Ziua Logo
  Nr. 3972 de miercuri, 4 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Lesco, Ivantoc si Popa, decorati de Basescu
Eroii de la Nistru, Cavaleri ai Romaniei
-- Presedintele Traian Basescu i-a decorat, ieri, pe Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Popa cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, eveniment la care au participat familiile celor trei, consilieri prezidentiali si de stat din cadrul Administratiei Prezidentiale, actorul Radu Beligan, soprana Mariana Nicolesco, reprezentanti ai Asociatiei Civic Media, in frunte cu ziaristul Victor Roncea.
Foto: Mediafax
De la ceremonie a lipsit insa Ilie Ilascu. Ivantoc, Lesco si Popa, fosti detinuti politici ai regimului separatist de la Tiraspol, au fost decorati pentru patriotismul si eroismul de care au dat dovada. In timpul ceremoniei desfasurate la Palatul Cotroceni, seful statului a vorbit despre filonul romanesc, patria-mama si despre cum "au sapat" cei trei "file de istorie in zile de pace". Ivantoc, Lesco si Popa sunt nume care inseamna dragoste de tara, patriotism si dorinta de a te sacrifica pentru poporul tau, a spus Traian Basescu in discursul rostit cu aceasta ocazie."Ei sunt oameni care, dincolo de dragostea pentru filonul romanesc al tarii lor, de dragostea pentru poporul roman, de dragostea pentru romani, au sapat in zile de pace in patria mama, file de istorie, intr-o tara care a fost, candva, parte a Romaniei", a apreciat seful statului, adaugand ca in fata unor astfel de oameni nu este nevoie de justificari pentru acordarea celor mai inalte distinctii ale statului roman "pentru ca justificarea sunt chiar ei". Potrivit presedintelui, pentru romani cei trei semnifica faptul ca, desi intre Romania si Republica Moldova exista frontiere de stat, "sunt lucruri pe care frontierele nu le pot opri". In numele celor trei a vorbit Alexandru Lesco, eliberat din inchisoarea transnistreana in 2004, dupa ispasirea unei pedepse de 12 ani. Multumind pentru decoratie, Lesco a afirmat ca aceasta nu este doar a lor, ci si a romanilor. El a explicat ca, alaturi de colegii sai, a simtit, in anii de detentie din Transnistria, "suflarea" si "sprijinul tuturor romanilor". Dupa ce a ciocnit o cupa cu sampanie impreuna cu cei prezenti, seful statului a primit de la Victor Roncea o rezolutie adoptata de Asociatia Civic Media pe 27 martie, in care se cerea autoritatilor elaborarea unei strategii pentru spatiul rasaritean romanesc, simplificarea formalitatilor de obtinere a cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova si acordarea celor mai inalte distinctii ale statului pentru Lesco, Ivantoc si Popa. Rezolutia a fost semnata de Mariana Nicolesco, Radu Beligan, de reprezentanti ai mediului academic si studenti. Cei trei s-au deplasat apoi la Palatul Victoria, unde au fost primiti de premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unui comunicat al Guvernului, "seful Executivului i-a invitat pe cei trei sa se bucure de prima lor vacanta in libertate, pe care o vor petrece (...) intr-o statiune montana si pe Litoral". In cursul serii, Ivantoc, Lesco si Popa au raspuns invitatiei liderului PNG, George Becali, care a dorit sa le multumeasca pentru jertfa lor. Cei trei au primit din partea finantatorului Stelei cate 50.000 de euro, pentru a incepe o noua viata.
Distinsi si de Uniunea Juristilor din Romania
Uniunea Juristilor din Romania - care a contribuit la internationalizarea cazului privind grupul Ilascu - a hotarat sa acorde lui Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco Medalia de Merit si cate un Premiu de Excelenta, ca semn al recunostintei pentru patriotismul lor si pentru suferinta indurata, cu demnitate, in temnitele din Transnistria.
Ilie Ilascu a primit aceleasi distinctii din partea UJR in 2001. Inmanarea distinctiilor va avea loc astazi, la ora 13.00, la sediul UJR din Romania, Bdul Magheru nr. 22, etaj1.
Cu acest prilej va avea loc lansarea volumului "Eroi pentru Romania", aparut la Editura Semne, al carei autor coordonator este ziaristul Victor Roncea.
Luciana Pop 
 Afisari: 816  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pentru ce au siferit cei din grupul Ilascu?   de griar
Ilascu   de dsc
A r h i v a
  Summitul homarului, in coada de peste    3 comentarii
  Alerta dupa alerta in Marea Britanie    1 comentariu
  SUA, la a 231-a aniversare    2 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu acuza complotul Hrebenciuc-Olteanu-Verestoy si vrea Guvern&premier PD (2884 afisari)
 Grupul-varza de la Cluj (2135 afisari)
 Cea mai scumpa camera de hotel din lume (1912 afisari)
 Cacealmaua Vampirului (1847 afisari)
 Bill Gates detronat (1649 afisari)
 Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa (258 afisari)
 Premierul nu renunta la majorarea pensiilor (202 afisari)
 Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei (114 afisari)
 Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala (106 afisari)
 Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii" (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01876 sec.