-un comunicat al Arhivelor Nationale, dupa o solicitare a ziarului ZIUA referitoare la arhiva PCR. Din comunicatul Arhivelor rezulta ca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au fost dezinformati in legatura cu situatia acestei arhive. Presedintele si premierul au sustinut de mai bine de doua luni necesitatea desecretizarii arhivei PCR. Misterul care invaluie dosarele aflate in aceasta arhiva conduce la ideea ca exista interese politice majore pentru ca ea sa nu fie facuta publica. Arhiva PCR a fost preluata de la Ministerul Apararii in 1996 de Arhivele Nationale, dar prelucrarea ei a devenit o prioritate abia acum.
Invocarea unei legi perimate
Noul director al Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, a incercat sa ne explice situatia creata si confuzia existenta in jurul arhivei PCR. "Nu putem vorbi din punct de vedere legal despre arhiva PCR ca despre o arhiva secretizata. In acest moment nu exista nici un dosar secret. Pana acum s-a interpretat intr-un mod restrictiv Legea 16/1996 si s-a restrictionat accesul la documente." El a aratat ca arhiva PCR a fost preluata in 1996 de la Ministerul Apararii, dar a existat un dezinteres pentru ca inventarierea ei sa se materializeze". Dobrincu a afirmat ca prelucrarea acesteia va deveni o prioritate in perioada urmatoare. "Suntem o institutie de interes public si de aceea consider ca este nevoie de mai multa deschidere si transparenta. In calitate de director va trebui sa raspund suspiciunilor justificate despre aceasta arhiva pentru ca tine de trecutul nostru recent", a aratat directorul Arhivelor Nationale. El a sustinut ca este foarte probabil ca o anumita oralitate a vechiului regim despre arhiva PCR sa se fi perpetuat si, de aceea, sa existe ideea ca aceasta este secretizata. "Legea 16/1996 este perimata pentru ca a fost facuta din perspectiva statului si nu a cetateanului. Conform normelor europene un document vazut de un cercetator poate fi vazut de oricine, iar precedentul la noi pentru o parte din Arhiva PCR s-a facut prin Comisia Tismaneanu, care a avut acces la o parte din aceasta arhiva," a mai aratat Dobrincu.
"Au dat cat au vrut pana acum"
Consilierul premierului, Marius Oprea, a declarat, ieri, ca desecretizarea arhivei PCR s-a facut in clipa cand conducerea Arhivelor Nationale s-a schimbat, si in locul lui Corneliu Mihai Lungu a venit Dorin Dobrincu. "Au dat cat au vrut pana acum", a precizat Marius Oprea, care a criticat degringolada existenta la nivelul Arhivelor Nationale in ceea ce priveste prelucrarea arhivei PCR. El a precizat ca o noua lege privind desecretizarea arhivei PCR va trebui sa stipuleze clar ca accesul la documente trebuie sa fie liber si nu conditionat de bunavointa directorului aflat in functie. Consilierul premierului a explicat ca Legea nr. 16/1996 permitea directorului Arhivelor sa ofere acces la dosare, chiar daca erau datate mai recent de 30 de ani. Invocandu-se acest articol din lege, s-a blocat accesul cercetatorilor la aceste arhive totul fiind oferit cu mare greutate si in urma unor negocieri pentru fiecare fond arhivistic.
De la Scurtu la Lungu
Directori ai Arhivelor Nationale, dupa 1990, au fost: 1991 - 1996 Ioan Scurtu, 1998 - 2001 Costin Fenesan, 2002-2007 Corneliu Mihail Lungu (Cristian ANDREI)
Eroare in toata clasa politica
"In contextul analizarii posibilitatilor de depozitare la Arhivele Nationale a tuturor documentelor cu valoare istorica create in perioada contemporana, presedintele Traian Basescu a reiterat solicitarea adresata primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, de urgentare a adoptarii unei decizii de desecretizare a arhivei PCR", se arata cu o luna in urma in comunicatul Administratiei Prezidentiale despre sedinta CSAT din 28 iunie. La randul sau premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat in aceeasi zi ca va propune printr-o Hotarare de Guvern desecretizarea acestei arhive, deoarece este vitala pentru ca o viitoare lege a lustratiei sa fie operabila. Automat majoritatea partidelor politice s-au raliat si ele acestei idei, sustinand oportunitatea acestui demers. Desecretizarea arhivei PCR a fost solicitata si in Raportul Comisiei Tismaneanu, care s-a confruntat cu blocajul existent la nivelul Arhivei Nationale. (C.A.)
Nu sunt informatii clasificate
"Institutia are in pastrare documente constituite de fostele structuri ale PCR. Acestea nu sunt secretizate in sensul consacrat al termenului, adica nu prezinta informatii clasificate. O parte a acestui fond arhivistic din diverse motive nu a fost prelucrat pentru a putea fi pus in circuit stiintific. In perioada urmatoare, prelucrarea arhivistica a acestor documente va reprezenta o prioritate pentru institutie. Documentele emise de Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, ca si cele constituite de fostele structuri de partid, nu sunt puse la dispozitia cercetatorilor decat partial datorita faptului ca nu sunt prelucrate arhivistic in totalitate", se arata in comunicatul primit ieri de la Arhivele
Nationale. (C.A.)
 Afisari: 1925  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Un nou inceput la Arhivele Nationale   de BZI
Foto : Basescu intreaba : bai, ai citit Biblia ? Ugo Tonazzi raspunde : stai ca mai am un pic   de ionion
INDOLENTA!   de mamaie
Hahahahahahahaa   de ManiPani
Ca in filmele cu prosti   de omrizario
ce poza buna   de georgems
Manipulare   de Selena
Stati ushor, pentruca asistam iar la alta facatura a bolsevicilor - mare atentie , deci   de ionion
Oamenii cu cei mai multi bani ASTAZI sant fostii PCR-isti de ieri.. Trebuie sa verificati CUM S-AU .   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de Ariana din Carpati
Dar vaaaai, saracutzii de ei !   de Lefter Popescu
A r h i v a
  Marirea pensiilor se face pe baza de prognoza    14 comentarii
  Scandalul inchisorilor CIA reizbucneste violent    5 comentarii
  Norul mortii    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera? Pe cand "zdreanta, care esti, zdreanta"? (3182 afisari)
 Elena Udrea si canicula romaneasca (2527 afisari)
 Goana dupa aurul din Bulgaria continua (2466 afisari)
 Norul mortii (2187 afisari)
 Razbunarea ca necesitate sexuala inteleasa (2119 afisari)
 Basescu a promulgat legea pensiilor (337 afisari)
 Doua bombardiere provoaca noi tensiuni in relatiile ruso-britanice (169 afisari)
 Osama ben Laden pregateste agenti pentru SUA (167 afisari)
 Tragedie aviatica in Brazilia (127 afisari)
 Pericolul unei poluari in Romania din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01998 sec.