Ziua Logo
  Nr. 3975 de sambata, 7 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Finaliste Booker Prize traduse in romaneste
-- La mai putin de un an de la lupta pentru Booker Prize 2006 - cea mai inalta distinctie literara britanica - Polirom le ofera cititorilor romani trei, adica jumatate, dintre cartile ajunse in finala.
Este vorba despre M.J. Hyland cu romanul "Declinul", aparut in colectia "Biblioteca Polirom", Sarah Waters cu "Veghea", roman in curs de aparitie in aceeasi colectie si despre finalista, dar si marea castigatoare din 2006, Kiran Desai cu "Mostenitoarea taramului pierdut", carte, de asemenea, in curs de aparitie. Alaturi de Kiran Desai, Sarah Waters si M.J. Hyland, anul trecut au mai fost nominalizate Kate Grenville ("The Secret River"), Hisham Matar ("In the Country of Men") si Edward St Aubyn ("Mother's Milk").
Man Booker Prize, infiintat in 1968, este unul din cele mai prestigioase premii literare din lume. El se acorda anual pentru un roman scris in limba engleza de un scriitor din Marea Britanie, Irlanda sau Commonwealth. Neoficial, este considerat un premiu mai important si mai liber de criterii extraliterare de selectie decat Nobelul.
Kiran Desai (35 de ani - cea mai tanara femeie laureata a acestui premiu) este fiica uneia dintre cele mai populare scriitoare indiene, Anita Desai, de trei ori finalista la Booker, fara sa-l fi primit insa. Kiran Desai s-a nascut in India (1971). La 14 ani a plecat in Anglia, un an mai tarziu mutandu-se impreuna cu familia in SUA. Dupa ce a absolvit Colegiul Bennington si Universitatea Hollins, a urmat cursuri de creative writing la Universitatea Columbia. Primul sau roman, "Sfantul din livada de guave" (in curs de aparitie la Polirom), publicat in 1998, a fost primit cu laude de critica literara internationala. Cu cel de-al doilea roman ("Mostenitoarea taramului pierdut"), a tras lozul cel mare - Man Booker Prize.
Sarah Waters, preferata cititorilor, agentilor literari si a jurnalistilor britanici la editia trecuta, s-a nascut la Neyland (1966); acum locuieste la Londra. Este autoarea a patru carti - "Tipping the Velvet", "Affinitiy", "Fingersmith" (in curs de aparitie la Polirom) si "Veghea", dintre care doua au sI fost ecranizate ("Tipping the Velvet" si "Fingersmith"). In 2003, Waters a fost inclusa pe lista celor mai buni 20 de tineri scriitori britanici, iar la finele anului a fost declarata Autoarea Anului la British Book Awards. M.J. (Maria Joan) Hyland este o scriitoare australiana de origine irlandeza. S-a nascut la Londra (1968), dar si-a petrecut copilaria in Australia si in Irlanda, la Dublin. A studiat Artele si Dreptul la Universitatea din Melbourne, lucrand pentru scurt timp in domeniul televiziunii si al cinematografiei, apoi ca avocat. Si-a publicat primele povestiri la 17 ani, in revista Australian Short Stories, apoi in New York Stories, obtinand in America o nominalizare la Pushcart Prize. Primul roman, "How the Light Gets In" (2004), s-a aflat pe lista finalistilor la Commonwealth Writers Prize si la Barnes and Noble Discover Award, in 2005. "Declinul", al carui titlu original este "Carry Me Down", a fost nominalizat la Man Booker. (L.D.)
 Afisari: 222  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ultimul festival al verii cinematografice    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Bilderberg 2007: "Inaltii prelati ai globalizarii" la Istanbul (3141 afisari)
 Comorile secrete (3119 afisari)
 Romanii de dincolo de granitele Romaniei (2590 afisari)
 Balcicul Reginei Maria (2317 afisari)
 Evul Mediu din Kosovo (2196 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01208 sec.