Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
Dosarele Revolutiei si Mineriadelor, aflate la parchetele militare, vor fi declinate la instantele civile * Nu doar instantele militare, ci si parchetele militare nu mai au dreptul sa cerceteze civili
Documentul spalarii lui Ion Iliescu
-- Curtea Constitutionala a dat ieri publicitatii motivarea Deciziei nr. 610 din 20 iunie 2007, prin care a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. III, alin 2, din Legea nr. 356/2006, privind modificarea Codului de procedura penala. Desi se stia de mai multa vreme despre admiterea exceptiei de neconstitutionalitate, revolutionarii Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti asteptau motivarea pentru a afla daca instanta constitutionala s-a referit doar la instantele militare sau a privit si parchetele militare, atunci cand a admis exceptia. Se spera ca motivarea va viza doar interdictia pentru instantele militare de a mai judeca cauze cu civili, conform Hotararii CEDO de la Strasbourg, in cauza "Maszni contra Romaniei". In situatia in care interdictia viza doar instantele militare, nu si parchetele militare, se tragea nadejdea ca dosarele Revolutiei si mineriadelor, aflate la Sectia Parchetelor Militare, vor putea fi instrumentate in continuare de catre echipa generalului-magistrat Dan Voinea, si, in felul acesta, sa ajunga cat mai curand pe masa judecatorilor civili.
Salvare pentru asasini
Motivatia deciziei judecatorilor constitutionali a spulberat insa si ultimele sperante ale revolutionarilor de a vedea curand trimiterea in judecata a lui Ion Iliescu si altor civili implicati, alaturi de militari, in asasinatele sangeroaselor evenimente. Automat, dosarele de la Sectia Parchetelor Militare vor fi declinate in scurt timp la parchetele civile si, indiferent de ce asigurari vor da conducatorii Parchetului Inaltei Curti cu privire la celeritatea si profesionalismul solutionarii acestora in viitor, vom asista la cel putin doi ani de amanari. Iar in majoritatea situatiilor, faptele unor asasini se vor prescrie, intrucat prescriea pentru omor intervine in termen de 20 de ani de la comiterea faptei. De altfel, nu este un secret pentru nimeni, ca la nivelul Sectiei de urmarire penala a Parchetului General, unde urmeaza sa fie declinate dosarele Revolutiei si mineriadelor, nu exista procurori care sa garanteze o solutionare rapida si competenta a acestor dosare. Aceasta sectie este formata, din nefericire, din procurori care au dat cele mai slabe rezultate din tara (mai putin de un rechizitoriu/pe an/pe procuror), fapt recunoscut de insasi procurorul general Laura Codruta Kovesi, la bilantul Ministerului Public de la inceputul acestui an.
Motivarea Curtii
Instanta Constitutionala a motivat sumar exceptia invocata, aratand ca prevederile din Legea 356/2006 - care au permis continuarea anchetelor si proceselor in curs, in care sunt implicati civili alaturi de militari, de catre parchetele si instantele militare - ca fiind discriminatorie. Modificarea Codului de procedura penala in sensul celor mai sus aratate, a fost determinata de Hotararea CEDO de la Strasbourg, in cazul "Maszni contra Romaniei", care a statuat ca civilii nu mai pot fi judecati alaturi de militari de catre instantele militare, deoarece acestea nu ofera garantii de impartialitate, intrucat au dubla subordonare financiara, atat Ministerului Justitiei, cat si Ministerului Apararii. Prevederile legiuitoriului, din Legea 356/2006 - care au facut un compromis pentru rezolvarea unei situatii de tranzitie, astfel incat sa nu fie afectata celeritatea cauzelor in curs, prin declinarea lor de la unitatile militare, la cele civile - au fost declarate neconstitutionale pe urmatoarele considerente: "Prin dispozitiile art. III, alin 2 si 3, teza intai din Legea nr. 356/2006, legiuitorul a mentinut in mod nejustificat competenta instantelor militare si, respectiv, a parchetelor militare, in cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la data intrarii in vigoare a acestei legi. In aplicarea acestor texte ale legii, ar urma ca parchetele militare si, respectiv, instantele militare sa continue urmarirea penala si judecata impotriva unor persoane care nu au calitatea de militari. Aceasta derogare este vadit discriminatorie, in raport cu criteriul avut in vedere de legiuitor in modificarea art. 35, alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala, si anume LIPSA CALITATII DE MILITAR a unuia sau unora dintre faptuitori. In consecinta, Curtea Constitutionala constata ca textele de lege mentionate contravin prevederilor art. 16, alin. 1 din Constitutia Romaniei, privind egalitatea in drepturi, intrucat reglementeaza diferit competenta de urmarire penala si de judecata a unor persoane avand acelasi statut si aflate in aceeasi situatie juridica, data de acuzatia de a fi savarsit o fapta penala". (Razvan SAVALIUC)
Apel catre UE si SUA
Foto: Mediafax
Sorin Iliesiu (foto), vicepresedintele Aliantei Civice, initiatorul apelului de condamnare a crimelor comunismului, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 si Antonie Popescu, senior al Ligii Studentilor au adresat ieri o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, ambasadorului SUA si Parlamentului European, prin care solicita sprijin in vederea urgentarii judecarii celor responsabili de crimele din decembrie '89. De asemenea, semnatarii apelului acuza tergiversarea dosarelor "Revolutiei" si "Mineriadei" timp de mai multi ani, condamnand decizia Curtii Constitutionale de a muta dosarele de la procuratura militara la cea civila.
Potrivit scrisorii deschise, referitor la "cele mai terifiante crime ale comunismului mondial: masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990, de 17 ani incoace, vinovatii nu au fost judecati, principalul responsabil al crimelor fiind d-l Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei timp de zece ani, fost activist comunist". Semnatarii apelului se adreseaza presedintelui Basescu, care, potrivit acestora, are datoria de a actiona pentru stabilirea urgenta, prin justitie, a adevarului despre istoria recenta a Romaniei. Totodata, acestia explica intregul parcurs al dosarelor in cauza si amintesc de promisiunile recente ale generalului magistrat Dan Voinea, cel care ancheteaza cazurile, potrivit carora, "dosarele vor fi trimise in instanta judecatoreasca civila in cursul acestui an, primele urmand a fi trimise in aceasta luna si in cea urmatoare". Ulterior insa, dupa ce la data de 18 iunie Ion Iliescu a fost pus sub invinuire pentru instigare la omor deosebit de grav, "Curtea Constitutionala a Romaniei, compusa din membri numiti in majoritate de invinuitul Iliescu, a decis ca dosarele sa fie mutate de la procuratura militara la cea civila, astfel incat finalizarea cercetarilor sa fie tergiversata pentru multi ani", se arata in documentul citat. De aici vine cea mai mare nemultumire a celor care se lupta pentru aflarea adevarului si condamnarea celor vinovati de crimele din '89 si '90, mai ales dupa ce "in cursul acestui an, atat procurorul general cat si ministrul Justitiei, s-au angajat in scris ca cercetarile vor fi finalizate cu maxima urgenta". "Asa parea sa fie. Dar maxima urgenta a fost acum inlocuita cu maxima tergiversare. Nici Romania, nici Uniunea Europeana, nici NATO si nici SUA nu trebuie sa accepte o asemenea injustitie", spun semnatarii scrisorii. De asemenea, acestia sunt de parere ca "adevarul constituie singura cale prin care Romania poate fi decomunizata, iar Uniunea Europeana, NATO si Statele Unite ale Americii au nevoie de o Romanie curata, vindecata de urmarile crimelor dictaturii comuniste". In finalul documentului este adresata Parlamentului European si ambasadorului SUA rugamintea de a sprijini urgentarea judecarii celor doua dosare: "Ajutati-ne sa exorcizam demonii trecutului pentru a-i impiedica sa patrunda in viitor!". (Andrei GHICIUSCA)
Teodor Maries: Sunt revoltat!
Liderul revolutionarilor din Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti este revoltat de motivare: "In mod abuziv, Curtea Constitutionala si-a arogat dreptul de a examina mai mult decat ceea s-a cerut prin exceptia ridicata, desi nu mai devreme de doua zile ea ne-a spus ca nu poate examina decat in limitele sesizarii. Exceptia privea doar judecata, nu si urmarirea penala. Decizia Curtii, din care fac parte si politruci obedienti lui Ion Iliescu, incearca sa fragmenteze dosarele, si este data in favoarea lui Ion Iliescu, in conditiile in care cel putin doi membri ai Curtii au fost nominalizati in anchetele efectuate de procurori, tocmai in aceste dosare. In aceste conditii, vom incearca sa determinam Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta, pentru ca dosarele de interes national sa ramana la procurorul militar pentru urmarirea penala".
Dan Voinea asteapta decizia conducerii
Generalul magistrat Dan Voinea, procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare (cel care ancheteaza dosarele revolutiei si mineriadelor) ne-a dat ieri urmatoarea declaratie: "Maine ne vom intalni cu conducerea Parchetului Inaltei Curti si vom decide ce vom face. Nu stiu ce se va decide. Nu pot sa ma pronunt deocamdata in privinta a ceea ce voi face cu dosarele. Va rog sa ma intelegeti!"
 Afisari: 1927  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Prescrierea crimelor la 20 ani a fost facuta de securisti juristi pentru securisti criminali care   de Huhu extraterestrul
Documntul? Wax!   de Radu Dragan
diversiunea   de avmr
e vre-un jurist pe-aici?   de Bumerang
Fara reactia societatii civile si suportul onest al UE si USA, criminalii sunt de neatins   de c.vieru
In principiu Iliescu trebuia lustrat nu spalat!   de DanBruma
Vai cat sunteti de indignati!   de Ion Ninel
Asasinii in libertate ,complicii lor in robe.   de ursu livia
Iliescu candamnat?   de doctorul
Nu stiu daca ar fi un castig foarte mare sa-l vedem pe Iliescu in zeghe si cu catuse.Dar bine ar fi   de Razvratitul
Dreptatea infrinta!   de Costescu
Niciodata nu vom avea verdictul   de octaaa
A r h i v a
  Romania, codasa la capitolul lustratie    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02318 sec.