Ziua Logo
  Nr. 3978 de miercuri, 11 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Cu tigara in gura pana la moarte
-- Desi fumatul omoara anual zeci de mii de romani, doar 3% dintre fumatori reusesc sa se lase
Conform celor mai recente statistici, in Romania, fumatul omoara 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre acestea mor intre 35 si 69 de ani. 1 din 4 decese la romani, din perioada activa a vietii, se datoreaza bolilor asociate fumatului. Conform acelorasi statistici, fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai, in medie, 21 de ani.
Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si afectiuni ale aparatului respirator. In fiecare an apar peste 8500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand drept cauza fumatul. Fumatorii din Romania reprezinta peste 30% din populatia activa, 44% dintre barbati si 17,5% din femei, lucru care ne situeaza in primele 10 tari din Europa, dupa numarul de fumatori. Jumatate dintre romani au inceput sa fumeze inainte de 20 de ani si alti 33% au inceput sa fumeze intre 20-25 de ani.
In ultimii 15 ani prevalenta fumatului la barbati a ramas constanta, in timp ce, la femei s-a dublat, crescand alarmant in randul adolescentelor si al femeilor tinere.
Un studiu realizat pe un esantion de 3326 de persoane, in perioada aprilie-iunie de ISRA Center Marketing Research pentru Pfizer Romania releva ca 46,6% din populatia Romaniei, cu varsta de peste 18 ani fumeaza cel putin o tigara pe zi. La nivel de regiuni geografice, in Muntenia mai mult de jumatate din populatie, respectiv 51%, fumeaza, in Moldova 49,7%, in Bucuresti 40,1%, iar in Banat, 42,4%.
Femeile sunt fumatoare mai "usoare", cele mai multe fumand maxim 15 tigari/zi. Studiul mai indica faptul ca, aproximativ doua treimi dintre persoanele intervievate fumeaza de mai mult de 10 ani, peste un sfert dintre repondenti fumeaza de placere, iar doua treimi considera fumatul un obicei.
Doresc sa se lase, dar nu reusesc
Peste 60% dintre fumatori doresc sa se lase de fumat, insa procentul celor care reusesc, fara nici un ajutor, este de numai 3%. Dependenta de nicotina este considerata cronica, fiind asemanatoare cu cea pentru droguri. Poate tocmai de aceea, de-a lungul vietii, o femeie fumatoare incearca in medie de sase ori sa renunte la fumat, in timp ce un barbat de noua ori. Fumatorii intervievati, cu varsta de peste 30 ani, au mentionat in procent semnificativ mai mare, comparativ cu cei tineri, ca vor sa renunte la fumat. Asta chiar daca beneficiile renuntarii la fumat se vad chiar dupa 20 de minute de la ultima tigara, cand tensiunea, ritmul cardiac si circulatia periferica pot avea valori mai bune. Dupa 12 ore nivelul monoxidului de carbon din sange este apropiat de valoarea pe care o au nefumatorii, iar dupa 48 de ore nicotina este eliminata din organism. Dupa 12 saptamani se pot observa o mai buna functionare a aparatului cardiovascular si a plamanilor. Dupa un an, riscul de a face infarct scade la jumatate, comparativ cu un fumator obisnuit. Dupa 10 ani se reduce la jumatate riscul de a face cancer de plamani, iar dupa 15 ani riscul de a face infarct sau accidente vasculare este similar cu al nefumatorilor.
Fumatul dauneaza economiei
In Europa, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cauzate de fumat. Din acelesi cauze, in 2030, numarul deceselor va depasi 10 milioane de persoane. 1 din 2 fumatori ar putea muri din cauza acestor boli, jumatate dintre acestia murind in perioada activa a vietii. Pana in 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca incarcatura economica datorata bolilor corelate cu fumatul va fi de aproximatix 500 de miliarde de dolari anual la nivel mondial si de 165 de miliarde in Europa. Fumatorii lipsesc de la serviciu, cu aproximativ 6,5 zile pe an mai mult decat nefumatorii, rezultand un cost semnificativ pentru economia globala. Nefumatorii expusi unui mediu in care se fumeaza (fumatori pasivi) au de asemenea un risc ridicat de a dezvolta boli asociate fumatului. Aproximativ 33.000 de fumatori pasivi din SUA si 20.000 din UE mor in fiecare an din acesta cauza.
n Carmen POPESCU 
 Afisari: 714  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  James Blunt si-a scos sora la licitatie pe eBay    
  La Buenos Aires a nins prima data din 1918    2 comentarii
  Instabilitate    
 Top afisari / comentarii 
 Marilyn Monroe, diva nespalata (5741 afisari)
 "Singura Biserica adevarata este Biserica Catolica" (2656 afisari)
 Filiera Transnistria (2489 afisari)
 Unde este Liiceanu de la Paltinis? (2238 afisari)
 Palat contra sprijin (2231 afisari)
 Corina Vintan a pierdut concursul pentru admiterea in Corpul Diplomatic al MAE (245 afisari)
  Ossama ben Laden are nora o bunica britanica (202 afisari)
 Motivatia unei decizii "corecte politic" si impotriva interesului national (162 afisari)
 In atentia primarilor Emil Boc, Adriean Videanu... (87 afisari)
 Polul de dreapta se contreaza in chestiunea pensiilor (80 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01943 sec.