Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Intre 22 si 23 iunie, la Bucuresti se va desfasura "Noaptea Institutelor Culturale"
Cultura in nocturna!
Pentru prima data in Romania, in noaptea de 22 spre 23 iunie, institutele si centrele culturale organizeaza "Noaptea Institutelor Culturale la Bucuresti", dupa modelul Noptii albe a Muzeelor. Incepand de maine, de la ora 18.00 si pana in dimineata zilei de sambata, cele zece institute participante ofera evenimente culturale diverse. Concerte, filme, expozitii, spectacole de dans, concursuri de cultura generala, degustari de diverse specialitati gastronomice nationale, toate adunate intr-o singura noapte, sub genericul "Cand soarele apune si luna rasare... Cultura se joaca in nocturna!" La manifestare participa British Council, Institutul Ceh, Centrul Cultural al Ungariei, Delegatia Wallonie-Bruxelles la Bucures,ti, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian si Institutul Polonez.
Institutul Cultural Roman (ICR) va gazdui in Noaptea Institutelor Culturale o serie de evenimente care se adreseaza iubitorilor de film, de benzi desenate, jazz sau fotografie. Seria evenimentelor de la ICR (Aleea Alexandru nr. 38) se deschide la ora 19.30, cu expozitia de banda desenata Aventurile lui Tintin, organizata de Delegatia Valonia-Bruxelles. Incepand cu ora 21.00, in Sala mare a ICR vor fi proiectate filme de scurtmetraj, prezentate in cadrul Festivalului NexT printre care "Dimineata" regia Radu Jude, "Acasa", regia Paul Negoescu, "Happiness" de Lilah Vandenburgh sau Moment of Glory de Hendrik Moonen. De la ora 23.00, artistii fotografi Vlad Eftenie, Rares Avram, Bogdan Tutuneanu si Gabriel Barbu vor lansa Atmosfera jazz in gradina Institutului Cultural Roman, printr-o colectie de fotografii ascunse. Expozitia prefateaza concertul trupei de jazz Cristian Soleanu Quartet.
Edith Piaf si "story telling"
Institutul Francez din Bucuresti a pregatit pentru noaptea de maine, la Sala Elvira Popescu, incepand cu ora 19.00 un Concert Alexis HK, inclus in cadrul Fete de la Musique, iar de la ora 20.00 o proiectie de film mut cu scurtmetraje realizate de Charlie Chaplin si acompaniament muzical de Emy Dragoi, la acordeon. La ora 00.00, Institutul Francez propune proiectia filmului "La m�me/La vie en rose" de Olivier Dahan, 2007 cu Gerard Depardieu si Marion Cotillard, un film biografic despre incredibilul destin al lui Edith Piaf.
British Council va gazdui un Speaker's Corner, dupa modelul celui din Hyde Park, unde se vor dezbate teme precum "Incalzirea globala", "Traditie si modernitate in arta" sau "Educatie - ce ar trebui sa se schimbe?". Institutul va mai oferi vizitatorilor si sesiuni de "Story Telling", atat pentru copii, cat si pentru adulti, in cadrul carora vor fi citite povesti de Terry Prachet sau Phil Pullman. Nu vor lipsi concursurile de tip "british quiz" care se joaca pe echipe, iar seara va fi incheiata cu o petrecere Silent, impreuna cu vizionarea filmului "24 Hour Party People".
Tortilla, Fellini si varza calita
Institutul Cervantes isi va primi vizitatorii cu tortilla si sangria, invitandu-i la filme. In curtea interioara vor rula mai multe productii printre care si "Intacto", care in anul 2002 a fost distins cu un premiu Goya. In salonul institutului vor fi proiectate materiale video care ilustreaza creatia spaniola contemporana, urmate de o sesiune de scurtmetraje produse in 2006, care au rulat si in festivalul "Madrid en Corto". La miezul noptii, publicul va putea asista la o proiectie video a unui spectacol semnat de regizorul spaniol Rodrigo Garcia.
Si Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" a pregatit un film pentru aceasta noapte, "Glasul lunii" (1989), in regia lui Federico Fellini.
Centrul Cultural al Republicii Ungare propune pentru noaptea de maine un concert al flautistului Gabor Jozsef, un spectacol de dans modern, precum si un concert de blues si un happening de muzica culta. La sediul acestuia va fi prezent si Institutul Polonez din Bucuresti, care va aduce un meniu traditional polonez, cu varza calita, carnati, rosii, miere si ciuperci. Pe langa acestea, institutul polonez vine si cu o expozitie de pictura a artistului Stanislaw Baj si filme ale scolii de Film, Teatru si Televiziune din Lodz.
Institutul Goethe va vernisa la UNAgaleria expozitia retrospectiva "40 de ani de arta video in Germania". Tot cu o expozitie va fi prezent la eveniment si Centrul Ceh, care va prezenta o serie de creatii de film reunite sub titlul "Freaka!", ai carei curatori sunt Stefan Tiron si Evzen Liska.
Monica ANDRONESCU 
 Afisari: 285  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Icoanele nu vor fi scoase din Scoli    7 comentarii
  Poezie pentru Rasca    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01760 sec.