Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pacatul de a fi bine platit
Dan CIACHIR 
-- Luna trecuta am citit in "Romania literara" un articol caruia tare bine i-ar fi stat in "Scanteia" sau in "Lupta de clasa": "Onoarea sau casieria", iscalit de scriitorul Mircea Mihaies.
Se spunea acolo ca exista publicisti, mai precis - editorialisti care incaseaza sume enorme de la ziarele unde colaboreaza si ca, intre onoare si casierie, acestia aleg ultima varianta. Culmea neobrazarii o constituie faptul ca ei beneficiaza de tarife mai mari decat omologii lor occidentali. Si numai banul ii tine legati de respectivele gazete ca serbii de glie. Sumele avansate de domnul Mihaies - a se vedea articolul - sunt fanteziste, sau eu sunt cel mai rau platit colaborator al ziarului ZIUA... Sfarsind de citit articolul, mi-am zis ca domnul Mihaies, al carui cocos nu a cantat niciodata pe gardul meu, oricat de inteligent, talentat si cultivat ar fi, are si el micile sale eclipse, ca toti oameni, si am tacut.
Saptamana trecuta insa, citind revista "22", am vazut trimiteri la ZIUA, pe pagina intai, respectiv 13, ambele emanand de la domnul Andrei Cornea, cu referire la statele de plata si la cei care "scriu editoriale" pentru care primesc "onorariu suficient".
Mi-am amintit de o marturisire a scriitorului Mircea Cartarescu, una publica, in care povestea cum l-a convins dl Marius Tuca, directorul cotidianului "Jurnalul national", sa ia o rubrica saptamanala in aceasta publicatie: oferindu-i un onorariu lunar care depasea salariul sau de cadru universitar. Pe vremea cand Mircea Cartarescu facea aceasta confesiune, intelectualii nostri de vaza se ocupau de "corectitudinea politica" si de "minoritati". Inca nu se indragostisera lulea de domnul Basescu, nici nu pornisera, alaturi de noul lor mentor, la vanatoare de "oligarhi".
Lasand la o parte faptul ca ZIUA isi plateste colaboratorii pe card - a trecut vremea casieriei -, domnul Andrei Cornea pomeneste de "listele de plata ale unor patroni". E un om delicat. Alti intelectuali subtiri isi imagineaza poate ca editorialistii de la ZIUA primesc bani pe sub masa ori indesati in buzunar de patron.
Este la moda, venita din Apus, culpabilizarea. Asadar, e un pacat sa fii decent sau bine platit pentru munca ta, cu bani pentru care primesti tidula cu care mergi la Sectia financiara. Tot pacat este sa colaborezi la un ziar de tiraj, care imprima de 10, de 20 sau de 30 de ori mai multe exemplare decat revistele in care scriu domnii Cornea si Mihaies. Ei au dreptul sa scrie din convingere la publicatiile respective, eu nu pot face asta la ZIUA. Sunt banuit aprioric ca o fac exclusiv pentru bani.
Spre deosebire de intelectualii societatii civile, ca si de fostul regim, care avea oroare de liber profesionisti - si am fost liber profesionist toata viata -, continui sa cred ca scrisul este o profesie. In consecinta, cu cat scrii mai bine, cu atat esti mai bine platit. Daca traiesti din scris nu ai nevoie de burse, ajutoare, subventii, nu te caciulesti pe la fundatii; pur si simplu: produci. Desigur, nu opere nemuritoare, care sa infrunte veacurile, ci efemeride, articole, foiletoane - ce se scrie la ziar. Si, patruns adanc de constiinta precaritatii tale, umbli cu smerenie pe marginea drumului, lipit de ziduri, si-i contempli pe marii intelectuali, artisti, filosofi ai neamului cum stralucesc ilustrand indemnul lui Saint-Simon, care glasuieste: "Omului aflat la putere tine-i tucalul, pentru ca odata cazut sa i-l versi in cap."
 Afisari: 1813  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Cu cat?   de Ellenna
Cerere si oferta   de George de Ro
nici chiar asa cu tucalul   de Iovescu
A r h i v a
  Meteorologia mediatizata    2 comentarii
  Anti-populism. Si moartea luptei de clasa    5 comentarii
  La disparitia lui Gheorghe Arvunescu    3 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  "Puternica Biserica Ortodoxa"    2007-06-14
  Dresura de intelectuali    2007-06-07
  Cati homosexuali are Rusia?    2007-05-31
  Antidot la feminism    2007-05-28
  Intelectualii au legat cateaua    2007-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17529 sec.