Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
A treia porcarie
Adrian PATRUSCA 
-- Nu scoaterea lui Iliescu basma curata este miza, ci camuflarea modului in care s-a dat lovitura de stat din decembrie. Camuflarea faptului ca exista un grup uluitor de mare de oameni pregatiti sa ia puterea cu orice pret.
Adevarul despre Revolutie si Mineriada a fost ingropat definitiv. Curtea Constitutionala i-a pus cruce ieri, prin decizia care interzice procurorilor militari sa ancheteze civili. Or, Dan Voinea, cel care a pritocit vreme de 17 ani cauzele respective, este general. Dosarele ii vor fi luate si date unor procurori civili. Vorbim aici de metri cubi de dosare, ale caror inventariere, transport si predare - primire vor dura cel putin un an. Sigur ca in complexul proces de transferare, unele documente, unele probe se pot rataci. Dupa modelul dosarelor de securitate care au ajuns selectate si ciumpavite de la SRI la CNSAS. Apoi mormanele de dosare vor trebui citite de noii investigatori. Va dura luni, daca nu ani, in functie de bunavointa si zelul acestora. Dupa lectura, firesc, noii investigatori vor simti nevoia sa audieze si sa reaudieze o parte din martori. In cele doua cauze este vorba de mii de martori, dintre care nu putini au murit. Iar multi dintre cei vii vor invoca uitarea. Foarte plauzibil, din moment ce au trecut 17 ani. (Apropo: omorul se prescrie dupa 20 de ani).
Curtea Constitutionala invoca un precedent al Curtii Europene a Drepturilor Omului (cazul Maszni contra Romaniei) din septembrie 2006. Atunci CEDO decidea ca magistratii militari nu au dreptul sa judece un civil, pentru ca nu sunt independenti, ci subordonati pe linie militara si politica. Numai ca un alt precedent (cazul Pantea contra Romaniei) stabileste ca procurorii romani, chiar civili fiind, nu sunt magistrati independenti politic, din cauza actualei organizari a Justitiei. Pe de alta parte, in cazul nostru, dosarele instrumentate de procurorul militar Dan Voinea erau trimise spre judecata unei instante civile, independente. Asa ca europenismul Curtii Constitutionale miroase a interes.
Decizia pica la tanc. Ion Iliescu scapa. Tocmai acum, cand latul se stransese. Cand fusese pus sub invinuire pentru crimele din iunie 1990, dupa ce, cu catva timp inainte, fusese invinuit si pentru crimele din decembrie 1989. Cand generalul Voinea anuntase ca in toamna rechizitoriile urmau sa fie trimise in instanta. Nu poate fi o coincidenta ca multi dintre membrii Curtii sunt tovarasi vechi ai lui Iliescu: Ninosu, Predescu, Stanoiu etc. Nume grele ale FSN-ului care a dat lovitura de stat. Sapte dintre cei noua judecatori ai Curtii sunt numiti de Iliescu. Iar Iliescu scapa. Cercetarile se iau practic de la capat. E de presupus ca vor mai dura 17 ani. Sau cat va fi nevoie pentru ca, biologic, Iliescu sa nu mai poata fi condamnat. Dar nu Iliescu e miza cea mare. Sangele de pe mainile sale nu-l mai spala nimeni. Manjit de sange va ramane in manualele de istorie, indiferent de verdictul justitiei. Nu scoaterea lui Iliescu basma curata este miza, ci camuflarea modului in care s-a dat lovitura de stat din decembrie. Camuflarea faptului ca exista un grup uluitor de mare de oameni pregatiti sa ia puterea cu orice pret. Probabil ca nu intamplator lui Petre Roman i-au trebuit 17 ani pentru a-si aminti doar zilele trecute ca in decembrie 1989 existau in Romania 26.000 de agenti sovietici sub acoperire. Misiunea lor era confiscarea revoltei populare si acapararea parghiilor puterii. Varsarea de sange a fost o oribila diversiune menita sa ascunda lovitura de stat. Aceasta retea uriasa, cu ramificatii peste tot in teritoriu, in toate domeniile, in toate partidele, la toate nivelurile si, mai mult ca sigur, inca activa, trebuie mentinuta secreta. Pentru ca sa poata lucra linistita in continuare.
Dupa confiscarea revolutiei si mineriade, decizia de ieri a Curtii Constitutionale este a treia mare porcarie post-ceausista. Totusi ea ar putea fi anihilata, daca ar exista vointa politica. Istoria Romaniei depinde de Procesul Revolutiei si de Procesul Mineriadelor. Viitorul nostru atarna de dezvaluirea completa a adevarului. Isi poate imagina cineva ca Procesul de la Nurnberg se putea poticni intr-o chichita avocateasca?
P.S. Partidele politice au acceptat decizia Curtii Constitutionale fara sa clipeasca. Ba, cateva au si salutat-o, ca pe o masura europeana. Dupa 17 ani, Reteaua functioneaza.
 Afisari: 2848  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Tara condusa de securiate!   de Costescu
Oricum toata lumea il banuie...   de Hantzy
Mi-e scarba!   de Ion Ninel
e timpul ca victimele,singure sau asociate,sa se adreseze CEDO   de Iovescu
Mesaj pentru USA, Marea Britanie, Franta si Germania :   de ionion
reteaua functioneaza   de cosor ion
Kanalia a ramas a vostra domnilor PeSeDe-risti   de Radu Dragan
23 milioane de revolutii   de odiseu
UN ACT DE DREPTATE   de Pionul
Felicitari, dle Patrusca!   de costy
A treia porcarie?   de ionescu
Revolutia nu se poate fura,cei fara curaj pierd orice in viata   de Mos_Tautu
republica romana ar trebui exclusa din toate organismele internationale.   de ionion
A r h i v a
  Cum iesi din ce-ai intrat    2007-06-04
  Sindromul "Boala pe Basescu"    2007-05-07
  Datoria mica a maurului    2007-03-14
  Premierul singur cuc si "Zmeura de aur"    2007-03-05
  Remiza prelungeste criza    2007-02-19
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19389 sec.