Ziua Logo
  Nr. 3966 de miercuri, 27 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Surogatul fericirii
-- Specialistii secolului XXI au gasit un surogat pentru ciocolata, cea care se spune ca face oamenii fericiti
Ciocolata, asa dulce cum este, se afla la baza unui conflict amar inca dinainte ca vitejii conchistadori sa ii descopere pe atzecii care se ucideau unii pe altii din cauza boabelor de cacao. A dezbinat familii si a indepartat prietenii din industria dulciurilor atat de mult, incat in momentul in care Cadbury mergea la funeraliile unui rival caruia i-a gresit, vaduva a strigat in Catedrala Westminster: "Iesi afara, diavolule!".
Dinastiile Hershey si Mars se lupta de mai bine de 20 de secole. In prezent, ceea ce persoanele implicate in industria dulciurilor credeau ca va avea drept consecinte o simpla schimbare de regula s-a transformat intr-o lupta pe alimente care va merge mai departe pentru a defini cat de mult apreciaza oamenii placerea culinara.
Ciocolata adevarata este obtinuta din boabe de cacao sfaramate, din care se obtine nu numai masa de cacao solida, ci si untul de cacao care este vital pentru textura, pentru ca practic se topeste in gura, relateaza Rompres. Fabricantii industriali au semnat o petitie catre Food and Drug Administration din SUA (FDA) prin care au cerut permisiunea de a inlocui untul de cacao cu grasimi mai ieftine, dar sa poate denumi produsul obtinut tot "ciocolata". Motivul: substitutul le-ar permite sa foloseasca mai putine boabe, iar untul de cacao l-ar vinde industriei cosmetice.
Cei care sprijina aceasta idee sustin ca europenii fac deja acest lucru. Aceasta comparatie, fie ca este o neintelegere sau un efort de inducere in eroare, este absurda, este de parere Mort Rosenblum, fost editor al International Herald Tribune si autor al cartii "Chocolate: A Bittersweet Saga of Dark and Light."
Atunci cand companiile europene au incercat sa elimine untul de cacao, dezbaterea a durat aproape un deceniu. In 2003, UE a hotarat ca substituirea sa fie limitata pana la cinci la suta si sa se realizeze numai cu anumite uleiuri care sa semene din punct de vedere chimic cu untul de cacao. Pe aceasta imitatie de ciocolata scrie in mod vizibil "contine grasimi vegetale ca aditiv la untul de cacao". Francezilor le place sa numeasca acest produs "cocholat", un epitet derivat din cuvantul francez "cochon", care inseamna porc.
In America, FDA poate schimba regulile bazandu-se pe reclamatiile venite din partea cetatenilor. Anul trecut, "cetateni" precum cei din cadrul Asociatiei Producatorilor de bunuri de larg consum au adaugat noi reguli pentru ciocolata intr-o petitie in care au fost incluse peste 200 de alimente, prin care cereau standarde privind modificarea alimentelor, pentru "a se permite o flexibilitate maxima in tehnologia alimentelor folosita la prepararea alimentelor standardizate" si autorizarea "oricarui proces alternativ care realizeaza efectul dorit".
Acest lucru ar putea avea un efect devastator asupra productiei de alimente, iar in ceea ce priveste ciocolata, regulile nu prevad nici o limita legata de cantitatea de unt de cacao care ar putea fi inlocuita. Totodata, nu exista restrictii in ceea ce priveste ce fel de grasimi pot fi folosite. Nu se face nici o incercare de a imita produsul adevarat.
Acest lucru se pare ca a trecut neobservat pentru un fabricant de ciocolata din California, Gary Guittard. El s-a raliat cu fortele de opozitie: FDA a amanat data la care sa dea un raspuns. Agentia sustine cu nu va lua o decizie in perioada imediat urmatoare.
In timp ce petitia pentru ciocolata s-a raspandit in Europa, patronii Lumii Vechi au reactionat asa cum era de asteptat. Ei au privit ultima inclestare a americanilor referitoare la minunile boabelor de cacao si sunt consternati la ideea ca ar putea fi pierdute. Asa cum sustine Jacques Genin, a carui fabrica cu o singura incapere din Paris este un taram sfant pentru cunoscatori, toata lumea are dreptul de a se bucura de ciocolata, iar daca majoritatea ciocolatei de pe raft este falsa, numai cei care isi permit creatii precum cele ale lui Genin vor sti cat de minunata este ciocolata.
Temerile lui au ajuns pana la fabricantii de ciocolata din Franta, Belgia, Italia si Spania precum si SUA.
Propunerea va adanci si mai mult prapastia dintre bun si groaznic. Companiile industriale de alimente si-ar putea vinde ciocolata la un pret mai mic. Dar furnizorii de marfa adevarata nu pot reduce nimic. "Ciocoholicii" se vor multumi cu ceea ce primesc, iar cei care nu isi pot permite nu vor sti niciodata ce gust are ciocolata adevarata.
Sustinatorii initiativei invoca argumente indoielnice. Unii sustin, de exemplu, ca schimbarea ii va ajuta pe cultivatori si pe copiii din Africa, care muncesc din greu pe plantatiile de cacao, fara sa explice exact cum. Dar, de fapt, va diminua cererea de boabe de cacao. Cand americanii au invatat sa iubeasca uleiul de masline, cultivatorii au imbunatatit calitatea acestuia.
In mod similar, o revolutie a ciocolatei premiaza boabele de cacao mai bune. Dar 90 la suta dintre fermieri de abia se descurca. Acestia ar avea de suferit daca cererea s-ar reduce, la fel si produsul lor.
Prea multe din ceea ce mancam sunt deja virtual surogate, precum produsul Frankenstein "farm-fresh" sau "prajiturile de casa" facute cu chimicale. Nimeni dintre cei care au savurat ciocolata adevarata nu ar dori sa vada mult-iubita cacao Theobroma, elixirul zeilor, avand acelasi destin. (D.M.)
 Afisari: 818  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Surogate   de doctorul
Dinastiile Hershey si Mars se lupta de mai bine de 20 de secole.   de Arcturus
A r h i v a
  Posibila reuniune Led Zeppelin    
  Pielea artificiala care vindeca ranile    
  "Cocaina design"    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Rusia vrea inapoi Balcanii si Marea Neagra (4019 afisari)
 Grupul de Intelectuali "Romavia" (GIR) (2610 afisari)
 Romania, trista figura (2434 afisari)
 Mincinosii EVZ, condamnati (2409 afisari)
 Az RMDSZ hatalom veget ert (2357 afisari)
 Tupeu iliescian (377 afisari)
 Jocuri politice la CNA si TVR (75 afisari)
 No comment! (72 afisari)
 Raportul CE: Progresele in cazul Romaniei exista, dar sunt insuficiente (62 afisari)
 Dick Marty acuza "zidul tacerii" din jurul inchisorilor CIA (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05144 sec.