Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romania pierde locuitori si imbatraneste
-- Populatia se va reduce cu 2,3 milioane de locuitori pana in 2025, in timp ce ponderea celor cu varste de peste 65 de ani va ajunge la 18%
Populatia Romaniei se va reduce cu 2,3 milioane de persoane pana in anul 2025, iar ponderea locuitorilor cu varste de peste 65 de ani va creste continuu, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale (BM) privind situatia demografica din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica, publicat ieri.
Populatia cu varsta de peste 65 de ani va fi de circa 18% in 2025, comparativ cu 14% in anul 2000. Numarul romanilor apti de munca, cu varste intre 15 ani si 64 de ani, va scadea cu circa 1,1 milioane de persoane. Evolutia va fi insa diferita pe categorii de varsta. Astfel, numarul celor cu varste de pana la 40 de ani se va diminua cu 2,1 milioane de persoane, in timp ce pe segmentul 40-64 ani se va inregistra o crestere de 1,03 milioane de persoane. Speranta de viata va urca, in cazul femeilor, de la 75 de ani in 2000 la circa 78 de ani in 2025, in timp ce pentru barbati cresterea va fi tot de aproximativ trei ani, la 70 de ani. Romania va inregistra cel mai important declin, de peste 40%, in categoria elevilor din invatamantul secundar. Numarul elevilor din invatamantul primar se va reduce cu circa 20%, iar cel al studentilor cu peste 35%. Potrivit datelor Institutului National de Statistica populatia Romaniei era, in 2004, de 21,6 milioane de locuitori.
Banca Mondiala recomanda pensionarea tarzie
Banca Mondiala atrage atentia, in raportul "De la rosu la gri: Cea de "a treia tranzitie" a populatiilor in curs de imbatranire din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica", asupra celor mai dificile provocari legate de imbatranirea populatiei din regiunea analizata. Acestea sunt legate de aparitia unor noi presiuni asupra cheltuielilor publice, in special pentru pensii si ingrijire pe termen lung a persoanelor in varsta, in conditiile in care finantarea sistemelor de pensii in multe state foste comuniste se afla inca la un nivel necorespunzator.
Romania, alaturi de Albania, Serbia si Turcia, ar trebui sa se axeze pe varste de pensionare mai ridicate, ca parte a reformelor din sistemul de pensii, costurile din acest domeniu continuand sa creasca odata cu imbatranirea populatiei, se arata in raport.
Imbatranirea populatiei s-ar putea reflecta si in stoparea cresterii economice, iar populatiile in curs de imbatranire isi vor reduce forta de munca si, in acelasi timp, vor economisi mai putin. Cresterea productivitatii este esentiala pentru ca statele din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica sa continue sa se dezvolte rapid si sa ajunga la veniturile si standardele de viata ale Uniunii Europene, iar acest proces va necesita reforme pentru aprofundarea pietelor financiare, care isi vor spori economiile si investitiile, si pentru a face pietele de munca mai flexibile. Tarile din regiune trebuie sa implementeze politici astfel incat sistemele de pensii sa fie viabile din punct de vedere financiar, chiar cu mai multi pensionari, si sa ia masuri proactive pentru finantarea ingrijirii pe termen lung. Implementarea reformelor din sistemul de pensii va permite Romaniei ca in anul 2025 cheltuielile din acest domeniu sa fie inferioare celor din 2004, ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB). In cazul in care Romania nu va adopta masurile necesare, cheltuielile vor cunoaste o crestere importanta, sunt de parere analistii Bancii Mondiale. (F.B.)
 Afisari: 786  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
WillBe   de lpintiutza
Era firesc!   de Rollo
Conspiratia din umbra   de ToBe
Inbatranirea populatiei   de Zaharia2
Normal   de Doroftei Ilie
A r h i v a
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01868 sec.