Ziua Logo
  Nr. 3975 de sambata, 7 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Propusi in functia de judecator fara concurs
-- Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat numirea fara concurs a 26 de judecatori la instantele cu deficit major de resurse umane
CSM a aprobat ca un numar de 26 de candidati la functia de judecator sa primeasca functia fara concurs si i-a propus pe acestia presedintelui Romaniei, pentru a-i numi oficial. Membrii CSM au audiat in urma cu doua zile 56 de candidati pentru posturile libere de la judecatorii, 26 dintre acestia fiind admisi pentru functia de judecator. Potrivit unui comunicat transmis ieri de CSM, "Candidatii vor fi numiti ca judecatori la instantele cu deficit major de resurse umane".
Potrivit unui comunicat transmis ieri de CSM, "Candidatii vor fi numiti ca judecatori la instantele cu deficit major de resurse umane". De asemenea, noii candidati numiti in functia de judecator de catre seful statului sunt obligati sa urmeze, pe o perioada de jumatate de an, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii, care va cuprinde in mod obligatoriu elemente de drept comunitar, curs ce se va finaliza cu un examen de capacitate pentru verificarea cunostintelor. In cazul in care nu vor promova examenul, ei vor parasi functiile, se mai arata in comunicat. Potrivit Legii Statutului Magistratilor, persoanele care au indeplinit functia de judecator, procuror sau magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie cel putin zece ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, precum si avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 10 ani, pot fi numite, fara concurs, la judecatoriile sau parchetele care functioneaza pe langa acestea. La sfarsitul lunii mai, in raportul privind starea justitiei, CSM aprecia ca, din punct de vedere al resurselor umane, in ciuda cresterii numarului de concursuri de admitere in magistratura, inca nu s-a reusit ocuparea tuturor posturilor vacante de judecator si procuror, insa numarul acestora s-a diminuat. Criza de personal calificat se acutizeaza mai ales in cadrul parchetelor, data fiind o tendinta a procurorilor de a cere sa fie numiti judecatori. In opinia CSM, cea mai corecta modalitate de admitere in magistratura ramane Institutul National al Magistraturii, insa acesta are "dezavantajul major" ca nu permite reactia imediata la aparitia unei crize de personal in sistem. Si asta in conditiile in care modalitatile de previzionare a necesarului de judecatori si procurori sunt "relativ ineficiente", pentru ca nici pensionarea anticipata si nici ramanerea pe functie dupa implinirea varstei pensionarii nu pot fi prevazute si luate in cazul din timp. In aceste conditii, CSM propunea folosirea de modalitati alternative de numire a magistratilor, in cazurile in care sistemul are maxima nevoie.
Andrei GHICIUSCA 
 Afisari: 587  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
juzii si modul cum sunt ei uneori numiti sau alesi   de avarfreson
hotararea defineste pe jude iar nu buchea   de avarfreson
cabotinii   de ciad27
A r h i v a
  Balcicul Reginei Maria    3 comentarii
  Societatea civila dezaproba protectia speciala pentru ministri    4 comentarii
  Un nou mandat de arestare pentru Boerica    
  Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa lauda armata romana    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Bilderberg 2007: "Inaltii prelati ai globalizarii" la Istanbul (3141 afisari)
 Comorile secrete (3119 afisari)
 Romanii de dincolo de granitele Romaniei (2590 afisari)
 Balcicul Reginei Maria (2317 afisari)
 Evul Mediu din Kosovo (2196 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00974 sec.