Ziua Logo
  Nr. 3951 de sambata, 9 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Camera Reprezentantilor de la Washington dezbate o rezolutie care cere retragerea armatei ruse
Transnistria fara rusi
-- La Camera Reprezentantilor a Congresului SUA a fost depusa o rezolutie prin care Rusiei i se cere sa-si evacueze neconditionat fortele armate si munitiile din Transnistria, transmite Rompres. Potrivit reprezentantului secretariatului Camerei, rezolutia a fost depusa de un grup de 8 parlamentari americani. Documentul urmeaza sa fie examinat si votat in Comitetul pentru afaceri externe.
Conform rezolutiei citate, prezenta fortelor militare ruse in regiunea transnistreana a Moldovei este o incalcare flagranta a suveranitatii republicii. Documentul mentioneaza ca Rusia si-a luat angajamentul de a-si evacua trupele din Transnistria pana in 2002, termen deja expirat, la summitul OSCE de la Istanbul (1999).
Rusia incalca angajamentele fata de OSCE
In rezolutie se arata ca, in prezent, 1250 de soldati rusi se afla inca in Transnistria in pofida vointei populatiei Moldovei, iar din partea Rusiei nu exista nici un semn al vointei de continuare a procesului evacuarii, ceea ce constituie o incalcare a angajamentelor luate fata de OSCE. De asemenea, rezolutia propune inlocuirea contingentului militar amplasat in zona de securitate ce separa Transnistria de restul Moldovei cu un contingent multinational de pace, sub mandat OSCE.
Reprezentantul special al UE pentru Moldova, Kalman Mizsei, a declarat pentru publicatia europeana EUobserver, ca, la sfarsitul acestei luni, ar putea avea loc o reuniune a participantilor formatului 5 plus 2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus SUA si UE). El a explicat ca, potrivit viziunii Chisinaului de solutionare a conflictului, Rusia ar putea sa-si retraga munitia din Transnistria in 4-6 luni dupa semnarea unui acord privind viitorul Transnistriei si ca, pana in ianuarie 2009, soldatii rusi ar putea fi inlocuiti cu o misiune internationala de monitorizare.
Misiunea internationala de monitorizare ar putea fi de natura militara sau politieneasca, posibil sa includa atat forte rusesti, cat si ale UE. Mizsei a adaugat ca el nu are cunostinta decat de propunerile moldovenesti de reglementare -"destul de sensibile" - in urma negocierilor bilaterale dintre Chisinau si Tiraspol.
Acord secret
Chisinau-Moscova
Referitor la existenta unui acord secret intre Rusia si Moldova, despre care s-a tot vorbit in ultimul timp, un alt inalt diplomat european din grupul 5 plus 2 a declarat pentru EUobserver, sub rezerva anonimatului, ca el a vazut un "document" care prevede functii-cheie pentru oficialii transnistreni in guvernul moldovenesc dupa reglementarea conflictului, conform acelorasi surse. El a spus ca documentul ofera Rusiei posibilitatea de a-si pastra soldatii sai pe un termen nedefinit, oferind, astfel, Moscovei un control de facto al Republicii Moldova.
Un alt oficial dintr-un stat membru al UE a avertizat, potrivit acelorasi surse, ca daca o formula finala de reglementare a conflictului trasnistrean va fi prea prorusa, aceasta ar putea inflama opozitia interna din Moldova fata de presedintele Vladimir Voronin, care ar raspunde cu forta si si-ar compromite atasamentul pentru apropierea de Europa si reforme democratice. Oficialul UE a spus ca, in acest caz, ajutorul financiar pentru Republica Moldova, in valoare de 1,1 miliarde euro, prevazut pentru 2007- 2010 din partea UE si SUA, ar putea fi sistat. El a adaugat ca unele tari membre ale UE sustin ideea trimiterii militarilor UE in Transnistria, iar altii considera ca soldatii rusi stationati, de exemplu, langa soldatii polonezi, intr-o misiune mixta "ar putea sa nu functioneze bine".
n George Damian 
 Afisari: 857  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Transnistria fara rusi   de doctorul
Next: Putin si congresmanii rusi…   de Zen
Vina Romaniei   de Amadeus
Da' pe Grivei l-au intrebat?   de Ratacitul
Cei opt congresmen americani...   de alamar
Istetii de americani   de morkov
N-a aflat inca nimeni?   de Spargel
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adrian Pintea, ultimul rol (4013 afisari)
 Mostenitorii Profetului Mahomed (3156 afisari)
 Praf si pulbere (2987 afisari)
 Sursa ZIUA (2096 afisari)
 Scandalul Paris Hilton (2034 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03274 sec.