Ziua Logo
  Nr. 3972 de miercuri, 4 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Cea mai influenta organizatie mondiala a ziaristilor cere Cartel Alfa sa renunte la boicotarea drepturilor jurnalistilor
FIJ condamna "batjocura" lui Hossu
-- Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) a condamnat ieri boicotul impotriva drepturilor jurnalistilor, negociate prin Actul Aditional la Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura mass-media 2007/2008, declansat de Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, impreuna cu unii patroni din mass-media.
ZIUA FOTO
Astfel, intr-o adresa a Federatiei, catre Bogdan Hossu, retransmisa presei de US MediaSind, Aidan White, secretar general FIJ, apreciaza ca, "nu este justificabil pentru un lider de uniune nationala sa fie de partea angajatorilor si sa atace imbunatatirile care s-au adus la CCM-ul presei, in ceea ce priveste cresterea salariilor angajatilor si conditiile de lucru, pe baza unui argument fals". White face referire la autoritatea legala pe care Federatia Sindicatelor din Mass-Media Alfa 2004, afiliata la Cartel Alfa, "nu o are" in privinta negocierilor CCM-ului semnat pe 24 mai 2006 si, mai departe a Actul Aditional, semnat pe 18 iunie 2007. "Numai partile care au participat la elaborarea CCM (in cazul de fata, US MediaSind) s-au implicat in modificarea acestuia, intrucat nu era vorba despre negocierea unui nou CCM. Prin urmare, participarea Federatiei Sindicatelor din Mass-Media Alfa 2004 la acest demers ar fi fost imposibila chiar si in cazul in care Ministerul Muncii ar fi fost totusi de acord cu acest lucru", ii explica Aidan White, presedintelui Alfa. Mai mult, FIJ considera aceasta disputa cu atat mai neplacuta cu cat primul CCM la nivel de ramura mass-media a fost o realizare a MediaSind, dupa trei ani de munca asidua pentru convingerea patronatelor sa se aseze la masa negocierilor si sa semneze. Uniunea a trebuit atunci sa faca fata provocarilor venite din partea Clubului Roman de Presa si a sindicatelor "galbene" infiintate chiar de catre membrii acestuia si atunci cand au existat atacuri oponente chiar dinauntrul societatilor publice de radio si tv. "Contestarea documentului de catre dvs., exact in momentul inregistrarii acestuia la Ministerul Muncii, a fost o batjocura, in conditiile in care nu aveati afiliat nici un sindicat al presei (am remarcat ca Societatea Ziaristilor Romani, afiliata la FIJ, parasise Alfa)", mai spune secretarul FIJ in scrisoare catre Hossu.
Negocierile au fost transparente
In continuarea documentului FIJ ii explica liderului sindical de ce considera ca reclamatia lui Hossu, cu privire la lipsa de transparenta a negocierilor nu este argumentata. "Importanta acestui Act nu poate fi contestata. Ca rezultat al lui, angajatorii din media au fost obligati sa-si onoreze obligatiile fata de propriii angajati, salariile de baza si platile compensatorii au fost crescute, iar platile pentru munca suplimentara sau alte servicii au inregistrat cresteri semnificative. Jurnalistii au avut succes in instanta in procese impotriva companiilor care i-au nedreptatit si mai multe organizatii media au iesit in avantaj ca urmare a aplicarii prevederilor acestui document", constata White. Acesta apreciaza ca, in aceste conditii, "nu e de mirare ca unii angajatori vor sa boicoteze CCM prin orice mijloace posibile, insa e de neconceput ca un lider sindical ca dvs. vine sa-i sprijine pe acestia in eforturile lor".
Amintim ca, Actul Aditional la CCM-ul la nivel de ramura mass-media a fost inregistrat la Ministerul Muncii si publicat deja in Monitorul Oficial, el producand efecte juridice pentru toti angajatorii si angajatii din mass-media.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 241  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Sezon de reparatii in scolile Capitalei    
  Mediasind sustine depolitizarea conducerilor TVR si SRR    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu acuza complotul Hrebenciuc-Olteanu-Verestoy si vrea Guvern&premier PD (2884 afisari)
 Grupul-varza de la Cluj (2135 afisari)
 Cea mai scumpa camera de hotel din lume (1912 afisari)
 Cacealmaua Vampirului (1847 afisari)
 Bill Gates detronat (1649 afisari)
 Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa (258 afisari)
 Premierul nu renunta la majorarea pensiilor (202 afisari)
 Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei (114 afisari)
 Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala (106 afisari)
 Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii" (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01760 sec.