Ziua Logo
  Nr. 3975 de sambata, 7 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Mungiu, Nemescu, Scorsese si Almodovar - pe ecranele litoralului
Ultimul festival al verii cinematografice
Luni se deschide la Mamaia cea de-a doua editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF), despre care organizatorii spun ca are un buget de 300.000 de euro. Festivalul va fi structurat in patru sectiuni: Competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si o sectiune dedicata scolilor de film. Spectatorii vor putea intra gratuit la toate proiectiile din cadrul IPIFF, care vor avea loc in fiecare seara, incepand cu ora 21.30, la Palatul Festivalului (Teatrul de Vara - filmele din Competitie si cele din cadrul Galei Filmului Romanesc), Gradina Cinema Albatros (sectiunea Panorama) si un spatiu neconventional - La Fantani - Casino (metrajele).
La fel ca la edita precedenta, festivalul va cuprinde si un training de productie de film, organizat pe intreaga perioada de desfasurare a festivalului, cu sprijinul organizatiei britanice New Producers Alliance (NPA), si sustinut de Anita Lewton. Training-ul reprezinta un curs concis ce urmareste toate capitolele productiei de film: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finantare, programare, vanzari, distributie.
Gala Filmului Romanesc va include sase lungmetraje romanesti: "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (regia Cristian Mungiu) - marele castigator al Palme D'Or in acest an, "California Dreamin' (nesfarsit)" (regia Cristian Nemescu) - premiul Un Certain Regard la Cannes, "Ingerul necesar" (regia Gheorghe Preda), "Cocosul decapitat" (regia Radu Gabrea) si "Pescuit sportiv" (regia Adrian Sitaru) - prezentat in avanpremiera. Filmul "Restul e tacere" al lui Nae Caranfil nu va mai putea fi proiectat in cadrul evenimentului, asa cum fusese anuntat initial, deoarece a fost selectat la Festivalul de la Locarno.
In cadrul sectiunii Panorama vor fi prezentate filme cunoscute de peste Ocean si din Europa: "The Departed" (regia Martin Scorsese, patru premii Oscar), "Venus" (regia Roger Michell), "Little Miss Sunshine" (regia Jonathan Dayton si Valerie Faris, doua Oscaruri), "The Last King of Scotland" (regia Kevin Macdonald, Oscar si Globul de Aur pentru rol principal castigate de Forest Whitaker), "Pan's Labyrinth" (regia Guillermo del Toro, patru premii Oscar), "Volver" (regia Pedro Almodovar) si "13 Tzameti" (regia Gla Babluani, Marele Premiu al Juriului de la Sundance, Premiul FIPRESCI).
Competitia va numara zece filme, printre care "Iklimler"/"Climates" (regia Nuri Bilge Ceylan, castigator al Premiului FIPRESCI la Cannes in 2006) si "Den Brysomme mannen"/"The Bothersome Man" (regia Jens Lien, castigator al Premiului ACID la Cannes 2007). "California Dreamin' (nesfarsit)" este singurul lungmetraj romanesc din competitia oficiala IPIFF 2007. Juriul sectiunii este format din Cristian Tudor Popescu (jurnalist), Alexandru Tocilescu (regizor), Lazlo Kantor (producator, regizor - Ungaria), David Pope (New Producers Alliance) si Sorin Lucian Ionescu (TV Neptun).
Vor fi proiectate peste 40 de scurtmetraje ale scolilor de film din tara si din strainatate si ale tinerilor cineasti in afirmare. Juriul acestei sectiuni este format Ion Besoiu (actor), Dana Dimitriu Chelba (manager festival), Ion Siman (directorul studioului Moldova Film), Gheorghe Balasoiu (arhitect scenograf) si Mihai Orasanu (producator). Vor fi acordate Marele Premiu al festivalului, acordat pentru lung-metraj, Premiul pentru scurt-metraj, Premiul criticilor de film si cel al scolilor de film. Regizorul Cristian Mungiu va primi un premiu de excelenta. Anul trecut, IPIFF s-a desfasurat la Constanta, in septembrie. Acum, organizatorul - Consiliul Judetean Constanta - si producatorul evenimentului - Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania (UPFAR) - au decis sa mute festivalul in perioada in care pe litoral se afla mai multi turisti.
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 151  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Finaliste Booker Prize traduse in romaneste    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Bilderberg 2007: "Inaltii prelati ai globalizarii" la Istanbul (3141 afisari)
 Comorile secrete (3119 afisari)
 Romanii de dincolo de granitele Romaniei (2590 afisari)
 Balcicul Reginei Maria (2317 afisari)
 Evul Mediu din Kosovo (2196 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13770 sec.