Ziua Logo
  Nr. 3963 de sambata, 23 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Talpes interlopul
-- Note ale serviciilor secrete scot la iveala faptul ca fostul director SIE si consilier al lui Iliescu a facut afaceri cu personaje dubioase
Ioan Talpes - fost sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE) in perioada 1992 - 1996, fost ambasador al Romaniei la Sofia, in perioada 1997 - 1999 si fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, pe probleme de securitate nationala in ultimul mandat al acestuia - este un personaj care deruleaza afaceri de mare anvergura, in special cu personaje din lumea interlopa.
Potrivit unor note intocmite de serviciile secrete in vara anului 2002, Talpes era vazut drept un personaj negativ, afirmandu-se ca: "in cadrul activitatilor sale extraprofesionale, prin traficarea calitatii conferite de pozitia actuala, acorda sprijin unor persoane din lumea interlopa, implicate in afaceri cu produse petroliere, intretine relatii cu elemente cunoscute pentru evaziune fiscala ori angrenate in trafic cu armament, si favorizeaza angajarea unor cunostinte in aparatul Administratiei Prezidentiale, care exercita presiuni asupra organelor de ancheta pentru exonerarea de raspundere penala a unor invinuiti cercetati pentru prejudicii de ordinul miliardelor de lei". Dupa caderea regimului Ion Iliescu, Ioan Talpes (aidoma fostului consilier Paul Sarbu, care ii este partas in multe afaceri) a continuat sa faca jocuri politico-financiare numai de el stiute si nu a pierdut oportunitatea sa-si ofere serviciile actualului sef al statului. El este autorul a numeroase sesizari si plangeri penale, in urma carora Parchetul General a declansat, ca la comanda, o serie de dosare cu mare impact la opinia publica. Talpes este insa departe de profilul unui personaj "sarac si cinstit", pe care il afiseaza.
Afacerea fiului
Rapoartele serviciilor secrete care l-au avut in monitorizare, indica faptul ca fiul acestuia - Ioan Codru Talpes (nascut la 29.11.1971) ar fi derulat afaceri cu SIE, inca din perioada cand taticul era seful acestei institutii. Se arata ca Ioan Codru Talpes ar fi fost in fapt adevaratul patron al SC Euro Vial Trading Company SRL Constanta (inmatriculata la ORC sub nr. J13/1719/1995), societate care in acte aparea ca apartinand numitilor Palimaru Constantin si Ion Vacaru. Ioan Tapes ar fi ajutat aceasta societate sa achizitioneze o cantitate de 450 tone de combustibil Tip A de la Oilterminal SA Constanta, in ianuarie 2001 careia, dupa mai multe operatiuni succesive, i s-a pierdut destinatia. O mare parte a combustibililor obtinuti in regim preferential de catre respectiva societate, au fost tranzactionati spre destinatii necunoscute prin intermediul SC Gentil Com Impex SRL Bucuresti (inmatriculata la ORC sub nr. J40/16085/1992), patronata de Pardaillan Zanfir, zis "Pardica", lider al lumii interlope din Capitala. Pardaillan, fiul lui Pian si Aurelia, de etnie rroma a fost implicat in perioada 1996 - 2001, impreuna cu mai multe elemente certate cu legea, in infractiuni de recuperari de bani, detinere ilegala de armament, jafuri cu mana armata, practicarea ilegala de jocuri de noroc, proxenetism, furturi si trafic de autoturisme autohtone si straine.
Protectorul infractorilor
Printre legaturile dubioase ale lui Talpes se numara si relatia acestuia cu Catalin Voicu, reactivat ca ofiter SPP si detasat in urma interventiilor aceluiasi Talpes la Departamentul de Securitate Nationala, in calitate de consilier prezidential. Reactivarea lui Catalin Voicu s-a petrecut dupa ce acesta a exercitat presiuni asupra unor politisti si procurori din Targoviste si Ploiesti, pentru exonerarea de raspundere a unor indivizi urmariti pentru infractiuni de inselaciune si delapidare. Protejatul lui Talpes s-a interesat in repetate randuri la conducerea IPJ Dambovita, in anul 2002, de soarta numitilor Stefan Badeanu si Valeriu Cotolan, actionari la SC Comival Prod SRL Targoviste, cercetati pentru inselaciuni cu prejudicii de 7,8 miliarde de lei vechi. Despre Valeriu Cotolan, ZIUA a scris in mai multe randuri cum acesta insela familiile disperate ale unor arestati, legitimandu-se in fals drept "director in Ministerul Justitiei" si promitand eliberarea arestatilor in schimbul unor sume mari de bani. Cotolan a fost arestat de PNA, in urma unui astfel de trafic de influenta, dupa o urmarire ca-n filme pe soseaua Bucuresti - Ploiesti, fiind prins dupa ce si-a ingropat banii primiti ca spaga la radacina unui pom din comuna Puchenii Mari.
Monitorizarea asupra lui Tapes efectuata de serviciile secrete a subliniat faptul ca numitii Badeanu si Cotolan invocau relatiile lor cu consilierul prezidential, promitand avansarea in grad a politistilor care ii cercetau, in schimbul propunerii de scoatere de sub urmarire penala.
Fratele ospatar scos la servire
Fratele mai mic al lui Ioan Talpes - Gheorghe Talpes - nascut la 01.06.1949 in Toplet, judetul Caras Severin, domiciliat in Constanta, de profesie ospatar, care a lucrat pana in decembrie 1989 la barul Unic de la Hotelul Continental din Constanta - este implicat in afaceri si constructii de imobile, care se banuiesc a fi ale lui Ioan Talpes.
In vara anului 2002, fostul ospatar Gheorghe Talpes era nominalizat ca detinator a doua autoturisme de lux, respectiv un Mercedes ML cu nr. CT 10 SIE si un Land Rover cu nr. CT 09 SIE. Este implicat in afaceri extrem de complexe: "Gheorghe Talpes este comentat deseori ca sub pavaza oferita de functia fratelui sau a intretinut relatii de ordin financiar cu reprezentanti din diferite firme private, pretinzand importante sume in valuta sub motivul ca sunt necesare pentru achizitia e materiale de constructii necesare fratelui, promitand in schimb ca vor fi favorizati la incredintarea de lucrari, indeosebi cu profil de constructii, de catre Ioan Talpes". In acest sens se afirma ca fratele lui Ioan Talpes a pretins si primit 25.000 USD de la SC Euro Vial Trading Company SRL si 17.000 USD de la un alt asociat privat.
Notele serviciilor secrete mai mentioneaza ca Gheorghe Talpes este asociat impreuna cu Mergeani Dimciu si Viorel Grigorenco la SC Phoenix Shipping and Trading LTD Co SRL Constanta, specializata in activitati aneze transporturilor pe apa, activitatile de baza ale firmei constand in agenturari de nave.
De asemenea, se sustine ca pentru a materializa interesele fratelui sau, Gheorghe Talpes este mentinut asociat in mai multe firma, dupa cum urmeaza:
l Business Port cu actionar Popa Dumitru, condamnat pentru contrabanda cu tigari BT de pe spatiul Bulgaria;
l Vega Trading 95 cu actionari Felicia Tanasescu si Romeo Tanasescu, ultimul suspect pe linia contrabanda cu tigari in zona libera Port Constanta. Acesta este prieten cu Ioan Talpes;
l Kumaco International;
l Ralco International, cu asociat Cazan Lucian, condamnat pentru contrabanda cu tigari si suspect pentru implicare in operatiuni ilegale cu droguri;
l Eurodif Cazinou;
l Com-Unic;
l International Consulting Service;
Cat priveste SC Vega Trading 95 SRL si asociatul Romeo Tanasescu, persoana de incredere a lui Talpes, s-a documentat faptul ca "a fost desemnat Ioan Talpes sa suplineasca si sa sprijine actiunile fratelui sau Gheorghe Talpes in directia importului-exportului de tigari din zona libera Constanta Sud - Agigea, interpunand firma mentionata pentru a prelua circa 3100 baxuri tigari marcile Rodopy, Opla, TY 134 de la importatorul SC Unitrade Management Ltd Bulgaria, pe care le-a transportat cu patru autotiruri pana la aeroportul Mihail Kogalniceanu".
Sunt enumerate toate numerele de inmatriculare ale vehiculelor care au dus tigarile la aeroport, de unde au fost incarcate in aeronave rusesti si reexportate catre firma ABS din Turkmenistan, reprezentata de bulgarul Alexander Tomov.
Veriga Paul Sarbu
In cercul de relatii al lui Ioan Talpes din perioada cand acesta era consilierul lui Ion Iliescu pe probleme de siguranta nationala, se afla si Paul Sarbu, personaj contestat pentru "lipsa de probitate morala, autoritate profesionala a carei evolutie pe treptele ierarhice denota tipologia carieristului, cu o structura caracteriala generatoare de atitudini si comportamente circumscrise exclusiv ambitiilor si intereselor personale".
Acest Paul Sarbu este nominalizat in notele serviciilor secrete ca afisand o stare materiala cu mult peste nivelul veniturilor realizate legal, ca fiind lipsit de experienta si competenta profesionala "toate concretizate intr-o prestatie deplorabila care l-a facut incompatibil cu responsabilitatile functiilor superioare detinute in structurile Ministerului de Interne, fiind permanent dezavuat de catre fostii colegi de munca". Despre Paul Sarbu se mai arata ca "in repetate randuri, traficand functia de consilier si chiar substituindu-se secretarului de stat la Ministerul de Interne a intervenit in mod nejustificat in unele cauze penale grave (infractiuni economice cu prejudicii mari, grupari violente ori fapte infractionale deosebite), solcitand cadrelor de politie care le investigau sa trateze preferential faptuitorii sau sa nu ia masurile legale ce se impun".
Paul Sarbu a fost destituit in 2000 din functia de consilier la Interne si pus la dispozitia ministerului, ocazie cu care s-a laudat ca are relatii atat de mari, incat va ajunge consilier la Cotroceni. Lucru care s-a intamplat si datorita prieteniei acestuia cu Ioan Talpes. Legaturile neprincipiale dintre Talpes si Sarbu erau de notorietate in mediul interlopilor. Cunoscutul contrabandist constantean, Cameliu Vasilica Babinciuc a afirmat in cercurile sale ca beneficiaza de protectia si sprijinul direct al consilierului prezidential Ioan Talpes, "obtinute prin mijlocirea lui Paul Sarbu".
Gheseftul cu generalul Medar
Informatiile obtinute din supravegherea lui Talpes au pus in lumina si legaturile acestuia cu generalul Medar, care in 2002 detinea functia de loctiitor al sefului Directiei Generale de Siguranta Militara: "In contextul actiunilor ce exced consilierului prezidential Ioan Talpes se inscriu si comentariile ce vizeaza modalitatea realizarii unei intalniri, la 14.03.2002, cu generalul Medar, in urma careia au convenit asupra efectuarii unui import de echipament militar printr-o firma de specialitate din Israel, pana in prezent necunoscuta, ai carei reprezentanti au facut o vizita inopinata la MapN, fara stirea conducerii acestuia in perioada imediat urmatoare, ceea ce a creat suspiciuni privind oportunitatea si legalitatea operatiunii initiate de cei doi".
Compromiterea "Vulpii"
Aceleasi note evidentiaza ca Ioan Talpes a incercat in cursul anului 2001 sa compromita conducerea UM 0962 (serviciul secret al Internelor) in frunte cu generalul Virgil Ardelean (foto), cunoscut sub numele de "Vulpea". Manevra s-ar fi facut cu sprijinul consilierului Paul Sarbu, care l-a contactat pe plutonierul Denis Musledin din UM 0962, "careia i-a promis ca o va ajuta sa treaca in corpul ofiterilor daca va accepta executarea unor sarcini de compromitere a comenzii unitatii". Promisiunile de avansare s-au bazat pe faptul ca desi subofiterul absolvise facultatea de Drept Biotera, nu era agreat la avansare datorita unor suspiciuni de colaborare cu un serviciu de informatii turc. Tentativa de compromitere a conducerii UM 0962 a fost orchestrata de Ioan Talpes, inclusiv prin lansarea pe Internet a unui "Armagedon" in care se faceau dezvaluri negative la adresa unor cadre de prima marime din Ministerul de Interne.
Pagina realizata de Luca ILIESCU 
 Afisari: 3088  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Deci cutia Al-Kaidei in Romania este Talpes ? Eu intreb numai   de ionion
Talpes nu stie nimic oare de atentatul asupra ziaristei de investigatii Iren Karman ?   de ionion
CC al PCR a data comanda la Studiorile Cinematografice Romane ca tov Talpes   de ionion
Talpes   de doctorul
Hai sa fim seriosi !   de popdan
talpes-radulescu stefan   de curios2007
Talpes ? asta este alt bandit al Romaniei sustinut de asasinul Ion Iliescu .   de ionion
A r h i v a
  Basescu da ochii cu Ursul    10 comentarii
  Romania e cea mai corupta tara din UE    15 comentarii
  Evacuatii de lux    5 comentarii
  Regatul homosexualilor    11 comentarii
  Acord de colaborare ZIUA - FIJ    2 comentarii
  Columna lui Traian la Bucuresti    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Talpes interlopul (3088 afisari)
 Regatul homosexualilor (2898 afisari)
 Geniu cu pampers (2687 afisari)
 Cazut din harta (2439 afisari)
 Dezvaluiri din culisele diplomatice (2302 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03982 sec.