Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Povestea in imagini a unui oras ce pastreaza inca urmele demolarilor comuniste
Bucurestii ce au fost
-- Un "roman-foto" al schimbarii si neschimbarii Capitalei in ultimii douazeci si ceva de ani, asa cum este prezentat, albumul lui Cristian Popescu aparut de curand la Editura Compania, "Bucuresti - Arhipelag. Demolarile anilor '80: stergeri, urme, reveniri", prezinta in 424 de imagini povestea unui oras care nu mai este.
Ultima imagine a Spitalului Brancovenesc
"Mai bine de douazeci si cinci de ani am mers zilnic la serviciu cu tramvaiul 17, din Soseaua Giurgiului pana la Biserica Sf. Gheorghe si inapoi. M-am atasat repede de acest traseu si am cautat sa-mi imaginez cum va fi fost in vremurile lui bune. pline de viata. Soseaua Giurgiului, Calea Serban Voda, Strada Lanariei, Calea Vacaresti, Piata Cauzasi, Piata Sf. Vineri, Piata Sf. Gheorghe - o excursie cotidiana, cu nostalgia Bucurestiului de odinioara, in cautarea unui farmec din care ramasesra inca destule semne. (...) Stiam ca avea sa vina o vreme cand vor disparea, era inevitabil, dar, in egoismul meu, as fi vrut sa le pastrez intr-un muzeu, sub un clopot de sticla. (...) totusi, niciodata in atatia ani nu mi-a trecut prin minte ca umblu prin <<Bucurestii ce au fost>>", isi incepe Cristian Popescu povestea.
Cladiri disparute pentru totdeauna, piete din care nu a mai ramas decat amintirea unui nume, cartiere intregi pe care mana distrugatoare a comunismului le-a mutilat pentru totdeauna, locuri golite de fiinta lor odata cu demolarea bisericilor, ziduri surprinse cu putin inainte sa se prabuseasca, basculante si buldozere venite sa ucida, odata cu locurile, atatea lumi si istorii si ganduri... Albumul "Bucuresti - Arhipelag" al lui Cristian Popescu, aparut cu colaborarea lui Adrian Majuru, editor Adina Keneres, este, mai mult decat o carte-document, cu imagini de o extraordinara valoare, un drum spre un timp si un spatiu disparute penru totdeauna. Un Bucuresti schilodit si inlacrimat, surprins parca in timpul unui bombardament straniu, se deschide in paginile albumului aparut la Editura Compania. Un Bucuresti reconstruit din cadre instantanee inainte sa se prabuseasca si in locul lui sa apara un oras al "epocii de aur". "Totul a inceput cu anuntul din 12 martie 1985 despre <<Planul de sistematizare a Municipiului Bucuresti>>. Ce om cu mintea intreaga si-ar fi inchpuit atunci ca avea sa dispara o cincime din oras, poate partea cea mai impregnata de istorie? Acea nefericita data ar merita sa fie botezata <<Ziua Calvarului Bucurestiului>>, spre indurerata aducere-aminte", povesteste Cristian Popescu in prima parte a albumului.
Potrivit editorului Adina Keneres, "nimic din materialul fotografic nu a fost "prelucrat" (recadrat, curatat, infrumusetat), pentru ca imaginile sa-si pastreze nestirbita calitatea documentara."
Cu prilejul aparitiei cartii, editura organizeaza, joi, la orele 17.00, la Cercul Militar National, o intalnire cu arhitecti si istorici, care va fi insotita de proiectii de fotografii si prezentarea unui film scurt. Povestea orasului se va regasi in expunerile specialistilor si raspunsurile lor la intrebarile publicului.
n Monica Andronescu 
 Afisari: 622  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Romania tara de demolatori   de Zaharia2
Bucurestiul....album   de doctorul
"BUCURESTII" in carti pentru marele public   de Dan Ottiger Dumitrescu
A r h i v a
  Pluralism si Multiculturalism    
  Romanii din Timoc si poezia lor    1 comentariu
  ... de pretutindeni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01962 sec.